(10.00 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Chci říci, že v průběhu prvního pololetí, v co nejkratší době, myslím, že to bude v březnu, předložím návrh zákona o neziskových společnostech pro bydlení, což je poslední z těch nástrojů, které se váží k výdajové části rozpočtu. To je, myslím si, velká změna proti těm předchozím obdobím. Čili já si myslím, že ten rozpočet - dnes se dostáváme do situace ne jako v předchozích letech, že nám ty prostředky postačovaly, ale naopak, že nám třeba nemusí stačit. A to je, myslím si, to, co chceme.

Pokud jde o zmocnění výboru k úpravám rozpočtu, myslím si, že je to v pořádku, a myslím, že je to také v intencích toho, co tady bylo dojednáváno v předchozích letech.

Chtěl bych se ještě zastavit u vystoupení pana poslance Kvapila. Myslím, že to řekli unisono, vlastně se toho dotkli všichni, kdo vystupovali. Půjčky pro mladé na pořízení bytu mají skutečně velmi pozitivní průběh. Chtěl bych říci, že v tuto chvíli máme 4500 žádostí. Zhruba třetina, to vypadá, těchto žádostí podle odhadů jsou ty, které se netrefily do podmínek, to znamená, že jsou to žádosti, které nedokážeme vyřídit, nesplňují tedy podmínky toho fondu; tedy zbývají asi 3000 žádostí a téměř polovinu z nich uspokojíme z prostředků tohoto roku. To znamená, že na příští rok je 3500 žádostí. Samozřejmě pak máme dvě možnosti. Já jsem od začátku hovořil, pokud ta poptávka bude vyšší, že můžeme jít dvěma cestami - buďto navýšením prostředků fondu, anebo využitím bankovních úvěrů, což osobně bych si myslel, že v této fázi by bylo vhodnější.

Chtěl bych jenom říci o té nákladovosti tohoto. Když by bylo 10 000 žadatelů uspokojováno z bankovního úvěru, představovalo by to souhrnně tři miliardy korun. Čtyři procenta z těch tří miliard korun je 120 milionů korun, čili nejsou to žádné horentní požadavky na rozpočet fondu. Myslím si, že můžeme uvažovat například o některých dalších opatřeních pro venkovské obyvatelstvo zejména, protože víme, že zejména v těch obcích do pěti tisíc obyvatel je soustředěna velká část volných bytů, které potřebují rekonstruovat. Můžeme uvažovat, a ministerstvo uvažuje a připravuje návrh nařízení vlády na rekonstrukce bytů. Budeme o tom samozřejmě ještě dále debatovat. Mohlo by to být zhruba ve stejných parametrech, jako jsou půjčky na pořízení bytu. Myslím, že by se v tomto případě mělo jít už jednoznačně přes bankovní úvěry a dotace na úroky z úvěrů. Jediná slabina tohoto řešení je v tom, že prakticky odcházíme od toho, co máme na mysli, pokud jde o obnovitelnost zdrojů státního fondu, tzn. ten revolvingový charakter. Pokud jde o půjčky, tak ty jsou návratné v plném rozsahu do toho Státního fondu rozvoje bydlení.

Dámy a pánové, myslím si, že jsem odpověděl na všechny otázky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi Jiřímu Paroubkovi. Otevírám podrobnou rozpravu. Konstatuji, že dva návrhy máme, a to k tisku 788/1 a 788/2, tzn. schválit rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení a pověřit výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí případně projednat přesuny v jednotlivých kapitolách rozpočtu, tak jak ho citovala paní zpravodajka.

Kdo další se hlásí do podrobné rozpravy, chce doplnit návrhy na usnesení? Nikdo. Podrobnou rozpravu končím.

Budeme tedy hlasovat o jednotlivých návrzích, které se týkají rozpočtu. Pokusím se přivolat všechny, kteří mají zájem hlasovat o tomto bodu číslo 53.

 

Nejdříve budeme tedy hlasovat o schválení rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení, a to v hlasování pořadové číslo 388, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 388 ze 182 přítomných pro 124, proti 41. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o druhém návrhu usnesení, a to je pověření výboru schvalovat nečerpané položky k přesunu mezi jednotlivými položkami rozpočtu.

Zahájil jsem hlasování číslo 389 a ptám se, kdo je pro pověření výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, aby měl toto oprávnění. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 389 z přítomných 183 pro 137, proti 4. I tento návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji paní zpravodajce a končím bod číslo 53.

 

Dalším bodem schváleného pořadu schůze je bod číslo 100, kterým je

 

100.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 325/1999 Sb.,
o azylu a o změně zákona č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění
pozdějších předpisů, (zákon o azylu), ve znění pozdějších předpisů, a zákon
č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 821/ - třetí čtení

 

Jsme ve třetím čtení a místo u stolku zpravodajů by měl zaujmout ministr vnitra František Bublan, který je ale řádně omluven pro nemoc, a zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost Robert Vokáč. Čili pana zpravodaje žádám, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, a ptám se, kdo z vlády bude přednášet. Pan místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 821/2.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí do rozpravy ve třetím čtení. Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Prosím zpravodaje, aby nám oznámil postup při hlasování, přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko své, a pan ministr Škromach také bude sdělovat stanovisko. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Robert Vokáč: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, jsme ve třetím čtení sněmovního tisku 821/2. Zmínil bych tady, že bylo předneseno celkem 11 pozměňovacích návrhů. Z toho jeden byl z výboru pro obranu a bezpečnost a další byl od celkem tří poslanců. Z toho dva pozměňovací návrhy paní kolegyně Šojdrové přímo nesouvisí s meritem projednávaného zákona, týkají se něčeho úplně jiného.

Domnívám se, že v prvém i druhém čtení zazněly v dostatečné míře důvodové zprávy pana ministra vnitra a není potřeba z mé strany to nadále komentovat po stránce věcné.

Než přikročíme k hlasování, požádám pana ministra Škromacha, jestli by v zastoupení za Ministerstvo vnitra přednesl případnou řeč.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Slyšeli jste návrh zpravodaje k proceduře hlasování. Má někdo výhradu k proceduře? Není tomu tak.

 

Proceduru hlasování schválíme v hlasování pořadové číslo 390, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro takový postup hlasování. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 390 z přítomných 182 pro 150, proti nikdo. Postup hlasování byl schválen.

 

Prosím, můžeme přistoupit k jednotlivým bodům hlasování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP