(Na žádost klubu sociální demokracie přestávka prodloužena do 10.58 hodin. Jednání pokračovalo v 10.57 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní kolegyně, páni kolegové, ještě než budeme pokračovat, chtěl bych oznámit nález. Našel se stříbrný prsten, takže pokud jej někdo… Ano. Paní poslankyně Orgoníková. Nevím, kdo je šťastný nálezce, ale šťastný majitel je paní kolegyně Orgoníková.

Takže, paní kolegyně, páni kolegové, vážení členové vlády, budeme pokračovat bodem číslo 101 a po něm doprovodným usnesením - bodem číslo 105. Bod číslo

 

101.
Vládní návrh zákona o elektronických komunikacích a o změně
některých souvisejících zákonů (zákon o elektronických komunikacích)
/sněmovní tisk 768/ - třetí čtení

 

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujal své místo ministr informatiky Vladimír Mlynář a zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Karel Sehoř. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 768/5.

Já otevírám rozpravu. Žádám pana ministra, aby se vyjádřil v rozpravě ve třetím čtení. Konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku do rozpravy. Vidím přihlášku pana předsedy klubu KDU-ČSL Jaromíra Talíře.

Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr informatiky ČR Vladimír Mlynář: Pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych se vyjádřil k balíkům pozměňovacích návrhů a stručně odůvodnil stanoviska, která budu jako předkladatel zaujímat.

První okruh problémů se týká problematiky odposlechů. Jsou to pozměňovací návrhy výboru pro obranu a bezpečnost, které jsou pod písmenem A, a jak jsem avizoval již ve druhém čtení, tento komplexní pozměňovací návrh podpořím, neboť problematika odposlechů by měla být řešena koncepčně ve speciálním zákoně zvaném zákon protiteroristický.

Druhý okruh problémů, které jsou v pozměňovacích návrzích, se týká problematiky mediální. Tyto pozměňovací návrhy jsou zejména pod písmenem B, tedy v komplexním pozměňovacím návrhu kulturního a školského výboru. Zde mám některé rozdílné názory s poslanci kulturního výboru, pokud jde o platnost zahraničních smluv. Zaujmu tedy negativní stanovisko.

Základní, podstatný a politicky sporný je problém postavení veřejnoprávního multiplexu, tak jak ho obsahuje pozměňovací návrh pana poslance Talíře. Musím za sebe říci, že původní vládní návrh, který projednáváme, neobsahuje nějaký komplexní jasný přístup k tomu, jak řešit problematiku oddělení kompetencí Českého telekomunikačního úřadu a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání jako předpoklad pro řešení problému digitalizace. V kulturním výboru bylo dosaženo většinové shody, že tato problematika bude řešena zvlášť jiným zákonem a že celá problematika mediálních věcí bude ze zákona o elektronických komunikací vypuštěna. Návrh vrátit do hry veřejnoprávní multiplex pro Českou televizi a Český rozhlas je tedy jedním krokem z celé řady kroků, které je potřeba udělat. Je to krok, který lze podpořit od těch, kteří se domnívají, že má být takový krok učiněn, a odmítnout od těch, kteří se domnívají, že takové kroky mají být učiněny až najednou všechny dohromady.

Já bych chtěl ujistit Poslaneckou sněmovnu, že předložím již na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny v únoru návrh zákona, který se touto věcí bude zabývat, tak aby Poslanecká sněmovna se k tomuto tématu mohla znovu vrátit. Každopádně ponechám na vůli Poslanecké sněmovny, zda se rozhodne vyřešit veřejnoprávní multiplex pro Českou televizi již nyní v zákoně o elektronických komunikacích, nebo zda toto řešení odloží až na celkové řešení problematiky digitalizace, a proto k návrhu pana poslance Talíře zaujmu neutrální postoj.

Třetí okruh problémů se týká telekomunikací. Je to hlavní gros zákona, nejdůležitější část zákona. Je obsažen pod písmenem C - komplexní pozměňovací návrh hospodářského výboru. Tam došlo ze strany hospodářského výboru k velmi kvalitnímu a podrobnému projednání. Já budu mít v některých věcech odlišný názor od poslanců. Ty věci nejsou životně důležité pro zákon s výjimkou jedné, a tu bych chtěl zdůraznit.

Mám jiný názor na to, kdo má určovat kritéria pro výběr řízení na kmitočty a parametry univerzální služby. Vládní návrh předpokládá, že kritéria těchto soutěží bude určovat ministerstvo. Poslanci hospodářského výboru rozhodli, že by tak měl činit Český telekomunikační úřad.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP