(17.10 hodin)

Poslankyně Eva Dundáčková: Paní místopředsedkyně, dovolte mi, abych konstatovala, že tento zvláštní přístup některých přítomných poslanců Poslanecké sněmovny, kteří se nepřihlásili, aby mi tak znemožnili podat návrh na usnesení, považuji za velmi zvláštní a za velmi nekolegiální, nicméně mi nezbývá, než jej respektovat.

A protože je nesmyslné, abych podávala návrh na usnesení, vyjadřuji pouze nespokojenost s odpovědí ministra financí Bohuslava Sobotky, a to ani ne tak pro písemnou odpověď, kterou jsem obdržela, ale spíše pro průběh tohoto projednávání, v němž jsme se dozvěděli, že ministerstvo sice pokračuje v jakýchsi jednáních, ale ve skutečnosti se nesnaží najít takové legislativní řešení, které by umožnilo našim soukromým zemědělcům, aby nepřecházeli na podvojné účetnictví.

Já myslím, že ta zpráva je jasná. Pro mne je to zpráva špatná, protože stejně jako já i vy všichni ostatní jste byli osloveni Asociací soukromých zemědělců a jejich prosbami. Tudíž si myslím, že je naprosto jednoznačné, na čí straně kdo z nás v tuto chvíli bojuje.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Paní poslankyně, děkuji vám. Končím rozpravu a končím také projednávání této interpelace.

Můžeme přistoupit k další interpelaci, kterou je opět interpelace na ministra financí Sobotku, který odpověděl na interpelaci pana poslance Vojtěcha Filipa ve věci postavení České republiky v arbitrážních řízeních. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 739. Pan místopředseda Filip v tuto chvíli není přítomen ve Sněmovně. Nevím, zda jeho kolegové mi mohou dát nějaké avízo, zda je někde nablízku, nebo ne, protože pokud opravdu není velmi nablízku, museli bychom se řídit ustanovením jednacího řádu, které nám bez jeho přítomnosti projednávání této interpelace a zaujetí jakékoliv stanoviska neumožňuje. Žádnou zprávu nemám, proto tedy tato interpelace projednávána nebude.

Můžeme pokračovat dále. Dalším blokem interpelací jsou interpelace na ministra zemědělství Jaroslava Palase. V té první opět požádám o slovo paní poslankyni Dundáčkovou, která ve věci čerpání ze strukturálních fondů Evropské unie ve prospěch soukromých zemědělců interpelovala právě ministra zemědělství, a tato interpelace spolu s odpovědí nám byla předložena jako tisk 711. Otevírám rozpravu a paní poslankyně Dundáčková má slovo jako první.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Já vám děkuji, paní místopředsedkyně. Vzhledem k postupu, ke kterému se rozhodli někteří přítomní poslanci Poslanecké sněmovny, a to, že se nepřihlásili svými kartami a není tak možné podat návrh na usnesení, pouze konstatuji, že nesouhlasím ani s vyjádřením pana ministra zemědělství Jaroslava Palase - obsah jeho odpovědi na písemnou interpelaci máte ve svých tiscích a jeho vyjádření, které směřovalo pouze k potvrzení současného stavu, a nikoliv ke snaze po nápravě, jsme také všichni slyšeli.

Pan ministr ve své písemné interpelaci odpověděl, že výklad nařízení Komise není v kompetenci jeho ministerstva a že také nemůže předjímat, zda stanovisko náměstka ministra financí je v této záležitosti konečné, či nikoliv, a řešit tuto věc nebude. Je přesvědčen, že soukromí zemědělci chtějí přecházet a přecházejí na podvojné účetnictví, nepůsobí jim to žádné problémy. Já s touto situací po opakovaných prosbách o pomoc ze strany Asociace soukromých zemědělců nemohu než vyjádřit nesouhlas.

V případě, že by si přál ministr zemědělství ještě znovu vystoupit, budu na jeho slova ráda reagovat. Znovu ale vyjadřuji nepochopení nad postupem přítomných poslanců Poslanecké sněmovny, a to ne vzhledem k sobě, já to nepřijímám jako vyjádření jakéhokoliv vztahu ke své osobě, ale vyjádření vztahu k řešení dané problematiky a k těm, kteří se obrátili nejen na mne, ale na každého z vás, kteří tady sedíte. Já se nedopustím toho, že bych vyjmenovávala přítomné poslance, nicméně vám děkuji za účast na interpelacích dnešního dne.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Rozprava je otevřená, táži se, kdo se do ní hlásí. Pan ministr Jaroslav Palas má slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Paní předsedající, dámy a pánové, jen na doplnění své odpovědi chci říci, že Ing. Ladislav Zelinka, DrSc., není náměstkem ministra zemědělství, ale ministra financí, ale z rétoriky paní poslankyně jsem již pochopil, že ona taktéž pochopila, že tento pan náměstek je náměstkem ministra financí.

K dotazu, zda jsem upozornil zemědělce na tuto problematiku, musím říci, že nesčetněkrát při různých vystoupeních na setkáních se zemědělci a také dopisem svého náměstka Ing. Venery jsme sdělili Asociaci soukromých zemědělců ty skutečnosti, které zde zazněly, a to, že mohou v podstatě dobrovolně v průběhu letošního roku přejít na podvojné účetnictví, nejpozději však k 1. lednu 2005. Myslím, že zemědělci byli dostatečně a v předstihu informováni o této skutečnosti.

Znovu zdůrazňuji - já nemám poznatky, že by to našim menším zemědělcům činilo takové potíže, které jsou zde prezentovány. Znovu říkám, že právě soukromí zemědělci, fyzické osoby, jsou zvýhodňováni pěti body před všemi ostatními a právě oni mají možnost dosáhnout na dotace ze strukturálních fondů.

Pokládám tuto interpelaci za oprávněnou, ale za naprosto irelevantní.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Postupně se hlásili pan poslanec Miloslav Kučera, poté paní poslankyně Eva Dundáčková. Slovo má pan poslanec Kučera.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Děkuji. Já myslím, že většinu podstatného jsme řekli již při projednávání interpelace na ministra Sobotku, ale nedá mi, když zde pan ministr Palas vystupuje tímto způsobem, že je to bezproblémové a že tak již dávno a dávno informoval zemědělce a že je to vlastně naprosto v klidu a že já se pokouším vnést zmatek do stavu zemědělského.

Mám zde i tiskovou zprávu Ministerstva zemědělství, kterou nepodepsal přímo pan ministr, ale jeho tiskový mluvčí Martin Severa. Je to zpráva z 21. dubna, to znamená měsíc poté, co vznikla celá tato anabáze, která se táhne dále - žádná opačná tisková zpráva ještě na Ministerstvu zemědělství nevznikla -, kde jasně je deklarováno, že podvojné účetnictví pro drobné zemědělce není, že podle zákona o účetnictví nemusejí podvojné účetnictví vést subjekty, které se stanou konečnými příjemci prostředků z Evropského společenství. Myslím, že je to záměrně zmatečné a že pan ministr Palas využívá této situace, a bohužel to vede k domněnce, že cíleně bojuje proti skupině soukromých zemědělců.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Miloslavu Kučerovi. Slovo má paní poslankyně Eva Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, ráda bych na závěr interpelace a probírání této problematiky na půdě Poslanecké sněmovny přečetla dvě stanoviska Asociace soukromých zemědělců České republiky, a to proto, aby mohla také zaznít slova zasvěcená a abychom si vyjasnili alespoň na půdě Poslanecké sněmovny, zda soukromí zemědělci pociťují nebezpečí a jaký na to mají názor oni:

"Vážený pane ministře," psala Asociace soukromých zemědělců, respektive její představitelé 21. dubna 2004. "Dovolte," oslovovali pana ministra Jaroslava Palase, jehož odpověď na písemnou interpelaci nyní probíráme, "abych se na vás obrátil jménem Asociace soukromého zemědělství České republiky s naléhavým upozorněním, že podle našeho zjištění hrozí drtivé většině soukromých zemědělců v České republice, že nebudou moci čerpat žádné prostředky ze strukturálních fondů Evropské unie.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP