Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
1. listopadu 2005 ve 13.07 hodin

Přítomno: 162 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně a poslanci, vážení členové vlády, dovolte mi zahájit další jednací den 49. schůze Poslanecké sněmovny. Přeji příjemné poledne.

Prosím, abyste se nejdříve všichni přihlásili identifikačními kartami. Sděluji, že pan poslanec Pospíšil má náhradní kartu č. 1, pan poslanec Hanuš má náhradní kartu č. 2, pan poslanec Kapoun má náhradní kartu č. 3, pan poslanec Bíža má náhradní kartu č. 6, paní poslankyně Rusová má náhradní kartu č. 4, pan poslanec Doktor má náhradní kartu č. 5.

Přečetl bych vám omluvy ze 49. a také z 50. schůze Poslanecké sněmovny. Omlouvá se paní poslankyně Dundáčková, pan poslanec Pavel Hönig, pan poslanec Miroslav Kalousek, pan poslanec Zdeněk Kořistka, pan poslanec Stanislav Křeček, Zdeněk Maršíček, paní poslankyně Zuzka Rujbrová, pan poslanec Antonín Sýkora, Jan Škopík, Josef Vícha, Oldřich Vojíř, Václav Exner, Vladimír Laštůvka, Karel Šplíchal, Vlastimil Ostrý, Svatomír Recman, Pavel Suchánek a pan poslanec Jiří Václavek. Omlouvají se také členové vlády: pan ministr Libor Ambrozek, Petra Buzková, Pavel Němec, Zdeněk Škromach, Milan Urban a premiér Jiří Paroubek. Toto jsou omluvy, které jsem obdržel písemně.

Vážené kolegyně a kolegové, na pořad této schůze máme jeden bod - třetí čtení sněmovního tisku 1040. Ještě vás upozorním, že 50. schůze, kterou jsem také svolal na dnešek, bude pokračovat za 20 minut po skončení této schůze.

Rád bych vám něco sdělil. Požádal bych paní místopředsedkyni Kupčovou, aby mě na chvíli vystřídala.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, slovo má předseda Poslanecké sněmovny pan Lubomír Zaorálek. Prosím vás o pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, sdělil bych vám, že jsem dokončil práci na etickém kodexu, jak jsem byl o to požádán představiteli pěti politických stran, které jsou v tomto parlamentu. Při práci jsem akceptoval všechny připomínky, které jsem obdržel od všech poslaneckých klubů nejen koalice, ale i opozice. Rád bych vás nyní požádal o to, abyste tuto základní podobu kodexu podpořili.

Nechtěl bych mluvit o jednotlivých paragrafech, rád bych řekl obecně jen jedinou věc. Jsem přesvědčen, že naprosto není pravda, že podobný kodex by byl zbytečný nebo že je marný, především proto, že mi nejde o žádné morální kázání. Jde o to, že politika je řemeslo, které vyžaduje pravidla a principy. Když se zeptám deseti lidí, ukáže se, že každý má jinou představu. Každou chvíli nás někdo hodnotí, podle mne často účelově, protože není jasno v tom, jaká jsou pravidla a principy, kterými se mají poslanci řídit. Tento kodex je pokusem najít nejmenšího společného jmenovatele. Jsem přesvědčen, že je to něco, co není univerzálně dané. Žijeme ve společnosti, ve které se hodnoty mění, ve které není zřejmé, kde jsou hranice mezi soukromým a veřejným, není často zřejmé, co je přípustné a co ne. Toto je pokus to formulovat. Pokus nemůže být učiněn jednou provždy, je mi jasné, že musí být předmětem i další debaty, ale byl bych rád, kdybychom se na tomto nejmenším společném jmenovateli, který jsme navrhl, pro začátek shodli.

Prosím vás o podporu a by byl bych rád, kdybyste vzali kodex jako něco, co je namířeno také k tomu, abychom měli určitou sebeúctu a ve veřejné debatě jsme to byli my, kteří si sami formulujeme pravidla toho, čím se chceme řídit. Myslím si, že je to něco, co nás chrání ve veřejné debatě. Byl bych rád, kdybyste to také takto chápali.

Děkuji za podporu, pokud mi ji dáte.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP