(11.10 hodin)
(pokračuje Antolák)

Tedy úplně na závěr. Přimlouvám se a zřejmě budu navrhovat v dalším průběhu jednání evidenci, a to důslednou, nezaměnitelnou evidenci těchto šelem, které žijí mnohdy volně a nejsou, jak se říká, polapitelné. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy z místa. Pokud tomu tak není, obecnou rozpravu končím.

Ptám se, zda pan navrhovatel či zpravodaj chtějí vystoupit se svými závěrečnými slovy. Pan poslanec Oldřich Němec má slovo.

 

Poslanec Oldřich Němec: Vážení kolegové, děkuji za poměrně plodnou diskusi a děkuji všem, kteří se zde vyjádřili, ať již s jejich názory souhlasím, nebo nesouhlasím. Chtěl bych se možná jenom zmínit o dvou aspektech nebo záležitostech, které zde padly.

Sám pan kolega Pešán zde říkal, že místní evidence zahrnuje pouze 30 až 40 % populace psů, to znamená, že evidence je 30- až 40procentní. Myslím si, že právě proto, kdybychom přijali tento návrh zákona, by se tato situace v evidenci zavedením centrální evidence zlepšila. Sám jsem tady poctivě za předkladatele říkal, že částku, kolik to bude stát, odhadujeme i vzhledem k tomu, že jsme si vědomi toho, že bude muset být ještě, pokud by byl zákon přijat, přijata prováděcí vyhláška Ministerstvem zemědělství, která by řešila některé konkrétní záležitosti.

Potom ještě další věc, co zde padlo, že vzroste počet návštěv úřadů. Myslím si, v době elektronizace že toto nehrozí. Dovolím si připomenout, když se zaváděla evidence podnikatelů v roce 1992 a v letech dalších, tak samozřejmě byl velký nárůst návštěv ze strany podnikatelů na úřadech. Dneska již to všecko zvládáme elektronickou cestou.

Co se týká pana kolegy Záruby, snad jen jednu poznámku. Sám tady říkal, že napadení psem zákon neřeší. Ale, kolegové, tuto záležitost řešila materie, kterou jsme před chvílí zamítli! To jenom poznámka na okraj.

Co se týká poznámky pana kolegy Antoláka, tak samozřejmě, že se za předkladatele nebráníme tomu, aby se případně zákon rozšířil na další šelmy chované doma, jak tady říkal.

Děkuji za tuto diskusi. Myslím si, že diskuse byla velice věcná. Tak jak jsem říkal na začátku, vnímám situaci okolo evidenci psů jako celospolečenskou diskusi, a proto vás, kolegyně a kolegové, žádám o propuštění návrhu zákona do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan zpravodaj poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, paní a pánové, jestliže tady byl v rozpravě ohlašován možný střet zájmů, musím učinit rovněž prohlášení možného střetu zájmů. Mám dva psy, malé jezevčíky. Ani jeden z nás tří není ani tetován, ani čipován. Přesto se evidenci a označení psů nebráníme. V odpovědi na připomínku pana kolegy Antoláka - celou věc jsem okamžitě konzultoval se zde přítomným panem kolegou Mládkem a ani on se čipování medvědů nebrání. (Veselost v sále.)

A teď vážně. V rozpravě vystoupili čtyři poslanci a poslankyně, padly dva návrhy. Padl návrh na zamítnutí od pana kolegy Záruby a návrh na vrácení předkladateli k přepracování od pana kolegy Pešána. Domnívám se a navrhuji také, abychom prvně hlasovali návrh na zamítnutí, potom návrh na vrácení, nebude-li pan kolega Vymětal protestovat.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan kolega Vymětal protestuje. Ale protestuji i já. Pokud nemáte, pane zpravodaji, nějaký vážný důvod pro obrácení pořadí, domnívám se, že by bylo správnější nejdříve hlasovat o vrácení navrhovateli k dopracování, a potom o zamítnutí v případě, že by tento návrh neprošel, a tak by to bylo v souladu s jednacím řádem.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já jsem si, paní předsedající, myslel, že by to bylo tak lepší, ale vzhledem k tomu, že dvě takové autority, jako jste vy a pan kolega Vymětal, se brání, nebudu se tedy přít.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji vám za pochopení. Pokusím se přivolat naše kolegy, kteří budou chtít hlasovat o těchto dvou návrzích, případně jednom návrhu. Nejdříve tedy budeme hlasovat o návrhu na vrácení navrhovateli k dopracování. Všechny vás odhlásím. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami.

 

Budeme hlasovat o návrhu na vrácení navrhovateli k dopracování.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 361 z přítomných 139 poslanců pro návrh hlasovalo 47, proti 66. Tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní tedy přistoupíme k hlasování o návrhu na zamítnutí.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 362. Z přítomných 149 poslanců pro návrh hlasovalo 46, proti 79. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zemědělskému výboru. Ptám se, zda má někdo další návrh. Pan navrhovatel. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Oldřich Němec: Navrhuji ještě přikázat výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Má ještě někdo další návrh? Nikoho nevidím. Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Nejdříve budeme hlasovat o návrhu na přikázání zemědělskému výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 363 z přítomných 149 poslanců pro návrh hlasovalo 112, proti 21. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní přistoupíme k návrhu na přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Prosím o klid! Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 364 z přítomných 150 pro návrh hlasovalo 89, proti 34. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že tento návrh zákona byl přikázán zemědělskému výboru a výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Ještě předtím, než se budeme zabývat bodem 12, je mojí povinností oznámit, že z našeho odpoledního jednání a zítřejšího jednání se omlouvá ministr vnitra pan František Bublan.

 

Kolegyně a kolegové, včera jsme před koncem včerejšího dne zahájili projednávání bodu

 

12.
Návrh poslanců Jaroslava Krákory, Vojtěcha Filipa, Pavla Kováčika,
Michaely Šojdrové, Vladimíra Říhy, Svatopluka Karáska,
Eduarda Zemana a dalších na vydání zákona o veřejných neziskových
ústavních zdravotnických zařízeních a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 810/ - prvé čtení

***




Přihlásit/registrovat se do ISP