(12.20 hodin)

Poslanec Pavel Hojda: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, všechno se stane jednou poprvé. Mně se od roku 1998 poprvé stalo, že na sjetině se objevil jiný výsledek hlasování, než jak jsem hlasoval. Hlasoval jsem proti, a na sjetině mám ano. Zpochybňuji hlasování pořadové číslo 173.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To je od vás hezké, ale já potřebuji upřesnit, kterého pozměňovacího návrhu se to týkalo, abychom se v tom snadněji zorientovali.

 

Poslanec Pavel Hojda: Bylo to hlasování číslo 173, byly to návrhy paní poslankyně Dundáčkové.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan poslanec Janeček kráčí na pomoc.

 

Poslanec Josef Janeček: Nemýlím-li se, jedná se o pozměňovací návrh CI.2, pokud pan kolega souhlasí.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Arabská dvě a tři. Ano? Co když se mýlíte, pane poslanče? Nemýlíte, dobře.

Budeme hlasovat o námitce pana poslance Hojdy proti výsledku hlasování. Námitka se týká hlasování číslo 173.

 

Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Hojdy, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování pořadové číslo 177, které jsem zahájil. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 157 poslanců, pro bylo 115, proti 7. Námitce bylo vyhověno.

 

Budeme opakovat hlasování o návrhu paní poslankyně Dundáčkové uvedeném pod číslem I.2 a 3. Stanovisko zpravodajky je negativní, navrhovatele pozitivní. Zřejmě se má za to, že oživíme hlasovací zařízení tím, že mu dáme příležitost tak, aby se každý znovu mohl přihlásit.

 

Hlasujeme o návrhu CI.2 a 3. Kdo s návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování pořadové číslo 178, které jsem zahájil. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 157 hlasujících bylo 82 pro, 55 proti, takže i tentokrát tento návrh byl přijat.

 

V tuto chvíli musím dát hlasovat o návrhu A1. (Poslanec Holáň namítá mimo mikrofon, že to není možné.)

Počkám na dohodu paní zpravodajky s pracovníky legislativy.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Bod A1 se stává nehlasovatelným tím, že byl přijat CI./2 a 3.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Teď legislativně technické úpravy z úst paní poslankyně Dundáčkové, které se týkají bodů, které byly z jejího návrhu schváleny. Dá se to takto formulovat? Já nevím, jestli se některý netýkal toho, který nebyl schválen, to znamená CI.1. Paní poslankyně Dundáčková, souhlasíte s tím, co jsem říkal? Nevím, zdali vaše legislativně technické návrhy nesměřovaly k bodu CI.1. Směřovaly? Tak o těch nemohu dát hlasovat, protože ten bod nebyl přijat.

 

Poslanec Vilém Holáň: Myslím si, že to vysvětlím. Tím, že nebyl přijat návrh A2, nemění se vlastně název zákona, tak jak byl v původním textu. Tam je zákon o rodině a občanský soudní řád. Název zákona zůstává tím pádem v pořádku.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní poslankyně Dundáčková k tomu řekne své.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Prosím, aby o něm hlasováno bylo. Pan navrhovatel má sice pravdu, že původní text návrhu zákona se týká zákona o rodině, a já jsem to také doplňovala o znění zákona o rodině pod dojmem toho, že bude přijat pozměňující návrh stálé komise Poslanecké sněmovny, nicméně můj pozměňovací návrh pod písmenem CII, který jsme rovněž přijali, se vztahuje také k zákonu o státní sociální podpoře a tento zákon nebyl v původním textu navrhovaného znění zákona vůbec zmíněn. V podstatě to platí, s tím, že duplicitně budeme hlasovat o rozšíření návrhu vztahujícím se k zákonu o rodině, ale to snad není tak velký problém, a myslím, že paní doktorka z legislativy to pak může napravit. Nedopustíme se tím ničeho.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Já mám v úmyslu vám vyslovit důvěru v této věci a Poslanecké sněmovně dát možnost hlasovat o této legislativně technické úpravě v hlasování pořadové číslo 179, které jsem zahájil. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 158 poslanců, pro bylo 124, proti 3.

 

Paní a pánové, mám za to, že jsme vyčerpali všechny návrhy, které bylo možné k hlasování předložit, a že mohu přednést návrh závěrečného usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Viléma Holáně, Josefa Janečka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 94/1963 Sb., o rodině, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 413, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

 

Zahájil jsem hlasování.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Stanoviska!

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Přerušuji hlasování, resp. prohlašuji je za zmatečné.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Já bych byla ráda, kdybychom ještě mohli sdělit svá stanoviska, poněvadž pozměňovacími návrhy dochází k výrazné změně původního návrhu zákona. (Protestní hlasy v sále.) Můžeme to udělat, já jsem tedy zásadně proti. (Smích v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Zpravodaj může použít svého práva. Já vynuluji hlasování, povede-li se to. Nepovede.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Stanovisko k tomuto návrhu zákona jako celku je záporné.

 

Poslanec Vilém Holáň: Moje stanovisko je velmi kladné. (Smích v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: U vědomí těchto stanovisek zahajuji hlasování pořadové číslo 181. Kdo s návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 155 poslanců, 84 bylo pro, 45 proti, takže tento návrh byl přijat.

 

Děkuji panu navrhovateli a celé skupině poslanců, i paní zpravodajce a všem, kteří se aktivně zapojili do projednávání tohoto zákona, a končím třetí čtení tohoto návrhu.

 

Dámy a pánové, jako třetí bod byl na čtvrteční dopoledne schválen bod týkající se Dohody o účasti České republiky atd., sněmovní tisk 557.

 

Já se vás v hlasování pořadové číslo 182 zeptám, zdali souhlasíte s přehozením bodů, tedy aby třetím bodem byl bod 55 a čtvrtým bodem bod 67. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 182, které jsem zahájil. Děkuji. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 159 poslanců, pro bylo 118, proti 3, takže jste mi dali za pravdu k této drobné úpravě.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP