(14.10 hodin)

Poslanec Vilém Holáň: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, já vám přeji hezké odpoledne a přicházím s návrhem změny zákona o rodině a občanského soudního řádu. Problém známe pracovně pod názvem zkrácení nebo zrychlení adopcí. Tento zákon tady byl asi před půl rokem projednáván v prvním čtení. Připomínám, že podnětem k němu byla poměrně dlouhá doba, která uplyne od doby, kdy je možno dítě adoptovat, až k tomu, kdy se to skutečně stane.

Navrhli jsme určité zrychlení a byli jsme k tomu vedeni skutečností, že zhruba asi 250 dětí ročně přichází přímo z porodnice do kojeneckého ústavu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane kolego, promiňte, ale já si myslím, že to téma si zaslouží větší pozornost, než je v této chvíli v tomto sále. Já vás prosím, abyste nevedli debaty o jiných tématech, než je to, které máme na programu. (Několikrát zazněl zvonec.) Prosím opravdu o klid, abychom se mohli soustředit na vystoupení pana poslance Holáně. Prosím.

 

Poslanec Vilém Holáň: Jestliže to dítě má štěstí, tak se dostane po určité době do adopce. Je všeobecně známo, že doba, která je strávena v ústavu, není dobou příznivou pro vývoj dítěte. Je tedy dobré, aby se do adopce dostalo, jak nejdříve je to možné.

Dosavadní stav jsme chtěli upravit v podstatě jednoduchou změnou dvou paragrafů. Jednoho v občanském soudním řádu, kde doporučujeme, aby se stanovila lhůta pro vyřízení tzv. kvalifikovaného nezájmu biologickými rodiči, a dítě se tedy uvolnilo pro možnost adopce. Druhým bodem, kterým jsme chtěli zrychlit celý proces, byla změna zákona o rodině, kde v § 68a jsme chtěli umožnit, aby souhlas s adopcí dítěte mohla matka vyslovit ihned po jeho narození, ale aby tento fakt nabyl účinnosti až po šesti týdnech. Ta lhůta je vázána na Evropskou úmluvu o osvojení dítěte, která stanoví, že matka se nemůže rozhodnout dříve o tom, aby dala dítě osvojit, než až po uplynutí šestinedělí. To má své dobré lékařské důvody.

Nicméně v průběhu tohoto půlroku byl zákon poměrně frekventovaně diskutován a ukazuje se, že je většina lidí, kteří jsou pro to, aby bylo ustanovení oné úmluvy o osvojení dítěte dodržováno striktně, dodržováno rigorózně. Takže obecně nebyla přijata ta teze, že bychom mohli účinnost tohoto rozhodnutí odsunout. Proto také vlastně zamítl tento návrh, nebo doporučil k zamítnutí výbor petiční. Nicméně při novém projednávání s určitými pozměňovacími návrhy komise pro rodinu a rovné příležitosti ten návrh doporučila, ale s určitou změnou, tedy s vypuštěním toho paragrafu, který stanovoval možnost účinnosti rozhodnutí o souhlasu rodičů, aby dítě bylo dáno do adopce, a nahrazení tohoto paragrafu paragrafem, který by orgánům sociálně-právní ochrany dětí stanovoval, že jsou povinny podat podnět, což je jejich normální povinností. Podle zákona jsou povinny podat podnět soudu k rozhodnutí o kvalifikovaném nezájmu ihned po ukončení dvou měsíců po narození. Za těchto okolností byl tento návrh doporučen komisí pro rodinu a rovné příležitosti k projednání v Poslanecké sněmovně s tím, že bylo doporučeno, aby byl návrh zákona schválen.

To jsou věci, které se tedy udály v průběhu projednávání tohoto návrhu zákona ve výborech a komisích, a nyní přistupujeme k druhému čtení. Doporučuji, abychom návrh zákona pustili do čtení třetího.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. Návrh jsme v prvém čtení přikázali petičnímu výboru a stálé komisi Poslanecké sněmovny pro rodinu a rovné příležitosti. Usnesení máte jako sněmovní tisky 413/3 a 413/4. Teď prosím paní poslankyni Orgoníkovou, která je zpravodajkou petičního výboru, a zároveň je tuším členkou oné stálé komise. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, já bych vás ráda seznámila s výsledkem jednání v petičním výboru. Jedná se o usnesení č. 123, sněmovní tisk 413/3.

Petiční výbor po odůvodnění poslance doktora Viléma Holáně, zpravodajské zprávě Hany Orgoníkové a po ukončení obecné rozpravy doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna zamítá poslanecký návrh zákona, kterým se mění zákon č. 94/1963 Sb., o rodině, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů. Dále jsem byla zmocněna, abych vás s výsledkem jednání seznámila, což jsem právě učinila.

Současně, pane předsedo, podám zprávu o projednávání ve stálé komisi pro rodinu a rovné příležitosti.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, prosím.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Poněkud odlišný osud měl tento návrh novely zákona ve stálé komisi pro rodinu a rovné příležitosti. Při prvém projednávání bylo jednání přerušeno a při pokračování projednávání byl návrh doporučen ke schválení. Bylo to z toho důvodu, že byla předložena komplexní novela k původnímu zákonu.

Teď vás seznámím s usnesením stálé komise. Je to usnesení č. 9. Komise pro rodinu a rovné příležitosti po odůvodnění poslance dr. Viléma Holáně, zpravodajské zprávě poslankyně Ing. Hany Orgoníkové a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s poslaneckým návrhem zákona, kterým se mění zákon 94/1963 Sb., o rodině atd., ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

Nebudu ty pozměňovací návrhy čísti, jde o komplexní pozměňovací návrh, jak už jsem o tom hovořila a je to ve sněmovním tisku č. 413/4, který vám byl rozdán. Zároveň jsem byla zmocněna, abych vás s výsledkem jednání seznámila, což jsem právě učinila.

Současně, pane předsedo, se hlásím do obecné rozpravy, kde avizuji, že tuto novelu zákona navrhnu zamítnout.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. V této chvíli otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí paní poslankyně Orgoníková, která avizovala své vystoupení. Takže je to první, koho vidím se hlásit do obecné rozpravy. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP