(14.10 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji pane zpravodaji za vaše vystoupení.

Nejprve vás požádám o klid. (Bez odezvy.) Ještě jednou vás požádám o klid. (Bez odezvy.) Vzhledem k tomu, že máme na dnešní odpoledne jenom tři body, tak vás ještě jednou požádám o klid.

Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které zatím nemám žádnou přihlášku. Hlásí se pan kolega Recman. Prosím.

 

Poslanec Svatomír Recman: Děkuji. Pane místopředsedo, pane guvernére, dovolte mi, abych se vyjádřil alespoň stručně k jednomu nebo dvěma problémům předložené zprávy.

Jsem si vědom toho, že hlavním cílem České národní banky je zajišťování cenové stability. Této prioritě, která je stanovena v § 2 zákona č. 6/1993 Sb., to znamená zákonem o České národní bance, je plně podřízeno provádění měnové politiky, bez ohledu na výši nákladů a výnosů. Tomu samozřejmě pak odpovídá i celkový hospodářský výsledek centrální banky.

Jsem si vědom toho, a zpráva to potvrzuje, že hospodářský výsledek je určen zejména pohybem měnových kursů. Podle předložené zprávy banka zaúčtovala kursovou ztrátu v objemu 29 miliard 766 milionů Kč za loňský rok. Tyto údaje jsem čerpal ze strany čtyři předložené zprávy, jsou rovněž obsaženy v příloze č. 1. Zpravodaj zde zmiňoval celkovou ztrátu České národní banky v objemu 18,2 miliardy Kč za rok 2003. Na druhé straně musím říci, že pokud bychom nevzali v úvahu, respektive pokud by byl příznivý vliv kursových rozdílů, tak by hospodářský výsledek banky byl vykázán jako zisk ve výši 11,6 miliardy Kč. Musím říci, že reálný zisk, přesněji řečeno v uvozovkách reálný zisk, by určitě potěšil vládu i poslance, neboť jeho část by tak byla příjmem státního rozpočtu. Z předložené zprávy však jednoznačně vyplývá, že tato příznivá situace zatím nenastala.

Ve zprávě je dále uvedeno, že celková evidovaná neuhrazená ztráta z minulých let dosáhla výše 71 miliard 953 milionů Kč. Tato částka je publikována na straně 19 příslušné zprávy. Dále se v hodnocení uvádí, že bankovní rada České národní banky bedlivě sleduje tuto situaci, aby mohla podniknout kroky k jejímu vyřešení, které by byly v souladu se zákonem o České národní bance a byly by i v souladu s hlavním cílem České národní banky.

Já bych právě v souvislosti s tou celkovou kumulovanou ztrátou chtěl požádat pana guvernéra, jestli by mohl nastínit, jaké kroky může bankovní rada centrální banky využít k vyřešení té neuhrazené ztráty z předchozího období; připomínám jenom její výši, že je to téměř 72 miliardy Kč.

Ještě mám jeden drobnější stručný dotaz. Jsme si všichni určitě vědomi, že k 31. říjnu loňského roku Česká národní banka ukončila platnost mincí v nominální hodnotě 10 a 20 haléřů. Náklady na tuto operaci, tak jak jsem je vyčetl z předložené zprávy, činily asi 2 miliony Kč. Chtěl bych se pana guvernéra zeptat, kolik těchto mincí 10- a 20haléřových z celkového objemu, které kolovaly, se vrátilo České národní bance a jestli tato operace bude mít kladný, nebo záporný efekt.

Na závěr chci říci, že jsem ocenil i tu skutečnost, že klesají provozní náklady, že se snížily o 307 milionů Kč. Myslím si, že to je do budoucna určitým příslibem, že v případě pozitivního vývoje kursových rozdílů i snižování provozních nákladů bychom mohli zažít dobu, kdy výsledek hospodaření České národní banky bude kladný a kdy část tohoto zisku bude potom přetransformována i do státního rozpočtu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. O slovo požádal ještě pan kolega Braný.

 

Poslanec Petr Braný: Vážený pane předsedající, vážený pane guvernére, kolegyně a kolegové, jak už zde hovořil předřečník kolega Recman, je základní problém ztráty v kursové politice. Já bych chtěl k této otázce též říci několik poznámek s tím, že některé otázky bych ještě prohloubil. Jinak souhlasím a připojuji se též k dotazům, které vznesl kolega Recman, tyto dotazy už nebudu opakovat.

Nejdříve několik slov úvodem. Naše centrální banka, jak už zde zaznělo, vykazuje v loňském roce ztrátu 18,2 miliardy Kč. O rok dříve tato ztráta činila 9,5 miliardy Kč. Loňský výsledek tak dále prohloubil kumulovanou ztrátu České národní banky téměř až na 72 miliardy Kč. Pro centrální banku však není hlavním posláním vykazovat zisk, ale má prostřednictvím měnové politiky zajišťovat cenovou stabilitu. Zmíněnou loňskou ztrátu způsobil, jak už uváděl kolega Recman, vývoj devizových rezerv v držení centrální banky, přičemž rozhodující bylo v této souvislosti zhodnocení koruny vůči dolaru. Z lednových počátečních 30 Kč za jeden americký dolar domácí měna posílila až na 26 Kč za jeden americký dolar na konci roku. Výrazně se tak snížila hodnota devizových rezerv, které Česká národní banka drží v dolarech. Ztrátu pak nestačilo kompenzovat ani oslabení kursu koruny vůči euru zhruba o korunu, na 32,50 Kč za jedno euro. Výše této ztráty je tedy také dána strukturou devizových rezerv. Mám v této souvislosti několik otázek, na které mi v předložené zprávě naší centrální banky schází konkrétní odpověď:

Smyslem devizových rezerv je pokrýt potřebu dovozu asi po dobu tří měsíců. Rezervy České národní banky jsou však dnes zhruba na úrovni pěti až šesti měsíců, což je zbytečně moc podle mého názoru. Při současných nízkých úrokových sazbách nejsou s rezervami spojeny příliš velké náklady, ale to se však může v budoucnu změnit. Je to určité riziko a pan guvernér mi jistě rozumí. Především ale devizové rezervy centrální banky stále rostou. Není to však proto, že by je banka skupovala z trhu, ale má z nich výnos asi půl miliardy dolarů ročně a ten se k jejich výši přičítá.

Vraťme se ale ke kursovému vývoji naší měny. S ohledem na výše zmíněné dopady obsluhy devizových rezerv do bilance České národní banky by tak naše centrální banka měla mít zájem na pozvolné, ale hlavně trvalé depreciaci kursu koruny. Proto nerozumím tomu, když zhruba před jedním měsícem, konkrétně počátkem letošního dubna, Česká národní banky oznámila, že bude postupně prodávat alespoň část výnosů z investic devizových rezerv na trhu. Cílem je zastavit neustálé zvyšování těchto rezerv, které je prý nežádoucí. Prodej rezerv v eurech a dolarech za koruny by měl být podle centrální banky realizován postupně, v malých objemech a pouze v případě vhodných podmínek na trhu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP