(15.50 hodin)
(pokračuje Vymětal)

Chyběl mi tam, protože se to zařazuje na program jednání Sněmovny, návrh na usnesení Sněmovny, který pan zpravodaj sice ústně přednesl, to je v pořádku, jistě to zopakuje ještě v podrobné rozpravě, ale myslím si, že by bylo velice dobré, kdyby návrh na usnesení Sněmovny byl už v usnesení výboru. O to bych chtěl poprosit, aby o tom výbor popřemýšlel. Myslím, že to bude velice dobré.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za tuto připomínku i za vaše slova, pane poslanče. Dalším přihlášeným je pan poslanec Miroslav Beneš, ale s přednostním právem samozřejmě pan poslanec Petr Nečas.

 

Poslanec Petr Nečas: Děkuji, paní předsedající. Já jen na vysvětlení - je to přesně tak, jak řekl pan poslanec Vymětal. Usnesení výboru pro evropské záležitosti neobsahuje návrh doporučení usnesení pro Poslaneckou sněmovnu prostě proto, že v tu chvíli nebylo jasné ani pracovníkům Parlamentního institutu, jak by to usnesení mělo vypadat, protože to bylo první premiérové hlasování s doporučením pro projednání ve Sněmovně, a popravdě řečeno, i výbor sám byl překvapen, že to dopadlo kladně, to znamená, že prošel návrh usnesení, aby se tím zabývala Poslanecká sněmovna.

Nepochybuji o tom, že při všech dalších jednáních na toto téma bude již příslušné usnesení výboru obsahovat návrh usnesení Sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní přihlášený pan poslanec Miroslav Beneš má slovo.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Paní předsedající, dámy a pánové, já myslím, že pan zpravodaj i pan ministr zde dostatečně odůvodnili tento materiál a já, jestli dovolíte, se v obecné rozpravě soustředím ještě na větší obecnost.

Během minulých měsíců, tedy v době od začátku listopadu do současnosti, bylo výboru pro evropské záležitosti předloženo - dámy a pánové, prosím, poslouchejte - 135 aktů a dokumentů. Možná že si ne všichni uvědomujeme, jak závažná rozhodování se v Bruselu dělají, protože my jsme vlastně jakési meziresortní připomínkové místo, když to srovnáme s tvorbou české legislativy.

Já bych zde chtěl vyslovit neuspokojení s tím, jak Komise plní svoji povinnost. Komise je totiž zodpovědná za překlad evropských aktů do češtiny. Už to, že Komise dodnes nezaregistrovala, že zkratka České republiky není CS, ale CZ, je poněkud alarmující. Jestli dovolíte, tak vás také seznámím s tabulkou, která říká, že ze 135 aktů bylo přeloženo do češtiny pouze 59, tedy 36 %, a nepřeložených bylo 76, tedy 56 %.

Proto si v rámci podrobné rozpravy dovolím předložit návrh usnesení, ve kterém by Sněmovna žádala vládu, aby zajistila doručování evropských aktů v češtině, jakkoliv jsem si vědom toho, že je to povinnost Komise. Myslím si ale, že je zapotřebí, abychom se ozvali, obzvláště my, kteří ne tak dobře umíme jazyky, které se běžně používají v zemích Evropské unie, tedy angličtinu, případně němčinu a francouzštinu.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Hlásí se nyní o slovo pan poslanec Milan Ekert. Další přihlášky v tuto chvíli nemám.

 

Poslanec Milan Ekert: Děkuji za udělení slova. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, dovolím si navrhnout v podrobné rozpravě zařadit mezi body, které tady navrhl pan poslanec Nečas, ještě jeden bod, který by zněl takto: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s předloženým návrhem komunitárního aktu s výhradou změn prosazovaných zástupci České republiky na jednání o předloženém návrhu na úrovni Evropské unie, o kterých byla při projednávání návrhu aktu představitelem gestora informována.

Není to nic jiného než podpora stanoviska, které jsme uvnitř výboru pro evropské záležitosti projednali, a myslím si, že by bylo dobré představitele vlády při jednání v Evropské radě podpořit a podpořit jejich výhrady, které ke komunitárnímu aktu mají.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče, nicméně vás stejně poprosím, abyste ještě v podrobné rozpravě odkázal na tento váš návrh, abychom vyhověli požadavkům jednacího řádu. Děkuji.

Zeptám se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy, která je otevřena. Není tomu tak. Proto končím obecnou rozpravu. Můžeme přistoupit k rozpravě podrobné.

Možná bude stačit, když pan poslanec Milan Ekert - nevím, na koho ukazujete, nicméně je třeba odkázat se v podrobné rozpravě na návrhy, které jste pronesli buď v zahajovacích slovech, nebo v rozpravě obecné. Prosím tedy nejprve pana poslance Nečase a poté poprosím pana poslance Milana Ekerta, aby zopakovali své návrhy usnesení, o nichž posléze budeme moci hlasovat. Byl zde myslím ještě další doprovodný návrh usnesení od pana poslance Miroslava Beneše.

 

Poslanec Petr Nečas: Návrh usnesení je:

Poslanecká sněmovna

1. bere na vědomí zprávu ministra spravedlnosti o dosavadním průběhu jednání o návrhu rozhodnutí Rady Evropské unie o výměně údajů z rejstříku trestů, sněmovní tisk 873-E v orgánech Evropského společenství a Evropské unie,

2. žádá vládu, aby v souladu s § 109b jednacího řádu informovala o postoji, který k danému návrhu zaujme v Radě Evropské unie Česká republika.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní poprosím o slovo pana poslance Milana Ekerta.

 

Poslanec Milan Ekert: Ještě jednou děkuji za slovo. Já bych si dovolil jednu modifikaci. Dovolil bych si přečíslovat návrhy pana kolegy Nečase na I. bere na vědomí a III. žádá vládu, aby informovala Poslaneckou sněmovnu. Dovolím si vřadit bod II., který by zněl: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s předloženým návrhem komunitárního aktu s výhradou změn prosazovaných zástupci České republiky na jednání o předloženém návrhu na úrovni Evropské unie, o kterých byla při projednávání návrhu aktu představitelem gestora informována.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Prosím, abyste tento návrh předal panu zpravodaji, aby nás potom mohl provést příslušným hlasováním. Nyní má slovo pan poslanec Miroslav Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji, paní předsedající. Já jen zopakuji, protože podle jednacího řádu je to nutné, návrh usnesení: Žádá vládu, aby zajistila doručování evropských aktů v češtině.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. I vás poprosím o předání tohoto návrhu panu zpravodaji. Ptám se ještě, protože nemám žádnou písemnou přihlášku, zda v rámci podrobné rozpravy se ještě někdo hlásí o slovo. Takovou přihlášku neregistruji, proto končím podrobnou rozpravu.

Zeptám se nejprve, než budeme hlasovat, na případná závěrečná slova. Ptám se pana místopředsedy vlády, zda chce vystoupit se závěrečným slovem, a poté požádám i pana zpravodaje o závěrečné slovo. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, i já bych rád ve svém závěrečném slovu sdělil, že jsem rád, že Poslanecká sněmovna se dostala k projednávání návrhu rozhodnutí Rady v tomto konkrétním případě. Já si myslím, že výbor zvolil docela vhodný případ, kdy lze demonstrovat významnost těchto normativních aktů a jejich dopady na vnitrostátní právo.

V tuto chvíli, právě za situace, kdy došlo k posunu připravovaného textu, mohu konstatovat, že navrhovaný akt nebude vyžadovat změny v českém právním řádu, že dokážeme tento stav zvládnout.

Co se týče otázek, které vznesl pan zpravodaj, které se týkaly recipročního poskytování, tak samozřejmě tento princip stojí na principu recipročního poskytování, nicméně je pravda, že některé členské státy unie, které nemají tyto typy evidence, budou muset přijmout takové řešení, které umožní plnit závazky vyplývající z navrhovaného normativního aktu.

Co se týče údajů, jako je zahlazení odsouzení, amnestie, zde bych chtěl poukázat na článek 22, který stanoví, že každá smluvní strana bude informovat ostatní strany o všech odsouzeních, ale také následných opatřeních, to znamená o těch opatřeních, která se vztahují na jejich státní občany a která jsou, nebo naopak nemají být vedena v rejstříku trestů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP