(12.10 hodin)
(pokračuje Hrnčíř)

A platí podle mého názoru staré české přísloví "i stokrát nic umořilo vola". A mám obavy, aby přenosy těchto kompetencí naše obecní úřady skutečně neumořily.

Vážené dámy a vážení pánové, k hornímu zákonu jako takovému mám ještě jednu připomínku, která se netýká přímo vládního návrhu novely, ale již v minulosti schválené novely č. 150/2003 Sb. Tato novela upravuje nově § 20, ve kterém byl schválen určitý záměr, o jehož využívání v praxi mám určité pochybnosti a připomínku. Citovanou novelou horního zákona bylo schváleno, že subjektu, kterému byl stanoven dobývací prostor na pozemku státu, vzniká právo uzavření dohody o pronájmu nebo koupi pozemku. Takovýto subjekt má přednost, absolutní přednost před ostatními zájemci. Cena pozemku je pak stanovena pro něj v místě a v čase obvyklá.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, na severní Moravě existuje ještě z dob reálného komunismu dosud nezrušený záměr těžby uhlí v Beskydech, v Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Přes značné úsilí samospráv se doposud nepodařilo tento těžební záměr definitivně vyloučit, přestože jsou občané státními orgány i těžebními společnostmi ujišťováni, že k těžbě na 99,9 procenta nedojde. Ale písemnou záruku nikdo dát nechce. A v této napjaté situaci přichází uvedená novela, které bezprostředně využívá jedna nejmenovaná severomoravská těžební společnost, která nelenila a bezprostředně poté písemně vyzvala již všechny správce státní půdy k uzavření kupní smlouvy na veškeré pozemky ve vlastnictví státu. Dámy a pánové, v tomto dobývacím prostoru, který obnáší jenom v plánovacím prostoru v Beskydech, jako jedné z několika lokalit, o rozloze asi 60 km2, má být zajištěn nárok na exkluzivní odkup více než 20 km2. Dominantně jsou těmito pozemky státní lesy, ale také vodní toky, cesty, pozemky ve správě Ministerstva vnitra anebo Českých drah.

Ptám se, dámy a pánové, k čemu umožnit takovouto exkluzivitu zákonem? Na Frenštátsku, které roky usiluje o zúžení dobývacího prostoru a zrušení limitu těžby uhlí v Beskydech! Lidé v tom vidí další snahu těžařských firem ovládnout důležitý majetek a dosáhnout tak v budoucnu obnovení těžby v Beskydech proti vůli občanů a proti vůli obecních samospráv.

Dámy a pánové, s takovouto formou privatizace nesouhlasím a takovýto paragraf musí být zrušen. Takováto legislativní možnost uzavřená v minulosti vzbuzuje u obecních samospráv v dobývacích prostorech velkou nelibost a u občanů nedůvěru vůči státu.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní se o slovo přihlásil pan poslanec Tomáš Teplík.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, budu velice stručný. Pouze navrhnu, aby projednávaný tisk, tedy tisk č. 646, byl přikázán k projednání také výboru hospodářskému.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Jestliže nikdo, obecnou rozpravu končím. A ptám se pana ministra a poté pana zpravodaje, zda chtějí vystoupit se svými závěrečnými slovy. Slovo má pan ministr Libor Ambrozek.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Paní předsedající, kolegyně a kolegové, k některým výhradám, které vznesl kolega Hrnčíř, bych chtěl uvést, že samozřejmě doklady o splnění podmínek o osvědčení odborné způsobilosti u osoby, která je usazena v jiném členském státě Evropské unie, která samozřejmě musí být oprávněna k projektování, provádění nebo vyhodnocování geologických prací podle právního předpisu jiného členského státu Evropské unie, tyto doklady je tato osoba povinna předložit ministerstvu před zahájením těchto činností. A vzhledem k tomu, že je tato problematika upravena ve všech členských zemích Evropské unie srovnatelným způsobem, protože geologická činnost je skutečně odvětví, které už je kodifikováno po staletí, tak se neobávám nějakého diskriminačního přístupu.

Stejně tak co se týče přesunu kompetencí na nižší články. Myslím, že to je opakované přání Poslanecké sněmovny, aby kompetence, které nebylo nutné vykonávat na úrovni ústřední, byly přenášeny směrem dolů. Navíc za osvědčení bude vybírán poplatek, který je příjmem příslušné obce, obecního úřadu, který povolení vydává.

Za třetí. O problematice v oblasti pod Beskydy jsem také dobře informován a zmíněná novela, kterou citoval kolega Hrnčíř, skutečně vyvolává v této oblasti velký neklid. Podle rozboru našich právníků tato severomoravská firma uplatňuje svůj nárok v podstatě bez podkladů v této novele, protože tato novela zakládá předkupní právo pouze na pozemky, které se týkají těžby povrchové či těžby, která vyvolává změny na povrchu. A to bylo vždycky deklarováno v oblasti pod Beskydy, že k tomu nedojde. Tam zřejmě pochybil Český báňský úřad, který vydal osvědčení OKD, aby vůbec o tyto pozemky mohl žádat.

Ale souhlasím s kolegou Hrnčířem v tom, že je potřeba tuto záležitost upravit. Připravujeme určité varianty, které bychom chtěli diskutovat se samosprávami a samozřejmě také s Ministerstvem průmyslu a obchodu a s Českým báňským úřadem. A jsem přesvědčen, že je potřeba legislativu upravit tak, aby obce mohly skutečně bez problémů se rozvíjet, protože stanovený dobývací prostor tam přináší řadu zbytečných omezení.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se pana zpravodaje, zda chce vystoupit se svým závěrečným slovem. Není tomu tak. Nyní tedy přistoupíme k hlasování o návrzích na přikázání.

Pokusím se vás přivolat. Odhlašuji vás a prosím, abyste se znovu všichni přihlásili svými identifikačními kartami.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Pan poslanec Tomáš Teplík navrhl, aby tento tisk projednal i výbor hospodářský.

 

Nejdříve tedy přistoupíme k hlasování o přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 59 z přítomných 109 poslanců pro návrh hlasovalo 101, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu na přikázání hospodářskému výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 60 z přítomných 113 poslanců pro návrh hlasovalo 45, proti 29. Tento návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh zákona byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodajovi a končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem je bod

 

28.
Vládní návrh zákona o hodnocení a snižování hluku v životním prostředí
/sněmovní tisk 639/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr zdravotnictví pan Jozef Kubinyi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP