(Jednání pokračovalo ve 14.04 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, budeme pokračovat v odpoledním programu, který máme před sebou, a to posledními dvěma body - doplněním výročních finančních zpráv politických stran a politických hnutí za rok 2000, 2001, 2002 a 2003 a následně odpověďmi na písemné interpelace, případně ústními interpelacemi, takže to je možná třetí bod.

Mohu v tuto chvíli sdělit, že dvě zbývající ústní interpelace na předsedu vlády, a to interpelace Ivana Langera a Jana Zahradila, jsou staženy, takže blok ústních interpelací se nekoná. A pokud jde o interpelace písemné, mám zde informaci, že pan poslanec Nečas stahuje z projednávání svoji písemnou interpelaci na pana premiéra, a to ve věci uzavření smlouvy o pronájmu letounů Gripen, současně na pana ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha ve věci přidělování finančních prostředků nestátním organizacím v sociální oblasti. Pan poslanec Lubomír Suk stahuje projednávání své písemné interpelace ve věci postupu Policie České republiky ve vyšetřování Štefana Kanaloše. A dostal jsem také informaci, že pan poslanec Zahradil by měl stáhnout i projednávání své písemné interpelace na - dovolte mi ji vyhledat - na pana ministra kultury ve věci koaličních jednání o novele zákona č. 3/2002 Sb., o církvích a náboženských společnostech. Tím se počet ústních interpelací výrazně redukuje a nevylučuji, že se bude redukovat i nadále.

 

V tuto chvíli bychom měli zahájit projednávání, a já také zahajuji, projednávání bodu číslo

 

122.
Doplnění výročních finančních zpráv politických stran
a politických hnutí za rok 2000, 2001, 2002 a 2003

 

K tomuto bodu jsme obdrželi usnesení rozpočtového výboru číslo 389 ze dne 9. června tohoto roku a prosím pana kolegu Macháčka, aby předložené usnesení uvedl a přednesl také návrh usnesení Sněmovny.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové. V termínu do 31. 5. došly do Poslanecké sněmovny materiály doplňující stávající výroční a finanční zprávy od osmi politických stran. Tímto materiálem se zabýval podvýbor pro kontrolu a následně rozpočtový výbor. Musím konstatovat, že z osmi pět politických stran po doplnění jsou opravdu úplné, tři přes opakované urgence a upozornění úplné dosud nejsou.

Usnesení rozpočtového výboru číslo 389, které se touto problematikou zabývalo, vám bylo všem rozdáno na lavice a obsahuje i návrh usnesení pro Poslaneckou sněmovnu, který bych pak načetl, až bude otevřena rozprava. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Zahajuji všeobecnou rozpravu k tomuto bodu. Hlásí se pan kolega Macháček. Prosím.

 

Poslanec Antonín Macháček: Takže já si teď dovolím přečíst usnesení, o kterém by pak Poslanecká sněmovna hlasovala. To usnesení zní:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

I. konstatuje, že výroční finanční zprávy předložené následujícími politickými stranami a politickými hnutími podle zákona č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a politických hnutích, v platném znění, jsou po doplnění úplné. Rok 2003 - Československá strana socialistická, Národní strana, Strana za životní jistoty, Svobodní a Všeobecná občanská strana;

II. konstatuje, že výroční finanční zprávy předložené následujícími politickými stranami a politickými hnutími podle zákona č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a politických hnutích, v platném znění, jsou i po doplnění neúplné. Za rok 2000 Strana svobodných severu, rok 2001 - Strana svobodných severu, rok 2002 - Strana svobodných severu, rok 2003 - Národně demokratická strana, Nezávislé sdružené sportovců města Mostu a Strana svobodných severu."

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Strana svobodného severu nebo svobodných ze severu. Svobodných severů? (Zpravodaj mimo mikrofon: Strana svobodných severu.)

Dobře, já se jen ujišťuji pro stenozáznam.

Kdo se ještě hlásí do všeobecné rozpravy? Nevidím žádnou přihlášku. Všeobecnou rozpravu končím. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Protože se nikdo nehlásí, podrobnou také končím.

Byl přednesen návrh usnesení, který vychází z usnesení rozpočtového výboru číslo 389, o kterém můžeme rozhodnout hlasováním.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 477. Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 87 pro návrh se vyslovilo 52, proti nebyl nikdo. Konstatuji, že návrh usnesení, resp. usnesení bylo schváleno.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

126.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

***




Přihlásit/registrovat se do ISP