(9.20 hodin)
(pokračuje Klas)

Aby bylo možné odpovědně upravit oba původní návrhy v intencích připomínek Legislativní rady vlády a zároveň zajistit existenci právního předpisu upravujícího problematiku ochrany utajovaných informací po 30. 6. 2004, je předkládán návrh zákona, kterým se zrušuje ustanovení § 89 odst. 2 zákona č. 148/1998 Sb.

Navrhovaná právní úprava je v souladu s ústavním pořádkem České republiky a právní akty Evropských společenství se na tuto oblast nevztahují.

Do nového zákona o ochraně utajovaných informací bude nutné rovněž zapracovat některé nové instituty, které vyplývají z našeho členství v Evropské unii, která v oblasti bezpečnosti informací připravuje v současné době některá upřesnění, respektive doplnění svých předpisů. Na nich se podílí i Česká republika prostřednictvím Národního bezpečnostního úřadu.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Ještě než předám řízení schůze panu kolegu Langerovi, sděluji, že třetím bodem našeho jednání je bod číslo 66, tak jak ho správně uvedl pan kolega Jan Mládek, jenom já jsem ho chybně označil za bod 23. Čili bodem číslo tři jednání naší schůze bude vládní návrh, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Dodatkový protokol mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými k Dohodě mezi Spojenými státy americkými a Českou a Slovenskou Federativní Republikou o vzájemné podpoře a ochraně investic z roku 1991.Takže to bude třetím bodem našeho jednání.

Nyní předávám řízení schůze panu kolegu Ivanu Langerovi.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, vyslechli jsme vystoupení předkladatele, poté zpravodaje a já otevírám obecnou rozpravu k tomuto bodu. Hlásí se pan kolega Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážený pane předsedající, paní a pánové, musím říci, že jsem dočista konsternován tím, co v tuto chvíli projednáváme. Zákon na ochranu utajovaných skutečností v okamžiku, kdy byl Sněmovnou a posléze Senátem přijat a vyšel ve Sbírce zákonů, obsahoval klauzuli o tom, že pozbývá účinnosti posledním prosincem roku 2003. Čili o tom, že tento zákon přestane 1. lednem letošního roku platit, věděla tato i předchozí vláda již od okamžiku, kdy tento zákon vyšel ve Sbírce zákonů. Přesto se do konce loňského roku nestalo nic. Vláda se ani nepokusila připravit novou normu a jediné, čeho se jí podařilo dosáhnout, bylo - ale to i ve spolupráci s poslanci ODS - že v listopadu loňského roku do zákona o Vězeňské službě bylo zapracováno ustanovení, že zákon o ochraně utajovaných skutečností, jeho účinnost, se prodlužuje do konce června 2004.

Čili vláda nejméně od tohoto listopadu opět věděla, že má nějaký termín, do kterého by se měla alespoň pokusit předložit zákon o ochraně utajovaných skutečností v nové podobě, v novém znění, do Poslanecké sněmovny. A čeho jsme se nadáli? Čeho jsme teď, v tomto okamžiku svědky? Vláda nám předkládá zákon, kterým ruší omezenou účinnost zákona o utajovaných skutečnostech, a tím současné znění může platit na věky věků.

Já si myslím, že tento postup je naprosto nepřijatelný, že se jedná o naprosto neuvěřitelný šlendrián současné vlády i jejího premiéra, a jsem přesvědčen, že Sněmovna musí odmítnout takovýto postup. Proto také konstatuji, že klub ODS tento návrh nepodpoří. (Poslanci ODS tleskají.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo další se hlásí do rozpravy? (Nikdo se nehlásí.) Tím se tedy hlásím já.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Slovo má místopředseda Poslanecké sněmovny pan Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych navázal na slova svého předřečníka - kolegy Jana Vidíma.

Tento zákon na první pohled vypadá velmi jednoduše. Vypustí se jedna věta, a problém je vyřešen. Na straně druhé si ale myslím, že tento zákon si způsobem, jakým k problémům přistupuje tato vláda, naši pozornost zaslouží.

Za tento zákon je bezprostředně zodpovědný člověk, který sedí u tohoto stolku zpravodajů, a je to předseda vlády Vladimír Špidla. Tento zákon a problém, který představuje, je podle mě dalším důkazem toho, že Vladimír Špidla a jeho vláda je symbolem chaosu ve státní správě, symbolem neschopnosti zvládat základní, běžnou administrativu, která je nezbytně nutná pro to, aby stát byl skutečně státem; že Vladimír Špidla, jeho vláda jsou symbolem neustálé improvizace při řešení existujících problémů; že Vladimír Špidla a jeho vláda jsou symbolem nepracovitosti a nekoncepčnosti při odvádění té standardní práce, kterou by vláda měla bez ohledu na to, zda je levá, či pravá, být schopna odvádět.

Myslím si, že je třeba z tohoto místa - a já to nemyslím teď osobně a neberu to jako osobní spor mezi mnou a předsedou této vlády - konstatovat, že tento zákon je důkazem neschopnosti, nepracovitosti, nekoncepčnosti vlády Vladimíra Špidly. A domnívám se, že Poslanecká sněmovna nemá být tím, kdo tahá horký brambor z ohně za Vladimíra Špidlu a jeho vládu, a že premiér této vlády by se měl všem poslancům a poslankyním omluvit, přiznat svoji neschopnost, přiznat to, že nebyl schopen za třičtvrtě roku zvládnout jeden jediný konkrétní úkol, který má, a měl by se tedy na základě tohoto svého přiznání před námi omluvit, přiznat tuto svoji neschopnost, a potom bychom mohli společně debatovat, jak ten problém řešit. Ale nic takového se nestalo. A já si myslím, že postoj, který zde prezentoval kolega Jan Vidím, že poslanecký klub ODS nemůže podpořit takovouto nepracovitost vlády Vladimíra Špidly, je postojem správným a postojem oprávněným. (Poslanci ODS tleskají.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: O slovo se přihlásil ministr zemědělství pan Jaroslav Palas.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Víte, dámy a pánové, mě velice mrzí - dovolte mi, abych fakticky reagoval na vystoupení pana místopředsedy Langera - tyto primitivní útoky, které často slýchám z řad a lavic ODS. Já tady také nediskutuji nad tím, jaký je pan místopředseda Poslanecké sněmovny Langer lékař či právník. Já jenom vím, že je primitivní tlachal a plytký politik. Děkuji. (Poslanci ČSSD tleskají.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Slovo má místopředseda Poslanecké sněmovny pan Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, já považuji vystoupení pana ministra zemědělství za projev loajálního subordinačního úředníka, který opěvuje svého šéfa za jakýchkoliv okolností, i kdyby udělal cokoli. Myslím si, že je logické, že ti z vás, kteří jsou členy sociální demokracie, jimž je Vladimír Špidla předsedou, jste museli takovýto projev loajality ocenit. Nicméně myslím si, že i loajalita má mít své meze a loajalita nesmí překročit hranice servility a nesmí znamenat zavírání očí před zjevnou neschopností a nepracovitostí, jejímž důkazem je tento zákon a jejímž symbolem je tento člověk, který sedí u tohoto stolu. To je vše, co mohu k velmi pochybnému a myslím si, že jednoznačně urážlivému vystoupení pana kolegy Palase říci.

Poslední poznámka. Pane ministře Palasi, věnujte stejnou pozornost jako mým vystoupením také svému resortu. Myslím si, že by to bylo ku prospěchu všem občanům České republiky a zejména našich zemědělců. (Poslanci ODS tleskají.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: O slovo se hlásí ministr zemědělství pan Jaroslav Palas.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Paní předsedající, dámy a pánové, já jsem naprosto záměrně takovýmto způsobem vystoupil, protože skutečně v poslední době je tady naprosto evidentní, že z řad poslanců ODS jsou prezentována velmi razantní vystoupení typu Sládkových republikánů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP