(18.10 hodin)
(pokračuje Vymětal)

To jsem chtěl jen říci, že není možné takto si vynucovat nějaké jednání výboru. Koneckonců vím, že tehdy řídil Poslaneckou sněmovnu pan místopředseda Filip a právě o tom nenechal hlasovat, protože není možné o tom ve třetím čtení takto hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře, tak jsme si to vyjasnili. Chtěl bych připomenout svoji větu, kdy jsem říkal, že Poslanecká sněmovna dala příležitost hospodářskému výboru a on v souladu s jednacím řádem této příležitosti nevyužil. Myslím si, že tato formulace byla korektní.

Paní zpravodajka Lucie Talmanová se ještě hlásí.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Já jsem jenom chtěla ujistit pana kolegu Vymětala, že jsem si jako zpravodaj rozhodně nevynucovala žádné projednání a nebyl to ani můj původní návrh. Naopak jsem se vstřícně ještě jednou dotázala předsedy hospodářského výboru, jestli náhodou nemá ještě teď hospodářský výbor v úmyslu se tímto zákonem zabývat. A nemá a já jsem ráda, protože nebudeme nadále prodlužovat dvouletou agónii trvání projednávání tohoto zákona.Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Takže po všeobecné vstřícnosti můžeme přistoupit k návrhu, který zde paní zpravodajka před chvilkou vznesla, to znamená, aby pozměňovací návrhy, které zazní v podrobné rozpravě v rámci druhého čtení, směřovaly k usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Je tomu tak? Je.

Já vás v tuto chvíli odhlásím, poprosím o novou prezentaci. Těm, kteří jsou v kuloárech, chci sdělit, že je třeba přijít do sněmovny, abychom byli usnášeníschopní. Věřím, že Sněmovna vyhoví přání zpravodajky, protože je to přání rozumné. Až nás bude dostatečný počet, zahájím hlasování, ve kterém tuto věc potvrdíme.

Prosím ty, kteří přicházejí, aby se přihlásili, a v hlasování, které zahájím, rozhodneme o tom, že za základ pro podávání pozměňovacích návrhů vezmeme usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 24. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 105 poslanců, pro bylo 100, nikdo proti.

 

Prosím všechny, kteří budou vznášet pozměňovací návrhy, aby tak činili vzhledem k právě přijatému usnesení.

Teď už mohu otevřít obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy mám jedinou přihlášku od paní poslankyně Kateřiny Konečné, takže jí dávám slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Vážené kolegyně, vážení kolegové, členové vlády, ve svém vystoupení ve druhém čtení dne 23. 11. jsem uvedla důvody, které jsem považovala a považuji za zásadní pro prokázání nezbytnosti přijetí tohoto zákona. Nebudu se opakovat, ale chtěla bych zdůraznit především tři věci.

Tento návrh neřeší pouze a zejména problematiku kouření, ale dotýká se podstatně vážnějších negativních jevů, jakými jsou alkoholismus a problematika drogových závislostí. Dopady na společnost jsou v současné době podstatně citelnější a zřetelnější, než tomu bylo, když jsme přijímali zákon z roku 1989, následně novelizaci tohoto zákona v roce 1999. Tím novým zákonem bychom tyto dva zákony zrušili. Vláda a Sněmovna nemohou tuto skutečnost přehlížet.

Poprvé se touto novelou vymezují i kompetence a povinnosti všech úrovní státní a veřejné správy jako celku, od ministerstev přes kraje až po obce. Tento fakt bychom také měli vzít v úvahu. Ale zejména nechci přičítat kolegovi Kalouskovi špatný úmysl, ale svým vystoupením při posledním projednávání této novely fakticky dosáhl jen dalšího odložení projednávání, nikoli zvýšení kvality předkládaného zákona.

Samozřejmě, že se nedají pominout ekonomické dopady na maloobchodní tržby, jak uvedl ve svém odůvodnění pro vrácení do výboru pan předseda KDU-ČSL, ale není to přece zdaleka to hlavní, čím se daná novela zabývá. Jejím hlavním dopadem by mělo být zlepšení mechanismu prevence a eliminace těchto závažných negativních jevů. My jsme jako Poslanecká sněmovna odkladem jen prodloužili současný neutěšený stav a ponechali jak odpovědné orgány, tak i občany v další právní nejistotě a zejména nedostatečné ochraně před těmito závažnými faktory.

Chci vás proto všechny vyzvat, abychom už konečně rozhodli. Další odklady nemají smysl a osobně jsem přesvědčena, že novela není dokonalá, ale i přijetí s možnými nedostatky je lepším krokem pro řešení této problematiky než přihlížení současnému stavu. Rozhodněme se.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Konečné. Další přihlášky do obecné rozpravy nemám, takže obecnou rozpravu končím. Zahajuji rozpravu podrobnou a do podrobné rozpravy jako první je přihlášen pan poslanec Krákora, potom pan poslanec Janeček, pan poslanec Vymětal a paní poslankyně Konečná. Pan poslanec Kraus se také hlásí, aniž by využil svého přednostního práva.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení poslanci, můj pozměňovací návrh vám byl dnes rozdán na lavice a týká se diabetických proužků. Trochu bych se omluvil, že to vkládám do zákona o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, ale bohužel, my již na této schůzi žádný zdravotnický zákon nebudeme projednávat a možná že ani na příští, máme jenom zákony z oblasti Ministerstva práce a sociálních věcí, a já si myslím, že diabetikům, hlavně těhotným ženám, dětským diabetikům a diabetikům s intenzifikovaným programem, jsme toho hodně dlužni. Byl bych rád, kdyby tento pozměňovací návrh byl potom samozřejmě v této podobě schválen. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Krákorovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Josef Janeček, připraví se pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové, kromě toho, že si osvojuji ty návrhy, které jsem předložil v předcházejícím druhém čtení, dovoluji si načíst dva krátké pozměňovací návrhy, a to:

V § 13 se dosavadní text označuje jako odstavec 1 a doplňuje se odstavec 2, který zní: "Pro zajištění veřejného pořádku může obec v samostatné působnosti obecně závaznou vyhláškou zakázat konzumaci alkoholu na určitých místech."

Konkrétní příklad. Zastupitelstvo Mladé Boleslavi chtělo vyřešit jednu neblahou oblast, kde konzumace alkoholu vzbuzuje skutečně veřejné pohoršení. Přestože všechny orgány s tím souhlasily, krajský úřad byl nucen tuto vyhlášku, abych tak řekl, zatrhnout, a to z toho důvodu, že zde nebylo zmocnění ze zákona. To je ten motiv vyjít vstříc tak osvíceným zastupitelům, jako jsou zastupitelé v Mladé Boleslavi.

Další pozměňovací návrh je - v § 23 odstavec 1 písm. c) vypustit slova "jde-li o alkohol".

Jedná se o to, abychom rozšířili kompetence České obchodní inspekce, aby mohla kontrolovat i tuto komoditu.

To je vše, děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Josefu Janečkovi. Hovořit bude poslanec Karel Vymětal, připraví se poslankyně Kateřina Konečná.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážená paní ministryně, pane ministře, dámy a pánové, dovolte mi, abych už bez velkých odůvodňování přednesl své pozměňovací návrhy. To už zaznělo v minulém druhém čtení, takže si myslím, že není třeba se opakovat.

Dovolte první pozměňovací návrh. Zní: v § 8 odstavci 1 písm. a) text nově zní: "a) na veřejných místech, kterými jsou prostory…" Promiňte, já to začnu číst znovu, když dovolíte:

"a) na veřejných místech, kterými jsou uzavřené prostory přístupné veřejnosti, prostředky městské hromadné dopravy, veřejné silniční dopravy a letecké dopravy, veřejně přístupné prostory budov souvisejících s veřejnou dopravou, s výjimkou prostor ke kouření vyhrazených".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP