(18.20 hodin)
(pokračuje Mlynář)

Jinými slovy chci říci, že suma informací, která je přímo na portálu uložena, je omezená, a musí to tak zůstat, protože kdyby se portál měl stát jakýmsi "big brother", jedním místem, kde jsou všechny údaje uloženy, tak to by šlo sice technicky zařídit, ale téměř s jistotou by nešlo takové údaje uchovat aktuální. Jinými slovy, my stavíme portál na principu subsidiarity, na principu toho, že ti, kteří s těmi informacemi pracují, mají za ně odpovědnost ze zákona, jsou také povinni nebo mají ten nástroj v podobě portálu, který mohou využít k jejich zveřejnění. Ale nestavíme portál tak, aby byly na jednom místě všechny informace pod jednou kontrolou. Proto také část informací je uložena skutečně na portálovém řešení, přímo na serverech, na kterých je portál provozován, ale ve velké části bude portál vždy rozcestníkem, který vás vlastně navede na to správné místo ve veřejné správě. Opačný postup by podle mého soudu vedl k tomu, že by údaje nemohly být aktuální, a vůbec k zahlcení celého systému.

Pokud jde o funkčnost prokliku, pan poslanec při minulých interpelacích, kdy jsem bohužel nebyl přítomen, mi tady položil několik technických otázek, na které jsem mu zaslal minulý týden velmi obsáhlou odpověď, která je také zveřejněna na webových stránkách Ministerstva informatiky, takže tady nebudu zatěžovat paní poslankyně a pány poslance obsáhlou odpovědí technickou. Ostatně nejsem technik a myslím, že pan poslanec Novotný také ne, abychom tady vysvětlovali nějaké technické detaily. Ale na ty technické věci lze mít různé názory. Podotýkám, že většinou ty různé názory zastávají lidé podle toho, jaké firmy a jaká řešení zastupují. My jsme zvolili jedno řešení. Můžeme vždycky diskutovat o tom, jestli je nejlepší, jestli jiná řešení jsou lepší. Zvolili jsme řešení, které je nejrozšířenější v Evropě, a k té debatě jsme připraveni. Ale myslím si, že to je velmi odborná, specifická debata, která na půdu Poslanecké sněmovny až tak nepatří.

Jinak děkuji za pozornost a ještě bych jednou využil té možnosti a zopakoval, že na adrese www.portal.gov.cz jsou všechny ty informace, o kterých jsme zde mluvili, k nalezení, zdarma, pro každého občana České republiky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Doplňující dotaz pan poslanec Zbyněk Novotný

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, pane ministře, jenom v úvodu - technik jsem. A k té demonstraci s notebookem - premiéra se podařilo najít "přepomocí" kraje, ve kterém kandidoval. Pakliže tento kraj shodou nešťastných náhod neznáme, premiéra nenajdeme. Já se domnívám, že portál veřejné správy by měl být nakonfigurován tak, aby s ním mohl pracovat i neprofesionální politik nebo například člověk, který není zrovna počítačovým expertem.

Ale k doplňující otázce. Rád bych se ještě vrátil k otázce redesignu vzhledu a navigace portálu. Váš portál je stále ještě ve zkušebním provozu. Je tomu tak? Pan ministr mi na to kývl. Takže v takovém případě - mohl byste mi potvrdit, že navrhované změny vzhledu a navigace jsou stále součástí objemu původní zakázky a nebudou na ně zbytečně vynakládány prostředky? Pokud náhodou budou, kolik bude tato zakázka webdesignera stát daňové poplatníky? To je vše.

 

Ministr informatiky ČR Vladimír Mlynář: Paní předsedající, páni poslanci, pokud jde o to vyhledávání, existuje i v dnešní grafice nebo ve dnešním portálu vyhledávání podle klíčového slova. Přiznávám však, že je ukryto trošku dále pod kolonkou Služby portálu. V nové grafice bude skutečně vytaženo navenek, abych to řekl laicky, aby každý mohl zadat klíčové slovo a najít si to, orientovat se jednodušeji. Obecně vývoj grafiky je velmi složitá věc a hodně individuální. Je pravda, že jsou lidé, kterým se grafické řešení mimořádně líbí, ostatně portál dostal několik odborných cen. Jsou lidé, kterým se líbí málo, ale jsou lidé, kterým se nelíbí. Většinou je to tak s grafikou vždycky. My jsme se snažili a snažíme respektovat nějaké hlavní trendy v portálové grafice a členění portálu, ale uznávám, že o tomto můžeme tu diskusi vést vždycky. To je nikdy nekončící debata.

V každém případě grafická podoba portálu je samozřejmě součástí smlouvy o provozu portálu. Tady bych asi měl zdůraznit, jak je to s financováním celého portálu. Generálním dodavatelem portálu veřejné správy je společnost Český Telecom v rámci rámcové smlouvy o budování jednotné komunikační infrastruktury státu. To je projekt schválený ještě předešlou vládou. Realizátory toho projektu jsou společnost Microsoft v té transakční části a společnost Hewlett-Packard v té hardwarové části.

Grafická podoba portálu je samozřejmě součástí smlouvy o provozu s generálním dodavatelem, to znamená, že to je součást běžné údržby a její změna si žádné náklady nevyžádá. My v té úpravě grafické podoby budeme spíše konzervativní, to hlásím dopředu, protože nějaké radikální změny by mohly ohrozit spokojenost těch 800 tisíc uživatelů, kteří tady byli zmíněni na začátku a kteří jsou skutečně originálními návštěvníky, tedy originálními IP adresami, které navštívily portál za uplynulých tuším osm nebo devět měsíců jeho provozu.

Já bych se ještě stručně vyjádřil k tomu zkušebnímu provozu. Ano, portál je stále ve zkušebním provozu, neboť je v procesu atestace podle zákona 365, o informačních systémech veřejné správy. To je jeden důvod. Druhým důvodem je fakt, že já jsem vědomě rozhodl o velmi dlouhém zkušebním provozu především z toho důvodu, že jsem očekával, že s provozem portálu se vyskytnou nutné technologické chyby, při najíždění takto velkého projektu se vždycky chyby a problémy vyskytnou. Samozřejmě jsem chtěl čelit obavám nebo kritikám, že projekt, který je v ostrém provozu, občas zaznamená nějakou chybu. Musím říci - a musím poděkovat svým spolupracovníkům a dodavatelům - že těch chyb je velmi málo. Portál přestál při svém spuštění nájezdy tisíců hackerů a věřte, že těch nájezdů bylo velmi mnoho, těch snah poškodit data portálu a umístit tam nějaké posměšné nápisy a podobné věci. Nic z toho se nepodařilo, čili ta architektura a to řešení portálu je správné, dobré a já jen doufám, že bude nadále rozvíjeno bez ohledu na řekl bych politický vývoj v této zemi a že energie, která byla do vybudování portálu a jeho provozu vložena, a práce lidí, kteří na něm dnes pracují - jen pro vaši informaci, té redakční části se věnuje celkem pouze deset lidí - pouze deset lidí!, což je skutečně ve srovnání s jinými zeměmi zhruba třetinová až pětinová suma - nebude znehodnocena.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře, za tuto odpověď. Zároveň byla poslední odpovědí na poslední interpelaci, kterou v rámci tohoto bloku bylo možno vznést dle jednacího řádu na představitele vlády. Proto končím pro dnešní den projednávání ústních interpelací. Děkuji vám, kteří jste se tohoto projednávání zúčastnili, a všem vám přeji příjemný večer. Zítra na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 18.28 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP