(11.30 hodin)
(pokračuje Nečas)

A teze pátá, poslední a bohužel nejsmutnější. Nikdy ani na okamžik nebylo dosaženo širší politické shody nad touto otázkou, a co je zvlášť závažné, nikdy ani na okamžik nebylo ve skutečnosti usilováno o to, aby tato shoda byla nalezena.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí premiér Vladimír Špidla. A znovu otevře rozpravu. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Dámy a pánové, vyslechnout pana poslance Nečase je zajímavé a vzrušující a je překvapivé, jak tento člověk nedokáže reagovat na fakta, nebo s jakou vůlí a s jakou odhodlaností fakta popírá.

Reforma ozbrojených sil České republiky je založena na konceptu, který byl nesčetněkrát projednáván vládou České republiky, byl nejméně dvakrát projednán a byl schválen po velmi rozsáhlé debatě. Výstavba ozbrojených sil včetně projektů na změny ve výzbroji a výstroji byly také předmětem velmi vážného jednání a v době nástupu pana ministra Kostelky se všechny tyto strategické dokumenty, které definovaly naše ambice, to znamená schopnost vést dvě operace, stejně tak schopnost účastnit se aliančních operací, stejně tak jako pozice Armády České republiky v obraně republiky, ve výcviku záloh a dalších důležitých parametrech, stejně tak redislokace a reorganizace se odehrávají na základě velmi pečlivě propracovaného a politicky promyšleného konceptu. Musím říci, že pan poslanec Nečas podle metody nulové tolerance, to znamená metoda absolutní zaslepenosti, není ochoten přijmout fakta. To je tím hůře pro pana poslance Nečase, nikoli tím hůře pro fakta.

Dámy a pánové, konstatuji, že veškerá rozhodnutí o reformě, reorganizaci a o vyzbrojování Armády České republiky se odehrála na základě koncepčních promyšlených materiálů včetně strategické koncepce obrany, strategické koncepce bezpečnostní politiky, a konstatuji, že ten, kdo je ochoten to přiznat, musí konstatovat, že je mu to známo.

Dámy a pánové, povrchní a demagogickou argumentaci, která zaznívá z pravé strany spektra, prostě musím odmítnout. Dovedu si představit jistě debaty nad nějakým polodetailem. Možná že to je ještě otevřené. Ale zavřít oči nad tím, že koncepční debata proběhla, že je uzavřena koncepčními materiály schválenými s plnou ústavní konformitou, je nezodpovědné a prázdné.

Dámy a pánové, děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu premiérovi. Je znovu otevřena rozprava a hlásí se do ní jako první pan poslanec Nečas. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Nečas: Pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych stručně zareagoval na vystoupení pana poslance Špidly. Chtěl bych především zdůraznit to, že je sice pěkné, že koncept armády byl x-krát projednáván, a co je zvlášť závažné, že byl několikrát, a to zvlášť drasticky, měněn. To znamená, průměrná délka životnosti konceptu armády vypracovaného, dnes již můžeme říci, bývalou vládou se čítá asi v délce 12 měsíců, takže tady mohu demonstrovat první změnu z roku 2003. Další změnu například z hlediska závazků vůči NATO v následujících letech. Takže to je první věc.

A druhá věc. O tom, kdo je, či není schopen přijmout určitá fakta, by se tady dala vést dlouhá debata a já ji vést nechci. Někdo fakta přijímá, někdo je nepřijímá, někdo končí, někdo nekončí. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Probíhá rozprava. Kdo se do ní hlásí. Pokud nikdo, rozpravu končím.

Nepamatuji si, že by bylo něco, o čem bychom měli hlasovat, aspoň si to nepamatuji, takže doufám, že mi to zpravodaj potvrdí. V tom případě otevírám podrobnou rozpravu. Nevidím tady písemné přihlášky, ať mě někdo opraví, jestli tady nějaká je. Pokud se nikdo do podrobné rozpravy nehlásí, a nehlásí, tak podrobnou rozpravu končím. Končím projednávání tohoto bodu "informace vlády". Děkuji panu ministrovi i navrhovateli. To byl bod č. 111, který jsme ukončili.

 

Další bod je bod č. 118. To je

 

118.
Informace o nasazení sil a prostředků Armády České republiky
v zahraničních operacích za období červenec - prosinec 2003
/sněmovní tisk 652/

 

Materiál by měl znovu uvést ministr obrany Miloslav Kostelka. Prosím, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Děkuji. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, předkládám tuto informaci. Působení sil bylo v roce 2003 uskutečněno v souladu s usnesením Poslanecké sněmovny Parlamentu a usnesením Senátu. Cílem materiálu je informovat Parlament o politicko-vojenských aspektech a materiál informuje i o finančních aspektech. Prosím, aby jej Poslanecká sněmovna vzala na vědomí podle usnesení. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, to je vše. Sněmovní tisk projednal také výbor pro obranu a bezpečnost. Usnesení máme jako 652/1. Prosím pana poslance Antonína Seďu, aby se jako zpravodaj ujal slova a přednesl návrh usnesení.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedo. Vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, působení sil a prostředků Armády České republiky v zahraničních operacích v roce 2003 se uskutečnilo v souladu s usnesením Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky číslo 137 ze dne 16. října 2002. Za sledované období působilo v zahraničních operacích více než 800 příslušníků Armády České republiky. Celkové výdaje za období červenec - prosince roku 2003 činily přes 752 mil. Kč.

Výbor pro obranu a bezpečnost na svém 36. zasedání dne 27. května přijal usnesení č. 141, které vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 652/1. Po odůvodnění náměstka ministra obrany České republiky Ing. Jaroslava Kopřivy, zpravodajské zprávě poslance Ing. Antonína Sedi a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost

1. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby informaci o nasazení sil a prostředků Armády České republiky v zahraničních operacích za období červenec - prosinec 2003, sněmovní tisk 652, vzala na vědomí;

2. pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. Otevírám všeobecnou rozpravu k tomuto bodu. Nehlásí se nikdo. Pokud se nikdo nehlásí, obecnou rozpravu končím.

Vzhledem k tomu, že asi žádná slova nebudou následovat, přistoupíme k rozpravě podrobné. Otevírám podrobnou rozpravu, ale ani do ní se nikdo nehlásí, podrobnou rozpravu také končím.

Myslím si, že není o čem hlasovat. Ptám se zpravodaje, jestli snad vidí něco, o čem by se mělo hlasovat. Není tomu tak, jedná se pouze o informaci, takže děkuji zpravodaji i panu ministrovi a končím projednávání bodu č. 118.

Prosím, pane zpravodaji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP