(11.20 hodin)
(pokračuje Macháček)

Nezávislé sdružení občanů Blanska

Strana občanského porozumění

Strana svobodných severu

Strana zdravotně postižených, důchodců a sociálně slabých občanů

Všeobecná občanská strana

b) politické strany a politická hnutí, které výroční finanční zprávy za rok 2003 nepředložily:

Demokratická liga

Helax - Ostrava se baví

Hnutí pro Havířov

Iniciativa pražských občanů

"Jirkov 21. století"

Liberálně demokratická strana

Nezávislé sdružení sportovců města Mostu

Občanská liga FORUM

Pravá alternativa

Republikánská strana zemědělského a malorolnického lidu

Romská občanská iniciativa ČR

Sdružení nájemníků Prahy 1

Sdružení pro zdraví, sport a prosperitu

Sociálně demokratická aliance nezávislých

Strana Přírodního Zákona

Strana za životní jistoty

SVOBODNÍ

Unie pro Evropu

Volba pro budoucnost

IV. žádá vládu, aby podle § 13 odst. 6 zákona č. 424/91 Sb. podala návrh soudu na zrušení politických stran a politických hnutí, jejichž činnost již byla pozastavena, a politické strany a politická hnutí nepředložily své výroční finanční zprávy za rok 2003. Jedná se o tyto politické strany a politická hnutí:

Aliance nezávislých občanů

Alternativa 2000

Celostátní aktiv občanů

Českobudějovická nezávislá nová volba

Demokraté 92

Hnutí angažovaných Romů

Hnutí proti kriminalitě

Hnutí za prosperitu Brna

Nové hnutí

Pražané Praze

Republikáni

Republikánská unie

Sdružení nezávislých kandidátů města České Budějovice

Strana drobných podnikatelů

Strana podnikatelů, živnostníků a rolníků ČR

Východoevropské národnostní politické hnutí v ČR

Živnostenská strana

V. konstatuje, že následující politické strany a politická hnutí, které nepředložily výroční finanční zprávy za rok 2003, jsou navrženy na zrušení (návrh výmazu nebyl dosud předložen) nebo jsou v likvidaci (konkursu):

Česká strana národně sociální

Československá strana Humanistické Internacionály

Demokratická unie zdraví a sportu

Hnutí zemědělců

Moravská národní strana

Občanská společenská aktivita

Organizace nezávislých Rumunů

Permanentní opozicí za demokracii

Podnikatelsko-živnostenská strana

Politická strana žen a matek Československa

Republikánská strana

Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa

Strana demokratické levice

Strana evropského domu

Strana obrany kultury

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To je vše. Já jenom připomenu kolegům, že to, co četl pan poslanec Macháček jako zpravodaj, byl výčet všech stran v rámci usnesení, které nám předložil, usnesení, o kterém máme nyní hlasovat. To, co jste vyslechli, pokud některým něco uniklo, tak předpokládám, že je to zaznamenáno. My všichni víme, o čem budeme hlasovat, takže usnesení známe.

Já se pokusím vás svolat. Odhlašuji vás a žádám o novou registraci.

Budeme hlasovat o textu usnesení, který nám pan poslanec Macháček přečetl a který se týká výročních finančních zpráv všech politických stran a politických hnutí podle toho, jak s nimi naložily, v jakém stavu je předložily. Toto usnesení znáte.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Toto hlasování má pořadové číslo 103. Přítomno je 114 poslanců, pro hlasovalo 112, proti nikdo. Návrh usnesení k tomuto bodu byl přijat.

 

Děkuji zpravodaji. Končím projednávání bodu 62.

 

Dnes máme před sebou už snad jediný bod, kterým se můžeme zabývat, to je bod 63. Je to bod, který jsme schválili na základě žádosti ministra zdravotnictví, který požádal o to, aby v naší sněmovně mohl přednést své záměry a úmysly v tomto resortu a také mluvit o stavu systému všeobecného zdravotního pojištění. Tak zhruba zněl bod, který jsme schválili do pořadu naší schůze, poslední, který můžeme dnes projednávat.

 

63.
Informace ministra zdravotnictví o jeho záměrech v resortu
a o stavu systému veřejného zdravotního pojištění

 

Žádám pana ministra Kubinyiho, aby tento bod uvedl.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jozef Kubinyi Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, kolegové, když jsem tady včera předesílal, že ten materiál dostanete příští den v písemné podobě, netušil jsem, že se dostane na pořad jednání tak brzy, nicméně připraven na ten bod jsem, a pokud budete chtít - a to byl pan místopředseda Langer - abych to dodal i v písemné podobě, jsem samozřejmě ochoten a schopen, ale až v úterý, protože v písemné podobě nejsem dnes schopen to předat. Chtěl jsem ten materiál, zejména druhou část o pojištění, udělat poměrně podrobný, včetně grafů a tabulek. Pokud bude zájem, mohu to předložit v úterý nebo ve středu příští týden. Nyní bych to jen řekl slovně.

Moje vystoupení má dvě části. První se týká zdravotnictví a druhá se týká stavu veřejného zdravotního pojištění a pak zejména problematiky Všeobecné zdravotní pojišťovny.

K tomu prvnímu. Stav zdravotnictví v této republice je vcelku uspokojivý. Poskytování zdravotnických služeb je na vysoké úrovni, nicméně je tady finanční krize, která se prohlubuje a která hrozí přerůst v krizi poskytování služeb se všemi možnými důsledky pro občany České republiky. Proto samozřejmě moje aktivity se ubírají momentálně po nástupu do funkce dvěma směry. Prvním směrem je to, co tato sněmovna opakovaně žádala a čeho se nedočkala, to znamená vypracování koncepce českého zdravotnictví tak, aby mohla být předložena této sněmovně a aby prošla schvalovacím řízením. Předpokládám, že na koncepci českého zdravotnictví by měly navazovat jednotlivé legislativní kroky, přijímání jednotlivých zákonů, které tu koncepci, pokud bude schválena, uvedou v život, od legislativy počínaje až po organizační strukturu konče.

Chtěl jsem požádat sněmovnu, aby mi na to dala nějaký časový prostor, protože nechci vycházet z koncepce své předchůdkyně paní Marie Součkové; chci udělat koncepci novou, která bude postavena na poněkud jiných základech. Domnívám se ale, že vzhledem k tomu, jaký je stav systému, by nebylo ode mne korektní žádat na to nějakou přehnaně dlouhou dobu. Jeví se mi jako přiměřená doba několika měsíců. Protože symbolicky tato sněmovna určila paní Marii Součkové termín k předložení někdy v únoru nebo březnu roku 2003 do 30. 9. 2003, tak já bych vás požádal, abych mohl tuto koncepci zpracovat do konce měsíce devátého, do 30. 9. 2004, s tím, že bych ji předložil na říjnové schůzi sněmovny. Jsou tady jenom dvě možnosti. Buď se spokojíte s mým slovem, že koncepce bude předložena, nebo nechám na panu předsedovi, jestli byste to chtěli odhlasovat jako usnesení sněmovny a uložit mi to.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP