(14.30 hodin)
(pokračuje Páralová)

Jedná se o novelu, která si klade za cíl z lepšit postavení rodičů, kteří se starají o zdravotně postižené dítě a pobírají příspěvek při péči o osobu blízkou. Novela nově za prvé umožňuje souběh dávky sociální péče, příspěvku při péči o osobu blízkou a rodičovského příspěvku, pokud se nejedná o totéž dítě. Za druhé umožňuje přivydělat si k příspěvku při péči o osobu blízkou vyšší částku. Za třetí při pobírání příspěvku při péči o osobu blízkou nově nezaniká nárok na odměnu pěstouna, jako tomu bylo dosud. Za čtvrté se zvyšuje příspěvek při péči o osobu blízkou pro rodiče, který se stará o dlouhodobě zdravotně postižené dítě. Za páté se novela zabývá používáním opatření omezujících pohyb klientů při poskytování ústavní péče. Tato problematika je známa pod názvem síťová lůžka.

Stávající stav lidí, kteří pobírají příspěvek při péči o osobu blízkou, opravdu není dobrý, a proto je třeba přivítat každou změnu k lepšímu. Za 3500 Kč se můžete starat o své dítě či dospělého s handicapem bez dovolených, odpočinku, bez jakékoli jiné pomoci ze strany státu. Takové novodobé otrokářství. Je to jakýsi trest za to, že nedáte svého příbuzného do ústavu, kde by to stát stálo nesrovnatelně více peněz.

Novela nově zvyšuje částku, kterou si může ten, kdo pobírá příspěvek při péči o osobu blízkou, přivydělat, a to z nynějšího 1,5násobku částky na osobní potřeby na 2,5násobek této částky. Konkrétně se možnost přivýdělku zvyšuje z původní částky 3480 Kč na 5800 Kč, a vzhledem k tomu, že Sněmovna nepřijala vládní návrh o pozastavení zvýšení životního minima včas, zvýší se od ledna tato částka na 3540 Kč a po nabytí účinnosti tohoto zákona na 5900 Kč.

Novela dále nově navrhuje zvýšit příspěvek při péči o osobu blízkou pro rodiče, který se stará o dlouhodobě postižené dítě, z 1,6násobku životního minima určeného na osobní potřeby na 2,25násobek této částky. Konkrétně to znamená toto. V současné době je výše příspěvku při péči o osobu blízkou 3712 Kč a pro rodiče pečující o dlouhodobě zdravotně postižené dítě se zvyšuje na 5220 Kč, a vzhledem k tomu, že se zvýší od 1. ledna životní minimum, dosáhne tato částka po 1. lednu hodnoty 3776 Kč a po nabytí účinnosti tohoto zákona částky 5310 Kč.

Zde bude první námět k zamyšlení, protože zvýšení se týká pouze rodičů pečujících o dlouhodobě postižené dítě. Samozřejmě, že se ozývají ti, kteří pečují o dítě starší 18 let nebo o jiné členy rodiny, např. o rodiče.

Je dobře, že tato novela, která má velkou naději na přijetí, protože se jedná o novelu vládní, přináší jakési zlepšení maminkám postižených dětí. Je však škoda, že si i ony nebudou moci přivydělat bez omezení, jako si mohou přivydělat maminky zdravých dětí, které pobírají rodičovský příspěvek.

Lze přivítat i fakt, že novela umožňuje souběh příspěvku při péči o osobu blízkou a rodičovského příspěvku, pokud se nejedná o totéž dítě. Pokud je tedy maminka doma s jedním zdravým dítětem do čtyř let a k tomu se stará o zdravotně postižené dítě, tyto dávky se nově budou sčítat, což jistě přispěje k důstojnějšímu životu celé rodiny, zvláště pokud se jedná o rodiny s nízkými příjmy.

Problém je však v jednom. Novela nepomůže těm nejpotřebnějším, kteří jsou dopláceni do životního minima. Maminkám, které se starají o dlouhodobě postižené dítě, se zvýší příspěvek při péči o osobu blízkou asi o 1500 Kč. Pokud jsou jejich příjmy pod hranicí životního minima o částku větší než 1500 Kč, nic se pro ně nezmění. Zvýší se pro ně příspěvek pro osobu blízkou a o stejnou částku se sníží doplatek sociální potřebnosti do životního minima. Nad tím, myslím, bychom se asi měli zamyslet. Týká se to hlavně maminek samoživitelek.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní kolegyně. Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Ptám se, kdo se hlásí. Nevidím žádnou přihlášku, proto rozpravu končím. Budeme se zabývat návrhem na přikázání.

Ještě předtím pan ministr se závěrečným slovem.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já bych jenom krátce reagoval na dva podněty, které zazněly ve vystoupení paní zpravodajky. Jednak pokud jde o zákon o sociálních službách, je Ministerstvo práce a sociálních věcí připraveno tento zákon předložit do vlády do poloviny příštího roku a dát tak šanci tomu, aby tento zákon mohl být účinný k 1. 1. 2006. Ty termíny, které byly schváleny ve vládě, vnímáme jako termíny, které jsou mezní, do kdy to může být. Myslím, že tady naše odhodlání v tomto je jednoznačné, a myslím, že ten zákon je potřebný.

Jenom poznámka. Právě ta otázka příspěvku při péči o osobu blízkou u dospělých osob byla zvažována, byla navrhována i původně v tomto návrhu, ale právě vzhledem k finančním nárokům včetně možnosti neomezeného přivýdělku to v tomto návrhu není, protože to má řádově několikamiliardové dopady do státního rozpočtu, což by znamenalo zvýšení mandatorních výdajů, byť si myslím, že samozřejmě by to bylo účelné pro tyto rodiny, ale v tuto chvíli ta rezerva v rozpočtu prostě není.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Žádný jiný návrh nevidím.

Odhlašuji vás a prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 510. Kdo je pro, aby tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví? Kdo je proti?

Z přítomných 105 pro návrh 103, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi i paní zpravodajce. Končím projednávání tohoto bodu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP