Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
23. září 2004 v 9.02 hodin

Přítomno: 183 poslanců

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně, vážení kolegové, přeji vám dobrý den. Zahajuji třetí jednací den 35. schůze Poslanecké sněmovny. Všechny vás vítám.

Na úvod chci sdělit, že z dnešního jednání se omluvili tito poslanci a členové vlády: pan poslanec Ladislav Býček bez udání důvodu, pan Michal Hašek bez udání důvodu, pan Miloš Titz z důvodu hospitalizace. Z členů vlády se od 15.30 hodin omlouvá předseda Stanislav Gross z důvodu pracovní návštěvy Středočeského kraje. Po celou dobu schůze se z důvodu hospitalizace omlouvá pan ministr Dostál, z důvodu pracovní cesty se omlouvá pan místopředseda vlády Martin Jahn, pan ministr Pavel Němec z důvodu neodkladného jednání mimo Prahu a omlouvá se taktéž pan ministr Jiří Paroubek z důvodu účasti na Dnech českých regionů v Londýně.

Dříve než přikročíme k samotné proceduře, kterou jsme si odsouhlasili a která vyplynula ze včerejšího jednání, vzhledem k tomu, že na včerejší schůzi se další náš kolega vzdal poslaneckého mandátu a nový poslanec se dnes na schůzi dostavil, přistoupíme nejdříve ke složení slibu.

Žádám předsedkyni mandátového a imunitního výboru paní kolegyni Evu Dundáčkovou, aby nás seznámila s kroky, které tento výbor učinil, poté přečetla ústavou předepsaný slib, který nový poslanec složí do rukou předsedy Poslanecké sněmovny.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, paní poslankyně, páni poslanci. Dne 22. září 2004 zanikl mandát poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jaroslavu Palasovi podle ustanovení § 6 písm. c) jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, prosím vás o klid a pozornost. Vzpomeňte si, jak vy jste byli vnitřně rozechvělí, když jste skládali slib.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Mandátový a imunitní výbor na své 19. schůzi 22. září 2004 přijal usnesení, ve kterém konstatoval, že panu Jaroslavu Palasovi mandát poslance Poslanecké sněmovny zanikl, a zároveň, že na tento uvolněný poslanecký mandát nastupuje náhradník pan Břetislav Petr. V souladu s ustanovením § 4 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, složí poslanec Břetislav Petr poslanecký slib a přijme osvědčení o vzniku mandátu.

Žádám poslance Břetislava Petra, aby předstoupil před Poslaneckou sněmovnu, a zároveň prosím předsedu Poslanecké sněmovny, aby přijal slib nového poslance a předal mu osvědčení o vzniku mandátu. (Všichni přítomní povstávají.)

Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

(Poslanec Břetislav Petr skládá slib do rukou předsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Můžeme kolegovi zatleskat. (Potlesk.) Zdravím staronového kolegu Petra mezi námi.

Tolik milé povinnosti. Teď prosím do práce.

Pan kolega Říman má náhradní kartu č. 34, poslanec Langer má náhradní kartu č. 12.

Pan minstr Němec kromě účasti požádal o přeřazení bodů č. 35, 36 a 37 na konec bloku prvních čtení - to je první návrh, o kterém máme rozhodnout.

Druhý návrh předkládám já, vyplývá ze včerejšího jednání. My jsme si stanovili na program dnešního dopoledního jednání projednávání návrhů zákonů v prvém čtení, nicméně bod č. 31 o povinném značení lihu byl přerušen před hlasováním, podrobná rozprava je ukončena a domnívám se, že bychom mohli tento bod zvládnout tím, že proběhne hlasování. Znamenalo by to, že by pan zpravodaj předstoupil k řečništi, podal procedurální návrh tak, abychom tento bod doprojednali jako první bod dnešního jednání.

Další návrhy na změny programu dnes nemám.

 

Nejprve přikročíme k hlasování o přeřazení bodů č. 35, 36 a 37 na konec bloku prvních čtení.

Zahájil jsem hlasování číslo 56. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 137 pro návrh 111, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Žádný další procedurální návrh nevidím. Dávám ještě poslední možnost k přednesení procedurálního návrhu týkajícího se pořadu schůze.

Pan kolega Bratský má náhradní kartu č. 1.

 

Vzhledem k tomu, že žádný návrh nepadl, zahajuji projednávání bodu číslo

 

32.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb.,
o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 718/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr financí Bohuslav Sobotka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP