(12.50 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě ne pan kolega Kalousek, ještě pořád pan předseda Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Pane kolego Krausi, já jsem přesně říkal rozhodovací, nikoli rozhodující. A já opakuji, že jsem se nepodílel na žádném rozhodnutí, neměl jsem žádnou rozhodovací pravomoc a neexistuje žádný akt, ve kterém bych rozhodoval o tom, jak má být organizován prodej, kdo je jeho vítězem, za jakou cenu. Neměl jsem žádnou rozhodovací pravomoc, a proto nemohu být z ničeho obviňován a vyšetřován. Vyšetřováni musejí být ti, kteří rozhodovali. Vláda, speciální komise, poradci a další. Nezaměňuje V za J, hrají docela významnou roli. Opakuji, neměl jsem rozhodovací pravomoc, nemám konflikt zájmů. A to, jaký se pokoušíte vytvořit dojem ve veřejnosti, je jenom důkaz vašeho příšerného strachu. Ale pokud tuto kauzu nevyšetří tato vyšetřovací komise, jak vy si přejete, vyšetří to, pane kolego, přinejhorším polské vyšetřovací orgány. (Výkřiky v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní řádně přihlášený, i když jenom ústně, pan poslanec Kalousek, poté pan kolega Říman, poté pan kolega Michalík.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, vzhledem k těm emotivním výstupům nevím, zda budu úspěšný se svým návrhem, ale zdá se, že časy se opakují. Já si vzpomínám na září roku 2000, kdy Sněmovna rozhodla o zřízení vyšetřovací komise v otázce převzetí IPB Československou obchodní bankou, a i v té době běžela naprosto vášnivá diskuse ve Sněmovně, kdo je či není ve střetu zájmů, a kdo tedy může či nemůže být volen do vyšetřovací komise. Tenkrát Sněmovna přijala podle mě moudré rozhodnutí, že požádala všech deset navržených členů, aby předstoupili před Poslaneckou sněmovnu a z tohoto místa prohlásili na svou čest, že nejsou v žádném střetu zájmů s vyšetřovanou kauzou. Tak jsme také všichni učinili. Jedinou výhradu měl tehdy pan kolega Macháček, který nás informoval o tom, že spoří s liškou, jestli si dobře vzpomínám. (Pobavení v sále.) Na základě těchto čestných veřejných prohlášení pak Sněmovna nepochybovala o slovech svých kolegů a nikdo nikomu už do nominace nemluvil, protože čestné prohlášení učiněné z tohoto místa je tak závažné pro každého ústavního činitele, že já nemám žádný důvod mu nevěřit.

Proto navrhuji, abychom se přidrželi tohoto precedentu, který se mi zdá rozumný. Ať všech deset navržených předstoupí před Poslaneckou sněmovnu a sdělí nám, zda jsou či nejsou ve střetu zájmů, a pak o nich rozhodujme svým hlasováním. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Kalouskovi. Slova se ujme pan poslanec Martin Říman, připraví se pan poslanec Alfréd Michalík.

 

Poslanec Martin Říman: Dámy a pánové, vážená paní místopředsedkyně, já jsem nevěřil tomu, když jsem si přečetl dnešní noviny a včera tady poslouchal v kuloárech novináře, že se někdo bude ochoten uchýlit k tak podpásové činnosti, jak to tady předvedl kolega Kraus. Nicméně tak učinil. Pro mě je to určitý obrázek o jeho osobě a asi o celém klubu sociální demokracie, který v touze po tom, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, to znamená aby nějaká vyšetřovací komise vznikla, když to její koaliční partner žádá, a zároveň aby nic nevyšetřila, tak je schopna tak podpásových metod.

Chtěl bych se vyjádřit ke svému tzv. střetu zájmů. Já jsem byl členem dozorčí rady Fondu národního majetku asi dva roky, společně s poslancem Krausem, a rezignoval jsem na tuto funkci v červnu 2002. Pokud jste dobře poslouchali dva předřečníky, kteří tady hovořili přede mnou, totiž poslance Mládka a poslance Krause, jistě jste si povšimli toho, že poslanec Mládek hovořil o tom, že byl v letech 1999 až 2001 náměstkem ministra financí, tuším, a že to bylo v době, kdy se s Unipetrolem vůbec nic nedělo. Já jsem byl v té době členem dozorčí rady Fondu národního majetku. Poslanec Kraus tady ke svému působení v dozorčí radě Fondu národního majetku před chvílí sdělil, že tato dozorčí rada s tím v podstatě neměla vůbec nic společného. Kývá hlavou. Pak opravdu nevidím, oč tady jde. Žádný střet zájmů, sami jste to řekli před chvílí, se nemůže konat. A pokud mě chcete z vyšetřovací komise tímto sprostým způsobem vystrnadit, tak je to pouze a jenom o tom, že já budu vyšetřovat tak, jak se sluší a patří. (Pobavení v sále.)

A koneckonců když jsme u toho střetu zájmů, pokud jsem si všiml, tak sociální demokracie navrhla do vyšetřovací komise jako jednoho ze svých dvou členů poslance Svobodu. Pokud vím, tak poslanec Svoboda je členem ústředního výboru ČSSD a jedním, kdo bude vyšetřován velmi silně, bude i bývalý člen vašeho ústředního výboru pan Doležel. Jestli chcete mluvit o střetu zájmů, tak toto je střet zájmů jako Brno. (Potlesk z lavic ODS.)

A poslední věcí, kterou chci říci, a akceptuji to, co tady navrhl pan poslanec Kalousek, totiž zopakovat tu situaci z roku 2000, kdy já jsem nebyl členem Poslanecké sněmovny, nepamatuji si na to, ale připadá mi to jako rozumné. Já z tohoto místa jsem ochoten, a udělám to v tomto okamžiku, prohlásit, že nejsem v této kauze v žádném střetu zájmů, na svou čest.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl kolega Říman. S faktickou poznámkou paní kolegyně Šedivá.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Děkuji, pane předsedající. Vážení kolegové, já jsem tady teď došla k závěru, že každý občan České republiky, který někdy bude vyšetřovat občana České republiky, je ve střetu zájmů. To snad nemyslíte vážně. (Ohlas v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Řádně přihlášený pan poslanec Alfréd Michalík, poté paní kolegyně Zuzka Rujbrová.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, já jsem členem dozorčí rady České konsolidační agentury sice jenom tři roky a byl jsem osloven svými kolegy, zda bych nechtěl být členem vyšetřovací komise. A právě členství v dozorčí radě mi velelo říci ne. Pro mě to byl důvod neúčastnit se této komise.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Alfrédu Michalíkovi. Řádně přihlášená paní poslankyně Zuzka Rujbrová.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Zdá se, že řada kolegyň a kolegů má problémy s tím, které funkce, které v minulosti zastávali, jsou slučitelné s kterými funkcemi. My komunisté to máme jednodušší, takže vyhovuji výzvě pana poslance Kalouska a prohlašuji na svoji čest, že v souvislosti s předmětem vyšetřování zamýšlené komise nejsem ve střetu zájmů. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Zuzce Rujbrové. Pan poslanec Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, prohlašuji na svou čest, že s předmětem této vyšetřovací komise nemám žádný konflikt zájmů, přesně řečeno nejsem ve střetu zájmů s předmětem vyšetřování této komise. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Vlastimilu Tlustému. Pan poslanec Svoboda.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, já to mám také jednoduché. Já jsem v minulosti, to znamená ve své podnikatelské činnosti, nikdy neměl jakoukoli profesní spojitost s firmami, které jsou předmětem dnešního jednání. Pokud se samozřejmě nebere to, že jsem si kupoval u benzinové pumpy benzin. Mohu prohlásit na svou čest, že jsem nikdy nebyl v jakémkoli vztahu s firmami a osobami, které jsou předmětem této kauzy, a cítím se naprosto bez jakýchkoli předpojatostí v této kauze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Svobodovi. Poslanec Michal Kraus.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP