(14.50 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Rozpočtový výbor nepřijal žádné pozměňovací návrhy, které by zásadním charakterem měnily vládní předlohu, tak jak prošla prvním čtením Poslanecké sněmovny, aniž by ji kdokoliv z Občanské demokratické strany vetoval, aniž by kdokoliv z ODS navrhoval tento návrh zákona zamítnout, či dokonce aniž by kdokoliv z ODS navrhoval tento návrh zákona vrátit vládě k přepracování.

Ptám se, proč najednou ODS změnila názor a místo toho, aby tak, jak deklarovala, že bude usilovat o to, konstruktivně přistoupit k tomuto návrhu zákona, zvolila metodu obstrukce! Proč se ODS snaží obstrukcí zabránit tomu, aby od 1. ledna příštího roku byly čtyřem milionům občanů v České republice sníženy daně! Mně to připadá jako velmi nelogický krok. Proto si dovoluji v této Poslanecké sněmovně vystoupit a proto chci na tento nelogický krok poukázat. Nevím, proč ODS volí metodu obstrukce, proč se tato strana, která o sobě tvrdí, že je konzervativní, že je liberální, nebo dokonce pravicová, snaží zabránit tomu, aby od 1. ledna v České republice bylo sníženo první pásmo daně z příjmů fyzických osob z 15 na 12 % a druhé pásmo z 20 na 19 %, aby lidé ušetřili 14 miliard korun ve svých peněženkách.

Zcela musím odmítnout argumenty, které zde hovoří o tom, že vláda zvyšuje daně. My jsme snížili daň z příjmu právnických osob o sedm procentních bodů. Ukažte mi vládu, která během svého tříletého působení dokázala o sedm procentních bodů snížit tuto důležitou korporátní daň. My jsme snížili daň z převodu nemovitostí, my jsme snížili základní sazbu daně z přidané hodnoty z 22 na 19 %. To jsou tři naprosto konkrétní příklady toho, jak tato vláda snížila v uplynulém období daně. Abychom zajistili pozitivní efekt i na fyzické osoby, na zaměstnance, na podnikatele, tak jsme předložili návrh zákona o snížení daňového zatížení pro fyzické osoby. Tento návrh zákona strana, která o sobě tvrdí, že je pravicová, že je občanská, vetuje a snaží se trapnými obstrukcemi zabránit tomu, aby tento návrh zákona platil od 1. ledna příštího roku.

Já jsem ve vystoupení svého předřečníka neslyšel jediný argument proti tomu, proč by tento návrh zákona nemohl být na této řádné schůzi Poslanecké sněmovny projednáván. Žádný argument zde nezazněl. Domnívám se, že jediným motivem ODS je škodit, škodit této zemi (potlesk poslanců ČSSD), škodit této vládě, škodit lidem, a to je politika obstrukcí, kterou Občanská demokratická strana v této Poslanecké sněmovně předvádí. Nic jiného. Fakta jsou jasná. Zákon lze projednat. Není důvod, proč by neměl být projednán. ODS vetuje návrh na snížení daně z příjmů! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slovo má místopředseda Sněmovny Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, myslím, že je zbytečné, aby na nás z tohoto místa první místopředseda České strany sociálně demokratické a ministr financí křičel. (Nesouhlasný šum v sále.)

Myslím si, že je zbytečné, aby z tohoto místa nás zaplavil lavinou slov, která jen potvrzuje pravidlo, které je pro něj tak blízké - že čím déle mluví, tím méně toho ve skutečnosti řekne. (Potlesk poslanců ODS.) Myslím, že je zbytečné, když pan ministr financí Sobotka zde deklaruje buď neschopnost, nebo neochotu naslouchat argumentům, které zde z tohoto místa k postoji Občanské demokratické strany řekli kolegové z poslaneckého klubu ODS. Nevím, jestli je to neochota, nebo neschopnost naslouchat. Nicméně se pokusím věřit, že to je v tuto chvíli neschopnost, že je to možná dáno špatnou akustikou nebo problémy se sluchovým zařízením pana ministra financí.

Za prvé tedy platí, že ODS jasně řekla, že podpoří všechny návrhy týkající se snížení daní, ať již půjdou z dílny České strany sociálně demokratické nebo kohokoliv jiného, pokud to bude snížení daní pro všechny. Návrh, o kterém hovoří pan ministr Sobotka, je návrhem, který znamená, že statisíce - a stačí se podívat jen do příloh materiálu Ministerstva financí - rodin v České republice na tento návrh doplatí. Stačí se podívat na rodiny s jedním dítětem, kdy jeden manžel pracuje, druhý je bez příjmu. Stačí se podívat na rodiny se dvěma dětmi, kdy jeden člověk pracuje a druhý je bez příjmu. To jsou přesně rodiny, které v důsledku navrhovaného zákona na tyto připravované změny doplatí.

Mám-li shrnout argument číslo jedna, na rozdíl od České strany sociálně demokratické, pověstné svým výrokem "zdroje jsou", ODS je konzistentní názorově a tvrdí a prohlašuje opakovaně, že návrhy, které povedou ke snížení daňového zatížení pro všechny, je připravena podpořit a také podpoří.

Druhý argument. Myslím, že obsáhlého vystoupení pana ministra financí a místopředsedy sociální demokracie bychom bývali byli ušetřeni, kdyby vláda bývala byla pracovala dobře. Není přece problémem a není vinou Poslanecké sněmovny fakt, že vláda teprve na poslední chvíli se rozmyslela, podívala se na opoziční návrhy a ze strachu před populárností a účelností, efektností a prospěšností těchto návrhů ODS pro českou veřejnost narychlo přispěchala s takto slepeným návrhem. Kdyby tento návrh byl připraven včas, milá vládo, neřešili bychom problém zařazení tohoto bodu tak, aby bylo možné jej projednat a aby nabyl účinnosti od 1. 1. nového roku. Problém není na opozici, problém není na parlamentu. Problém je výhradně a pouze na schopnosti, respektive neschopnosti vlády dobře pracovat. (Potlesk poslanců ODS.)

Argument třetí. Je mi velmi líto, že zde v sále pan ministr Sobotka nebyl od prvopočátku, nicméně jsem rád, že je zde alespoň v tuto chvíli. Argument třetí je velmi jednoduchý. Chovejte se, pane ministře, kolegyně a kolegové z vládní koalice, slušně a korektně vůči svým kolegům z opozice, a bude vám oplaceno stejnou kartou. Mí kolegové zde přece jasně prokázali, kolik poslaneckých návrhů z řad poslanců a poslankyň Občanské demokratické strany bylo předloženo včas a s významným časovým předstihem před tímto návrhem, které však rozhodnutím vládní koalice, často podporované kolegy a kolegyněmi z poslaneckého klubu KSČM, byly vyřazeny a dosud projednány nebyly. Chovejte se slušně a korektně, chovejte se stejně ke všem návrhům, tak jak jsou zde předkládány, a potom vám bude oplaceno stejnou mincí a potom nebude problém projednat i pozdě předložený vládní návrh. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Michal Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Pane předsedo, mám dojem, že není důvodné v této rozpravě dále pokračovat, protože mluvit o tom, jakým způsobem je potřeba snižovat daně, aby to neohrozilo národní hospodářství, si myslím, že není v tuto chvíli vhodná doba.

Proto navrhuji, abychom svolali mimořádnou schůzi. Poslanci sociální demokracie navrhnou svolání mimořádné schůze, na které vládní návrh zákona projednáme. Pevně věřím, že bude dostatek času a prostoru, abychom se pokusili našim opozičním přátelům korektně a na základě vědeckých názorů a podkladů dokázat, že to, co navrhují oni, ve své podstatě není dobré pro tuto zemi. Ale myslím si, že bude dobré, když to prodiskutujeme na schůzi, která k tomu bude určena. Bude-li to schůze mimořádná, tím lépe.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP