(19.10 hodin)
(pokračuje Jičínský)

Já nejsem v tomto směru povinen podávat nový pozměňovací návrh, který to srovná. To je odpovědnost navrhovatele a v tomto směru jim vytýkám, že nevážili odůvodněné kritické připomínky, které k tomu byly řečeny. A odmítám pro sebe to, co říkal pan kolega Nečas, takovou insinuaci já nepřijímám, že se tomu snažím nějakými výhybkami vyhnout. To tak není. Tohle bychom si neměli dovolovat v rámci korektní diskuse, která tady byla vedena.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Zdá se, že je čas obecnou rozpravu ukončit. Končím obecnou rozpravu.

Otevírám podrobnou rozpravu. Hlásí se někdo do podrobné rozpravy? Hlásí se pan poslanec Václavek a paní poslankyně Horníková.

 

Poslanec Jiří Václavek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, navrhuji, aby podrobná byla před jejím ukončením přerušena na dobu sedmi dnů.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Tento návrh je zaznamenán. Paní poslankyně Horníková má příležitost vystoupit. Nechce-li, nemusí. Jsme v situaci, kdy mně nezbývá než respektovat skutečnost, že podrobná rozprava probíhá, že nemůže doproběhnout a před jejím ukončením že nemůže být hlasován návrh pana poslance Václavka, takže přerušuji projednávání tohoto bodu.

Ještě paní poslankyně Páralová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Páralová: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, já se jenom přihlašuji k těm avizovaným pozměňovacím návrhům, které máte na lavici. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, to je určitě důležité sdělení. Takže paní poslankyně Horníková v pořadí, jak zaznělo.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, já se omlouvám. Protože si nejsem jista, jak dopadne hlasování, tak bych ráda využila možnosti v podrobné rozpravě předložit pozměňovací návrh. Myslím, že už v obecné rozpravě tady zazněla otázka, kdo bude tím, kdo bude skutečně vypořádávat postižené a poškozené, a já si myslím, že všem nám jde o to, aby skutečně ti, kteří si zaslouží odškodnění, aby se ho také dočkali, aby se ho dočkali díky svému věku, a proto bych si dovolila navrhnout pozměňovací návrh, kde zodpovědnost a vlastně orgán, který bude tím, který bude vypořádávat, nebude Česká správa sociálního zabezpečení, ale bude to Ministerstvo vnitra. Doklady prokazující nárok na odškodnění obětí okupace nejsou většinou součástí dokumentace České správy sociálního zabezpečení. Naopak jsou většinou dokumentací, která v tuto chvíli je na Ministerstvu vnitra, a já jsem přesvědčena, že Ministerstvo vnitra je tím správným orgánem, které by toto odškodnění mělo skutečně realizovat.

To bylo krátké zdůvodnění mého pozměňovacího návrhu, který zní: V § 5 odst. 1 se slova "u České správy sociálního zabezpečení" nahrazují slovy "u Ministerstva vnitra".

Za druhé. V § 5 odst. 3 se slova "Česká správa sociálního zabezpečení" nahrazují slovy "Ministerstvo vnitra".

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Horníkové. Hovořit bude paní poslankyně Gruntová.

 

Poslankyně Jitka Gruntová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, já si dovolím odkázat na svůj pozměňovací návrh, který se vztahuje k § 2 odst. 5, který vám byl v písemné podobě rozdán. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Teď je zřejmě ta pravá chvíle, abych vám poděkoval za to, že jste setrvali do těchto možná neobvyklých hodin, 19.13 hodin, a přerušuji projednávání tohoto bodu. Pokračování bude následující. Bude podrobná rozprava hlasováním přerušena, resp. bude hlasováno o přerušení podrobné rozpravy před jejím ukončením v době, která k tomu bude příhodná, a tím se vypořádáme s návrhem pana poslance Václavka.

Děkuji vám a přeji vám hezký večer a zítra začínáme v 9 hodin.

 

(Jednání skončilo v 19.15 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP