(14.40 hodin)
(pokračuje Kühnl)

To je opatření, které velmi ulehčí, v některých případech dokonce umožní fungování našich sil v zahraničí.

Při projednávání ve výboru pro obranu a bezpečnost bylo doporučeno schválit návrh zákona se dvěma změnami - s vypuštěním bodu 12 a 27. V praxi se jedná o ponechání paragrafu, který vkládá postavení inspekce ministra obrany do zákona. Dále se jedná o ustanovení, které má nově definovat zabezpečování letecké zdravotnické dopravy, to znamená leteckou záchrannou službu, přepravu krve, přepravu transplantátů.

Pokud jde o vypuštění inspekce ministra obrany ze zákona, ve vládním návrhu byl tento krok zahrnut proto, že se vlastně jedná o zcela neorganickou součást zákona, části ministerstva, které jsou přímo podřízeny ministrovi, tedy nejsou podřízeny žádnému náměstku. Je jich na Ministerstvu obrany více, není to jen inspekce, jsou to také takové součásti, jako je Vojenská policie, Vojenské zpravodajství. Zvláštní postavení má také operační centrum, bezpečnostní ředitel a další součásti ministerstva, které v zákoně nemají své vlastní ustanovení. Ponechání inspekce ministra obrany neorganicky v tomto zákoně znamená, že všechny tyto součásti mohou tak nebo onak požadovat v budoucnosti, aby byly také do zákona zahrnuty.

Já se tedy domnívám, že bychom měli ve třetím čtení důkladně zvážit, zda se přiklonit k původnímu vládnímu návrhu, nebo k návrhu výboru.

Pokud jde o zabezpečování letecké zdravotnické dopravy, tam samozřejmě současné znění zákona umožňuje takovou činnost. My jsme se pokusili navrhnout zpřesnění. Pokud by bylo přijato znění navržené výborem pro obranu a bezpečnost, nezmění se nic na současné situaci.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu ministrovi. Návrh zákona jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro obranu a bezpečnost. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1072/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost pan poslanec Pavel Hönig.

 

Poslanec Pavel Hönig: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil s usnesením číslo 233 výboru pro obranu a bezpečnost ze dne 14. 9. 2005 z jeho 61. schůze k vládnímu návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 219/1999 Sb., o ozbrojených silách České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 1072.

Po odůvodnění náměstka ministra obrany České republiky Ing. Maška, zpravodajské zprávě poslance Höniga a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost

1. doporučil Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky vyslovit souhlas s návrhem zákona ve znění pozměňovacích návrhů - k bodu 12, bod se zrušuje, k bodu 27 - bod se zrušuje. - Tím, že jste dostali tyto tisky všichni na své lavice a že jsem to nyní načetl ve slovu zpravodaje, nemusím to načítat dále v podrobné rozpravě.

2. Pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo hlásí z místa. Nikoho nevidím. Obecnou rozpravu tedy končím. Předpokládám, že ani pan ministr, ani pan zpravodaj nebudou chtít vystoupit se svým závěrečným slovem.

Protože nepadl návrh, o kterém by bylo možno hlasovat, zahajuji podrobnou rozpravu, do které se hlásí zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost pan poslanec Pavel Hönig. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hönig: Dámy a pánové, pozměňovací návrh k článku 1 bod 22 vládního návrhu. Článek 1bod 22 zní: V § 18 větě druhé se slovo "cestou" nahrazuje slovem "u", slova "u ministra" se zrušují. Věta třetí se nahrazuje větou: "Náčelník Generálního štábu o použití vojenské techniky informuje ministra, který následně informuje vládu."

Odůvodnění. Jedná se pouze o opravu zjevného omylu ve vládním návrhu, kde se v souvislosti s úpravou § 18 zapomnělo na vypuštění navazujících slov.

Pro informaci dodávám, že úplné znění novelizovaného zákona, který je součástí tisku 1072, je v tomto ohledu chybné a nelze z něj vycházet. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní se přihlásil do podrobné rozpravy pan poslanec Miloš Titz. Dávám mu slovo.

 

Poslanec Miloš Titz: Paní místopředsedkyně, dovolím si seznámit Sněmovnu s několika - možno dokonce říci legislativně technickými záležitostmi, i když si myslím, že z odůvodnění, které máte v tisku před sebou, se může zdát leccos formální a docela zajímavé.

V novelizačním bodě 41 § 35 odstavec 1 písmeno k) - za slovo "právnickou" vložit slovo "osobu". Pak je tam odůvodnění.

V novelizačním bodě 41 § 35 odstavec 1 písmeno m) - nahradit slovo "oprávnění" slovy "osvědčení o způsobilosti". Stejnou změnu pak provést u ustanovení § 35 odstavec 4 písmeno p).

K bodu 48 - nové ustanovení § 42a odstavec 1. Text vládního návrhu číst nebudu, máte ho rovněž. Přečtu text pozměňovacího návrhu:

1. Při vojenském výcviku a plnění úkolů dle § 10 odstavec 1 a 2, § 14 odstavec 1 písmeno a) a b) a § 28 odstavec 1 písmeno a) je voják z povolání oprávněn použít zvláštní prostředky.

Trochu z toho zdůvodnění si dovolím přečíst.

Ve zmíněném ustanovení jsou uvedeny hlavní úkoly Hradní stráže jako samostatné složky ozbrojených sil České republiky, a to v provádění vnější ostrahy areálu Pražského hradu, zabezpečování jeho obrany a provádění vnější ostrahy a obrany objektů, které jsou dočasným sídlem prezidenta republiky a jeho hostů. Při výkonu těchto činností je nanejvýš vhodné dát před použitím vojenských zbraní přednost nesmrtícím zbraním a obdobným prostředkům, jako jsou pouta, obušek, popř. slzotvorné prostředky, technické prostředky k zabránění odjezdu vozidla apod. Je-li tedy vládním návrhem novely zákona číslo 218/1999 Sb. předpokládáno, že Armáda České republiky bude moci tyto zvláštní prostředky používat např. při střežení objektů důležitých pro obranu státu, považujeme za zcela logické udělit toto oprávnění i vojákům Hradní stráže pro plnění úkolů ostrahy a obrany sídel prezidenta republiky coby nejvyššího ústavního činitele České republiky a vrchního velitele ozbrojených sil.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Pan ministr Karel Kühnl.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, také já si dovolím přednést pozměňovací návrh, který nejprve odůvodním a pak ho přednesu, aby bylo zjevné, o čem hovořím.

Na programu této schůze máme k projednávání vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 221/1990 Sb., o vojácích z povolání, ze stejných důvodů, jako měníme zákon 219, čili z důvodu přizpůsobení institucionálnímu a právnímu vývoji. Řada ustanovení návrhu, který máme v prvním čtení, je ustanovení, která jsou sice potřeba, ale nejsou akutní. My nevíme v tuto chvíli, protože zákon bude teprve v prvním čtení, zda se vůbec podaří dotáhnout legislativní proces do konce současného volebního období a zda případně nedojde ke změně zákona až mnohem později.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP