(Na žádost poslaneckého klubu ODS byla přestávka prodloužena o 10 minut. Jednání pokračovalo v 11.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, přestávka určená pro jednání poslaneckých klubů uplynula. Budeme pokračovat v jednání o tisku 274.

Jednání bylo přerušeno před ukončením obecné rozpravy. Zatím nemám žádnou další přihlášku do obecné rozpravy a ptám se, zda se někdo do obecné rozpravy hlásí z místa. Vidím pana premiéra.

Slovo má předseda vlády pan Vladimír Špidla.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Dámy a pánové, sociální demokracie důsledně sledovala cíl posílit veřejnoprávní pozici České televize. Za tímto účelem jsme podporovali a podporujeme zvýšení televizních poplatků, tak jak bylo předloženo ve sněmovní verzi.

V závěrečném jednání Senátu bohužel sčítání reklamy ohrožuje hlavní cíl, to jest zachování veřejnoprávního charakteru televize jako celku a zejména jeho druhého kanálu. To je věc, která je jistě velmi důležitá, ale co je ještě významné, že hranice osvobození od poplatku byla snížena z 1,4 životního minima na pouhé 1,0 životního minima. V zásadě to znamená, že dopad tohoto zákona byl sociálně nepřiměřeně tvrdý.

Jsme toho názoru, že správné řešení je sněmovní verze a že senátní verze je deformací této sněmovní verze do té míry, že ji prostě nelze podpořit.

Děkuji. (Potlesk poslanců sociální demokracie.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji předsedovi české vlády. Ptám se, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy. Pokud tomu tak není a nikdo se nehlásí, rozpravu končím.

Ptám se, zda pan ministr chce vystoupit se svým závěrečným slovem. Není tomu tak. Ptám se také paní zpravodajky. Také se nehlásí.

Vidím teď pana poslance Oldřicha Vojíře. Předpokládám, že chce vystoupit jménem poslaneckého klubu Občanské demokratické strany s nějakým procedurálním návrhem.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, my bychom požádali zhruba o pětiminutovou pauzu ještě na dokončení jednání klubu před závěrečným hlasováním, které předpokládám, že se již teď může realizovat, když je debata nebo diskuse uzavřena. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Vyhlašuji přestávku do 11.40 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 11.35 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP