(Jednání pokračovalo v 16.51 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, už sháním jenom zpravodaje. Je tady. Vidím, že klub Unie svobody je také přítomen, čili porada skončila. Prosím, usaďte se na svá místa.

Všechny jsem vás odhlásil a požádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami, abychom zjistili aktuální stav ve sněmovně, kdo má zájem účastnit se závěrečného hlasování o celkovém návrhu zákona podle tisku 602.

Ještě před závěrečným hlasováním oznamuji, že venku zůstal na stole ležet v kuloárech mobilní telefon Nokia této barvy. (Předsedající ukazuje.) Je tady u stolku. Už se ohlásil majitel.

Věřím, že všichni, kteří mají zájem hlasovat o tomto návrhu zákona, se dostavili do jednací síně.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), podle sněmovního tisku 602, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 416 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 416 z přítomných 180 pro 92, proti 77. Návrh zákona byl přijat - pokud někdo z přítomných poslanců nezpochybní elektronický zápis o výsledku hlasování.

 

(Probíhá kontrola hlasování.) Pan poslanec Stanislav Grospič. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji. Pane místopředsedo, vážení kolegové, zpochybňuji hlasování, protože jsem hlasoval proti zákonu, a na sjetině mám ano.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: O námitce proti zápisu o výsledku hlasování rozhodneme v hlasování pořadové číslo 417, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro uplatnění námitky. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 417 z přítomných 182 pro 156, proti 1. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat závěrečné hlasování. Věřím, že nemusím číst znovu návrh usnesení. Odhlásím vás. Požádám vás o novou registraci.

 

O schválení sněmovního tisku 602 ve znění schválených pozměňovacích návrhů rozhodneme v hlasování pořadové číslo 418, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 418 z přítomných 182 pro 92, proti 82.

 

Vyčkám kontroly elektronického zápisu výsledku hlasování. Všichni zástupci jednotlivých klubů jsou spokojeni. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Děkuji paní ministryni, děkuji zpravodaji. Končím bod 96. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Pan předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi jménem poslaneckého klubu ODS konstatovat, že tento druh prosazování zákonů, zejména zákonů tohoto typu, jako je školský zákon, považujeme za nešťastný. Pokud jste tím chtěli založit tradici, že po vítězství ve volbách bude každé čtyři roky nejpozději měněn převahou jednoho nebo žádného hlasu, přesně jednoho hlasu, jak se to stalo právě teď, právě školský zákon a budou měněny podmínky pro vzdělávání našich dětí, my to považujeme za neprozíravé. Divíme se, že si vládní koalice k tomuto - v uvozovkách - úspěchu dokonce tleská. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji předsedovi klubu ODS. O slovo se přihlásila s přednostním právem paní ministryně školství Petra Buzková. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, ano, i mně je samozřejmě líto, že tak významná norma, jako je školský zákon, musí procházet těsnou většinou. Nicméně ono to spíše vypovídá o poměrech v této Sněmovně. Protože pakliže část opozice dává od začátku najevo, že nepodpoří zákon, ať už je v něm napsáno cokoliv, je to potom samozřejmě těžké. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Věřím, že diskuse mezi body skončila.

 

Budeme pokračovat bodem

 

97.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím školského zákona
/sněmovní tisk 603/ - třetí čtení

 

Zástupci u stolku zpravodajů jsou stejní, to znamená paní ministryně školství Petra Buzková a zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu pan poslanec a předseda tohoto výboru Walter Bartoš. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku č. 603.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení, do které mám přihlášku paní místopředsedkyně sněmovny Jitky Kupčové. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP