(10.00 hodin)
(pokračuje Mejstřík)

Dovolte mi, než vám přečtu toto zdůvodnění, abych vás seznámil s kratičkým sestřihem z jednání v Senátu. Možná tak lépe pochopíte důvody, které nás vedly k pozměňovacímu návrhu.

Pan senátor Kubera v rozpravě řekl: "Chci říci, že se tady vede soustavný a neustálý boj proti erozi politického systému a politické strany se vydávají za zločinecké organizace, ačkoliv ony nejsou ničím jiným než spolkem králíkářů, který má stejný program - vypěstovat dobré králíky."

Jan Ruml na to odpovídá: "Nikdo nepopírá fakt, že v naší ústavě je politický systém založen na soutěži -"

(V sále je velký hluk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, prosím o klid! Pane senátore, promiňte, že jsem vás přerušil, chviličku počkáme a já doufám, že se Sněmovna zklidní natolik, abychom vaše vystoupení mohli pozorně vyslechnout.

(Mnoho poslanců se pohybuje po sálu.)

Dámy a pánové, každý z vás máte ve Sněmovně vyhrazené sedadlo, k diskusím jsou určeny jiné prostory, v Poslanecké sněmovně třeba kuloáry. Využijte toho.

Pane senátore, prosím, pokračujte.

 

Senátor Martin Mejstřík: "- Nikdo nepopírá fakt, že v naší ústavě je politický systém založen na soutěži politických stran a hnutí. Toto je ústavní záležitost. Na tom je postaven princip našeho parlamentarismu. A protože hlavními aktéry celého politického systému jsou politické strany, pak ony by měly samy už jenom z podstaty věci střežit korektnost této soutěže. A já tvrdím, že to není korektní, aby strany, které mají dostatek finančních prostředků, vložily peníze do rozhlasového a televizního vysílání a byly v takové soutěži zvýhodněny."

Pan senátor Outrata: "Nikdo tady neobviňuje politické strany z toho, že by byly zločineckými organizacemi. Problém je spíše v tom, že u nich dochází ke svodům, a kvůli tomu máme zákony, které je nějak omezují, které ostatně ony samy kdysi přijaly. Myslím, že je velice důležité proto, aby je lidé neviděli jako zločinecké organizace - pokud chceme použít slova pana senátora Kubery - aby se ony snažily vejít do zákona, ne aby užily své moci v zákonodárných sborech k tomu, aby se zákony vešly do toho, co zrovna tyto strany chtějí. Tak se musí chovat každý občan, tak se musíme chovat my všichni, a rozhodně se tak mají chovat strany, které nás reprezentují. Myslím, že to zase není tak strašlivá práce - dodržovat občas zákony."

Senátor Mejstřík: "Vážení přátelé, jsme snad jedinou zemí z bývalého východního bloku, která má v Parlamentě komunistickou stranu. Proboha, dokážete si představit, co tato partaj udělá se svým televizním vysíláním? Dokážete si představit, jak touto komunistickým morem prolezlou společností zamává televizní vysílání KSČM? Víte, co tímto návrhem způsobujete? I to málo dobrého, co v zákoně o politických stranách bylo, rušíte. Ovšem vše, co jsem řekl nyní, je ničím proti tomu, jestliže otevřeme možnost, abyste provozovali rozhlasové nebo televizní vysílání."

Poslední diskutující, pan předseda Senátu Petr Pithart: "Pane předsedající, dámy a pánové, Nezávislí, to je problém, a budeme se s tím muset v budoucnu určitě hodně zabývat. Ale nevím, proč se ta debata alespoň v jednu chvíli svezla k nim, protože jde skutečně o politické strany a o zdravé základy politického pluralismu.

Pane předsedající, já dávám otázku a vy budete tak laskav a budete ji tlumočit panu poslanci.

S některými z vás jsem byl od samého začátku tam, kde se tvořily základy politického systému, politického pluralismu. Tápali jsme, na mnoha věcech jsme se nedokázali shodnout. Na jedné věci jsme se však shodli okamžitě a všichni - že politické strany nemají mít možnost provozovat rozhlasové a televizní vysílání. Já kladu otázku - co se za těch patnáct let změnilo, že tento instinkt, tehdy naprosto zřejmý, u některých z nás vyhasíná? Co se změnilo kromě toho, že se zmnohonásobila síla a vliv médií?"

Zde končí můj kratičký sestřih a já si dovolím, paní poslankyně a páni poslanci, dodat: co se změnilo kromě toho, že má KSČM namísto 7 % skoro 20 %?

Nyní mi dovolte seznámit vás s odůvodněním pozměňovacího návrhu Senátu, tak jak jste je dostali poštou.

Pozměňovacím návrhem se z textu článku I bodu 4 návrhu, kde je novelizován § 17 odst. 3 písm. a) zákona č. 424/91 Sb., vypouští navrhované nové oprávnění politických stran a politických hnutí participovat na provozování rozhlasového a televizního vysílání. Senát respektuje ústavní princip svobodné soutěže politických stran, který je nezbytnou součástí každého demokratického systému, a s tím související právo politických stran vlastními prostředky propagovat své programové cíle. Účast politických stran na podnikání jako jednoho ze zdrojů získávání těchto prostředků však není a nemůže být neomezená. Akceptace navrhovaného oprávnění politických stran účastnit se provozování rozhlasového a televizního vysílání by mohla ve svých důsledcích vést k narušení principu politického pluralismu, zvážíme-li vliv těchto médií na utváření veřejného mínění a vezmeme-li v úvahu i značné finanční zdroje, které lze touto formou podnikatelské činnosti získat.

Prozatím vám děkuji za vzácnou pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane senátore. Další přihlášky do rozpravy nejsou. Rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Připomínám, že k přijetí usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Dámy a pánové, doufám, že všichni pozorně vyslechnete návrh usnesení, který přečtu: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a politických hnutích, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 542/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 542/5."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 90. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 194 poslanců, pro bylo 33, proti 91. Tento návrh nebyl přijat.

 

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 5 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Kvorum 101 je již nastaveno.

Přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 424/91 Sb., o sdružování v politických stranách a politických hnutích, ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 542/4."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP