(10.00 hodin)
(pokračuje Kučera)

Dokážou tyto informace zneužívat, protože si sami sobě navrhli tuto zákonnou normu, protože si sami tyto možnosti v zákoně opečovávají, ošetřují, a protože i s vaší pomocí se nakonec dostaly do právoplatných norem. Kritizoval jsem zde i praktiky umělého personálního výběru do úzkého vedení Státní rostlinolékařské služby, kterou zase tyto paragrafy si tam SRS sama navrhla, a díky vám se jí to podařilo schválit.

Jenom stručně řeknu, že minulý měsíc jsem podal písemnou interpelaci na premiéra této vlády, kde jsem mu předložil řadu argumentů, řadu věcných faktů, ke kterým jsem se díky svým vystoupením dostal, které jasně dokazují, že Státní rostlinolékařská služba si za statisíce korun objednala a získala u vysokých škol odbornou kvalifikaci v rozporu se zákonem o vysokých školách, odbornou kvalifikaci, kterou požaduje zákon, tzn. odbornou kvalifikaci, kterou si tam sama naordinovala. Státní rostlinolékařská služba si kupovala od vysokých škol osvědčení o absolvování postgraduálního studia v naprostém rozporu se zákonem o vysokých školách. Budu se hrozně moc těšit na odpověď od pana premiéra a budu se hrozně moc těšit, že se k tomuto bodu znovu vrátíme. Snad moje interpelace, která je poměrně hodně rozsáhlá a plná argumentů, věcných argumentů, dovede pana premiéra k prošetření celé této věci a otevře tuto prokorupční konzervu s názvem "vedení Státní rostlinolékařské služby".

Prostřednictvím paní předsedající chtěl bych se zeptat pana premiéra i vás, dámy a pánové, ať už ve vládní nebo krvavé koalici: Pokud chcete zastavit korupci v České republice, tak zastavte silové hlasování tady ve Sněmovně. Zastavte, aby tvorbu zákonů o státních institucích prováděli právě vedoucí pracovníci těchto institucí. Svěřte kontrolní mechanismy opozičním politikům a začněte konečně naslouchat věcným argumentům opozice. Pokud vy, dámy a pánové tady v sále, chcete proti bující korupci něco malého udělat, vyslyšte veto pana prezidenta a zamítněte tento prokorupční zákon.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Kučerovi. O slovo se hlásí pan poslanec Ladislav Skopal. Oznámím pouze, že pan poslanec Michal Doktor má náhradní kartu číslo 12.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, paní předsedkyně. Vážení kolegové, vážené kolegyně, nebudu vás dlouho zdržovat. Myslím si, že na toto téma padlo již hodně slov nejen zde v Poslanecké sněmovně, ale hlavně v zemědělském výboru a samozřejmě i v Senátu. Já jenom velice stručně.

Mě trochu mrzí, že kolega Papež, se kterým jsme měli kolem toho diskusi, tady otevřel některé věci. Myslím si, že vyžadování dokladů, podkladů právě zamezuje tomu, aby tady byla prokorupční atmosféra, protože na základě jasných čísel se potom rozdělují peníze, ať už z Evropské unie, tak z národních zdrojů. Myslím si, že plánování, jak tady bylo řečeno, že je špatné, že se vracíme někam před rok 1989. Neznám dobrého podnikatele, který by neplánoval, a já si myslím, že plánování je důležitá činnost, a uznal to i pan prezident v nedávném článku. Vyšlo to asi před třemi měsíci a jsem schopen jej dodat a panu Papežovi předat.

Kolega Kučera samozřejmě má své názory, já mu je neberu, ale ví, že tyto názory jsou menšinové, a samozřejmě v každé demokracii vítězí většina nad menšinou. Není to nic nestandardního, je to obvyklá forma. Pokud názorově nepřesvědčil většinu, není to náš problém, je to jeho problém a bude si muset argumentační podklady lépe připravit.

Pokud se týká ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu, jeho pravomocí, tak si myslím, že zde máme dozorčí radu, kde má ODS i svého zástupce. Je to místopředseda dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu. Jsou tam i zástupci všech politických stran z této Sněmovny mimo Unie svobody. Tam je možnost kontrolovat jakoukoliv činnost, a pokud si myslí, a neřekl tady žádný argument nebo jasné porušení, ať už morálních pravidel, popřípadě trestního práva, pokud si to tak myslí, tak ať samozřejmě to podá nebo sdělí zde, ale myslím si, že všude může bujet korupce, samozřejmě i v SZIFu, ale to bychom napadali orgán vedle orgánu, instituci vedle instituce.

Dále bych chtěl říci, že bylo tady mluveno o Státní rostlinolékařské službě. Já si pamatuji její vznik, prosazoval to velice intenzivně včetně zákona bývalý poslanec ODS František Novák. Ať si to s ním probere. Já budu rád jenom, když se to vrátí do původní formy, kdy to spadalo pod Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělství, a myslím si, že doopravdy to lépe fungovalo a bylo to lepší. Ale představitelé ODS tehdy svou vlastní většinou přehlasovali naše názory a vznikla tato instituce. Takže ať se kolega Kučera nad tím zamyslí.

Jinak kontrola samozřejmě je důležitá, já s tím souhlasím. Myslím si, že pokud řekneme, že dozorčí orgány nefungují, tak navrhněme jejich odvolání a zvolme nové členy, pokud nám špatně pracují, a samozřejmě zas rozhodne Sněmovna o tom, zda tyto orgány jsou funkční, nebo ne.

To jenom ve stručnosti. Myslím si, že nemá cenu, abychom tady odvíjeli znovu několikahodinové diskuse, které proběhly již v několika orgánech, protože určitě, jak tady bylo řečeno, Sněmovna je přesvědčena o tom, že tento zákon je účelný, je nutný a je potřebný pro tento stát a pro zemědělství. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Skopalovi. Zeptám se, zda ještě někdo další chce vystoupit v rozpravě. Nevidím takovou přihlášku, a proto rozpravu končím.

Článek 50 odst. 2 Ústavy České republiky stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí, jinak platí, že zákon nebyl přijat. Prosím o nastavení potřebného kvora, tedy 101, tak abychom mohli hlasovat. Vidím, že se tak již stalo.

Přivolávám do sněmovny kolegy a kolegyně. Dostávám žádost o odhlášení, takže vás prosím, abyste se opět zaregistrovali.

Budeme hlasovat o následujícím návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu, kterým se mění zákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 846/6."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 329. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 329 z přítomných 178 poslanců pro 124, proti 54. Návrh byl přijat. Konstatuji, že usnesení bylo přijato a zákon bude vyhlášen.

 

Končím bod 233.

 

Zahajuji projednávání bodu, kterým je

 

73.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách
a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1009/ - třetí čtení

 

Poprosím, aby místo paní bývalé ministryně zdravotnictví Milady Emmerové zaujal u stolku zpravodajů místopředseda vlády Zdeněk Škromach, a také prosím, aby u stolku zpravodajů zasedla paní poslankyně Lucie Talmanová. Pozměňovací návrhy nám byly rozdány jako sněmovní tisk 1009/2.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP