(14.10 hodin)

Poslanec Jan Mládek: Mé pozměňovací návrhy pod písmenem P již byly přijaty na samém počátku. Budeme tedy hlasovat pozměňovací návrh kolegy Janečka pod písmenem Q. Je tady souhlasné stanovisko. (Ministr: souhlasné stanovisko.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 35. Přítomno 160, pro hlasovalo 112, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jan Mládek: Jako poslední jsou pozměňovací návrhy kolegy Kocourka R1, R2, R3. Budeme hlasovat postupně.

R1 - záporné stanovisko. (Ministr: nesouhlas.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 36, přítomno 160, pro hlasovalo 48, proti 98. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jan Mládek: Dále je pozměňovací návrh R2 - záporné stanovisko. (Ministr: nesouhlas.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 37, přítomno 159, pro hlasovalo 46 a proti 99. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jan Mládek: Posledním pozměňovacím návrhem je pozměňovací návrh pod písmenem R3. Záporné stanovisko. (Ministr: nesouhlas.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Toto hlasování má pořadové číslo 38, je zde přítomno 159 poslanců, pro hlasovalo 66, proti hlasovalo 64. Tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jan Mládek: Teď bych, pane předsedo, poprosil ověřit, zda není námitka, zda byly již hlasovány všechny pozměňovací návrhy. A pokud ano, je třeba hlasovat o zákonu jako o celku.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Ptám se, jestli jsme nezapomněli na nějaký návrh, jestli jsme hlasovali všechno. Zdá se, že všichni souhlasí, že bylo hlasováno všechno. Pokud je to tak, opravdu můžeme hlasovat o celku, o celém návrhu zákona a já vám přednesu návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a některé související zákony, podle sněmovního tisku 1040, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento text usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 39, přítomno 161 poslanců, pro hlasovalo 161, proti žádný. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. (Potlesk poslanců ČSSD a KSČM.)

 

Já děkuji předkladateli, panu ministrovi, i zpravodaji.

O slovo hlásí ještě předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické… Pardon, já se omlouvám, první pan ministr. Omlouvám se, že jsem ho přehlédl. Pan ministr jako první.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane předsedo. Já příliš nezdržím. Já myslím, že se sluší poděkovat. Já bych chtěl poděkovat Poslanecké sněmovně za přístup k projednávání této novely zákona o daních z příjmů a za to, že Sněmovna takovým konsensem tuto novelu schválila. Je to opatření, které je užitečné pro 90 procent daňových poplatníků, takže jsem tomu velmi rád a ještě jednou upřímně děkuji. (Potlesk ČSSD.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slovo má předseda klubu ODS pan poslanec Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážení páni ministři, dovolte mi vystoupit jménem poslaneckého klubu ODS.

Poslanci Občanské demokratické strany v závěrečném hlasování podpořili vládní novelu zákona o daních z příjmů, a to přesto, že nebyl přijat žádný z podstatných pozměňovacích návrhů klubu ODS v duchu staré známé strategie, kterou zde uplatňuje vládní koalice, a to je, že rozděluje návrhy na ty své a na ty špatné, což jsou ty naše.

Já doufám, že tato forma nesnášenlivosti nejen v této Poslanecké sněmovně, ale i vůči veřejnosti bude v budoucím funkčním období překonána, a doufám, že na dnes schválené snížení daní pro část obyvatel České republiky naváže Poslanecká sněmovna snížením daní pro všechny. Jsme přesvědčeni, že tak jako to navrhujeme v Rovné dani ODS, mají daně být sníženy všem deseti milionům občanů České republiky. Domníváme se, že daňová a pojišťovací zátěž je tak vysoká, že nemají být snižovány jenom o stokoruny, jak se právě stalo, ale o tisícikoruny, tak jak navrhujeme, a zejména se domníváme, že daně mají být snášenlivé a snesitelné. Snášenlivé v tom smyslu, že nemají motivovat k tomu, aby se snažili lidé udržet své příjmy v nízkých pásmech, daně mají naopak motivovat ke snaze lidí k tomu, aby si vydělali co nejvíce. V tomto smyslu věříme v nahrazení nesnášenlivosti této Poslanecké sněmovny a této vlády snášenlivostí nejen v této Sněmovně, ale i při schvalování daňových zákonů.

Děkuji všem za pochopení a doufám, že naše vstřícnost bude v budoucnu opětována vstřícností i v jiných částech politického spektra. Děkuji za pozornost. (Potlesk ODS a části ČSSD.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí předseda klubu sociálních demokratů pan poslanec Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já si myslím, že je dobře, že i ODS pochopila, že návrh na snížení daní předložený sociální demokracií a koaliční vládou je návrh dobrý, a proto se ho rozhodla podpořit. Jsem rád, že jsme přesvědčili naše kolegy z ODS, že daně je potřeba snižovat rozumně a tak, aby se za prvé pomohlo těm, kteří to potřebují, a za druhé se nenarušily státní finance.

V poslední době už jsme si zvykli, že ODS snáší modré z nebe a slibuje všem všechno, stejně jako teď to předvedl pan kolega Tlustý, když slíbil všem deseti milionům občanů, že se jim sníží daně. Ti, kteří vědí, že je to nemožné, tak se mohli jenom usmát, protože v České republice daně platí pouhých pět milionů obyvatel.

Já se domnívám, že daně v České republice jsou rozhodně snesitelné a rozhodně snášenlivé, dokonce progresivní daň, která v České republice je, je hluboko pod průměrem Evropské unie a nemyslím si, že by bylo potřeba ji měnit. Jakýkoliv další návrh na snižování daní, který nebude kryt dodatečnými příjmy, je návrh nerozumný a ekonomická teorie i praxe potvrdila, že takovýto návrh je pro rozvoj hospodářství škodlivý. Já pevně věřím, že nejenom tato, ale i příští Poslanecká sněmovna se při snižování daní bude řídit ekonomickou teorií i ekonomickou praxí, a nikoliv experimenty, které nikde nefungují a nebudou fungovat ani v České republice.

Děkuji za pozornost. (Potlesk ČSSD.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, my jsme projednali jediný bod, který jsme měli na programu této 49. schůze, proto mohu 49. schůzi Poslanecké sněmovny ukončit a sděluji vám, že další schůze… Ještě chce něco říci pan poslanec Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Pane předsedo, než se rozhodnete oznámit termín na svolání další schůze, já bych doporučil, abychom tuto schůzi svolali na 14.45 hodin. Chtěl bych využít přestávku k poradě poslaneckého klubu sociální demokracie. Čili v podstatě žádám o umožnění schůze klubu sociální demokracie v termínu do 14.45.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já si myslím, že tomu mohu vyhovět, a sděluji, že 50. schůze bude zahájena ve 14.45 hod.

 

(Schůze skončila ve 14.20 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP