(14.50 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Je to, ukázalo se, nejjednodušší řešení, máme-li dodržet jednací řád a máme-li zároveň dodržet onen zákon, který, jak jsem řekl, platí od 7. 5. tohoto roku. Vy víte, že poslanci, kteří budou zvoleni do Evropského parlamentu, v tom okamžiku, kdy jim vznikne mandát, tak jim také zanikne mandát v Poslanecké sněmovně.

My bychom se zabývali situací po volbách, pravděpodobně v září na první schůzi Poslanecké sněmovny, kde bychom mohli o složení výboru pro evropské záležitosti definitivně rozhodnout. Stav, který bychom vytvořili nyní přejmenováním výboru pro evropskou integraci na výbor pro evropské záležitosti, pokládám za určité přechodné období, s tím, že konečné řešení bychom přijali až na schůzi v září.

Usnesení, o kterém tady mluvím, na základě kterého bychom provedli přejmenování, vám bylo rozdáno včera 11. května a obsahuje právě jednoduchou konstataci, že na základě onoho § 32 přejmenujeme výbor pro evropskou integraci na výbor pro evropské záležitosti.

To je asi všechno, co je vám možné v této chvíli říci. Apeluji na vás, abychom akceptovali vytvoření jakéhosi přechodného období, které vlastně připomíná i to, že jsme v této chvíli rozhodli o jakýchsi provizorních poslancích v Evropském parlamentu do té doby, než proběhnou řádné volby do Evropského parlamentu, které nám umožní v obou věcech mít definitivní řešení.

Tolik k tomu. Doufám, že shoda, která byla na politickém grémiu, se projeví také v hlasování sněmovny.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane předsedo. Přihláška paní kolegyně Rujbrové mi připomíná, že jsem dosud do stenozáznamu opomněl uvést fakt, že má náhradní kartu č. 11 a pan kolega Pospíšil náhradní kartu č. 12.

Slovo má paní poslankyně Rujbrová.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, jakkoliv pokládám transformaci výboru pro evropskou integraci ve výbor pro evropské záležitosti za řešení pragmatické, zejména s ohledem na časovou tíseň, v níž se Poslanecká sněmovna nalézá, chtěla bych velmi podpořit to, co navrhl předseda Poslanecké sněmovny, tedy abychom tuto variantu pokládali za řešení dočasné.

Přiznám se, že mám poměrně velké obavy z toho, pokud by se to mělo stát určitou variantou do konce volebního období Poslanecké sněmovny, protože všichni víme, jaké postavení výbor pro evropské záležitosti v této sněmovně bude mít. Měli bychom předejít tomu, aby se na jedné straně nestal pošťákem ve vztahu k výborům jiným, odborným, anebo na straně druhé výborem svým způsobem nadřazeným výborům ostatním, od nichž by informace ke své práci ve lhůtách, které k tomu budou vyměřeny, získával. Sdílím rovněž obavy ze složení tohoto výboru poté, kdy podstatná část poslanců, kteří mají už s agendou Evropské unie určité zkušenosti, se stane evropskými poslanci.

Znovu tedy vyjadřuji podporu řešení, které předpokládá, že na zářijové schůzi se k této problematice znovu vrátíme. Dovolím si mít v tomto směru i jeden námět, který by mohl vycházet ze zastoupení všech ostatních výborů v tomto výboru speciálním, tak aby návaznost na jednotlivé odbornosti byla do budoucna co nejužší.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní poslankyně. Kdo se další hlásí do všeobecné rozpravy? Nevidím žádnou přihlášku, rozpravu končím. Zahajuji podrobnou rozpravu. Také do té se nikdo nehlásí. Pan kolega Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Pane předsedající, dámy a pánové, myslím, že to, co řekl pan předseda sněmovny, že bychom měli vtělit do usnesení Poslanecké sněmovny. Takže v podrobné rozpravě navrhuji, aby v bodě 2 text zněl: Členy výboru pro evropské záležitosti jsou do září 2004 členové dosavadního výboru atd. To, co bylo řečeno, vtělme do usnesení, aby potom následně nebyly spory. Do září 2004.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo se další hlásí do podrobné rozpravy? Nikdo, podrobnou rozpravu končím. Dávám slovo panu předsedovi.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Souhlasím s tím, co tady zaznělo už v rozpravě obecné. Mám na mysli to, co tady bylo řečeno o významu evropského výboru. To opravdu bude mimořádně významné těleso. A stejně tak je pravda, že v této chvíli nejsme schopni plnoplatně rozhodnout o jeho složení. Dokonce i debatu o tom, jakým způsobem ho skládat, si musíme nechat až na září.

Zazněly už náměty, o kterých se zmínila paní poslankyně Rujbrová, že by v takovém výboru měli být zástupci jednotlivých odborných výborů. Myslím si, že to bude obtížná debata, protože je těžké si dneska představit, že by členové například výboru rozpočtového, hospodářského a dalšího kromě toho zvládli být ještě plnoplatnými členy evropského výboru se zátěží, kterou evropský výbor bude mít. Na jedné straně chápu důvody, proč uvažovat o takovém modelu, že by to byli zástupci dosavadních výborů. Na druhé straně pochybuji, že by bylo možné takovou práci zvládnout v obou velice vytížených výborech, jako je třeba výbor rozpočtový, zároveň výbor evropský. Ale to je přesně ta debata, kterou si myslím musíme nechat na září, kdy budeme znát především přesně personální složení sněmovny. Potom co odejdou někteří poslanci do Evropského parlamentu, přijmeme tady nové, tak bude situace zralá na to, abychom tuto debatu začali.

Vnímám debatu jako že je dnes shoda na tom, že se dohodneme na přejmenování tak, jak bylo navrženo v usnesení, které vám bylo rozdáno. Co se týče dodatku, který tady byl zmíněn panem poslancem Vymětalem, tak ten mi nijak nevadí. Jenom si nejsem jist, jestli časové určení do září je dostatečně přesné.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ještě jedna poznámka. Budeme rozhodovat o návrhu usnesení v aktualizované verzi, takže pozměňovací návrh by nebyl k bodu 2, ale byl by k aktualizovanému znění návrhu usnesení, takže by návrh včetně pozměňovacího návrhu zněl: Poslanecká sněmovna stanoví, že dnem 12. května 2004 se v souladu s § 32 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů, výbor pro evropskou integraci stává výborem pro evropské záležitosti, a to do 30. září 2004.

Jenom ještě zkonzultuji, kdy máme plénum v září.

Ještě o slovo požádal pan předseda Zaorálek.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Jenom že souhlasím s úpravou usnesení s tím do 30. září jako s úpravou usnesení, že o tom můžeme hlasovat zároveň jako o jednom textu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Takže do 30. září. Jednání sněmovny začíná 23. září. Znamená to tedy, že v prvním týdnu bychom měli rozhodnout o novém složení výboru pro evropské záležitosti. Pokud není námitka, doufám, že si můžeme ušetřit jedno hlasování.

Nechám hlasovat o návrhu jako celku: "Poslanecká sněmovna stanoví, že dnem 12. května 2004 se v souladu s § 32 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů, výbor pro evropskou integraci stává výborem pro evropské záležitosti, a to do 30. září 2004."

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 159. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 151 pro návrh 112, proti nikdo. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP