(14.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

To jsou všechny návrhy, které přednáším sám. Nyní, paní poslankyně a páni poslanci, budeme přijímat vaše návrhy. Já už tady mám písemné přihlášky k programu schůze, takže vám je přečtu. Je tady přihlášen pan poslanec Janeček, pan poslanec Vidím, paní poslankyně Bayerová, pan poslanec Aubrecht a pan poslanec Doktor. Vidím také pana poslance Zgarbu, Bratského, Grosse a pana ministra Kubinyiho, další se ještě budou moci přihlásit.

Takže prosím pana poslance Janečka, který se přihlásil jako první. Prosím vás o klid, abychom se mohli soustředit na návrhy. (Zvoní.) Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych navrhoval přeřadit body 11 a 12, to jsou poslanecké návrhy zákonů týkající se oné prorodinné politiky, jako první body, respektive body po pevně zařazených bodech na příští úterý.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: První body po pevně zařazených na příští úterý. To je pan poslanec Janeček - bod číslo 11 a 12 přeřadit jako první body po pevně zařazených bodech na příští úterý.

Další je pan poslanec Vidím a pak to bude paní poslankyně Bayerová.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážený pane předsedo, paní a pánové, dovoluji si navrhnout Poslanecké sněmovně rozšíření pořadu jejího jednání o bod Návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu.

Domnívám se, že odůvodňovat tento bod je vcelku zbytečné. Je neúnosné, aby tato instituce delší dobu neměla svoji hlavu, a je na nás, na poslancích, abychom navrhli tohoto kandidáta, a proto tento bod velmi doporučuji sněmovně zařadit do pořadu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: A kam tedy asi zhruba zařadit?

 

Poslanec Jan Vidím: Poprosil bych, aby to byl první bod bloku zpráv.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: První bod bloku zpráv. To je jasné.

Další je paní poslankyně Bayerová, kterou prosím, aby se ujala slova, a pak to bude pan poslanec Vlastimil Aubrecht. Nyní paní poslankyně Bayerová.

 

Poslankyně Marta Bayerová: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, z důvodu neprojednání bodu číslo 10, což je návrh poslance Milana Haška na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 290/2002 Sb., o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků České republiky na kraje a obce, tato novela nebyla projednána ve výboru, žádám o vyřazení tohoto bodu a následně bodu číslo 56, to by bylo třetí čtení, z této schůze. Je to po domluvě s předkladatelem. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pardon, paní poslankyně, já se strašně omlouvám. Tu desítku jste chtěla kam? (Poslankyně Bayerová: Vyřadit.) Úplně vyřadit. Děkuji, desítku vyřadit.

Pan poslanec Aubrecht je další přihlášený, pak pan poslanec Doktor.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, navrhuji zařadit bod číslo 17, vládní návrh zákona o změnách hranic krajů, sněmovní tisk číslo 604, jako druhý bod na středu 5. 5. z jednoduchého důvodu - z důvodu pracovní neschopnosti zpravodaje.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pardon, říkáte středa 5. 5., ale kam?

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Dopoledne jako druhý bod, první bod už je návrh pana premiéra.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To je ten pan premiér, výborně. Takže jako druhý bod po tom bodu "utajované skutečnosti" - středa 5. 5., druhý bod, bod 17.

Dalším je pan poslanec Doktor a pak to bude pan poslanec Zgarba. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, po dohodě s ostatními předkladateli navrhuji vyřadit z programu našeho jednání bod číslo 28.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Nyní prosím pana poslance Zgarbu. Další přihlášený je pan poslanec Bratský.

 

Poslanec Petr Zgarba: Vážený pane předsedo, vládo, dámy a pánové, dovolte mně, abych navrhl úplné vyřazení z projednávání ve sněmovně bodu číslo 36. Jedná se o sněmovní tisk číslo 543, což je návrh zákona o zemědělské a vodohospodářské správě. Důvodem vyřazení je, že vláda v současné době vypracovává nový návrh a nové řešení tohoto problému. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, já si to jenom poznamenám - bod číslo 36 vyřadit.

Dalším přihlášeným je pan poslanec Bratský a pak to bude pan poslanec ministr Gross.

 

Poslanec Petr Bratský: Dobrý den, pane předsedající, dámy a pánové. Dovoluji si navrhnout zařadit bod Informace ministra pro místní rozvoj o aplikaci zákona číslo 40/2004 Sb., o veřejných zakázkách, včetně prováděcích předpisů, a to vyhlášky číslo 239/2004 Sb. a vyhlášky 240/2004 Sb., v praxi od 1. 5. 2004. Navrhuji, aby to bylo zařazeno jako poslední bod bloku zpráv.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych poprosil pana poslance Bratského, kdyby mi mohl název toho bodu dodat písemně. Děkuji. Poslední bod bloku zpráv.

Další je pan poslanec ministr Gross a pak to bude pan ministr Kubinyi. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, paní poslankyně, páni poslanci, kolegyně, kolegové, já mám tři návrhy a všechny mají tematicky jednu souvislost a týkají se vstupu České republiky do Europolu. Poprosil bych, jestli by bylo možno zařadit body podle návrhu programu 46, 47 a 48, což jsou sněmovní tisky 567, 568 a 569, za blok druhých čtení, to znamená za stávající bod 17.

Důvod je takový, že je v zájmu České republiky, aby co nejdříve předala ratifikační listiny o ratifikaci těchto mezinárodních smluv, tak abychom nepromarnili nejbližší možný termín přistoupení k Europolu. Z tohoto důvodu bych poprosil, jestli by bylo možno v tomto termínu tyto tři smlouvy, kdy všechny tři se váží na vstup do Europolu, projednat co možná nejdříve. Senát již projednávání bez jakýchkoliv problémů dokončil. Čili jde tady skutečně o časovou záležitost. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže za bod 17, za tu první várku druhých čtení, zařadit tyto tři body: 46, 47, 48. Děkuji, pochopil jsem.

Prosím nyní pana ministra Kubinyiho, další bude pak pan poslanec Fajmon. Prosím, pan ministr Kubinyi.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jozef Kubinyi Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, chci požádat sněmovnu o zařazení nového bodu, který by zněl: Informace ministra zdravotnictví o jeho záměrech v resortu a informace o stavu systému veřejného zdravotního pojištění. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Možná bych také poprosil, jestli bych mohl dostat úplně přesný název tohoto bodu.

Nyní prosím pana poslance Fajmona, pak se hlásí pan poslanec Kučera.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl návrh na zařazení nového bodu na jednání této 31. schůze, a to bod Zpráva vlády České republiky o připravenosti země na čerpání financí z rozpočtu Evropské unie.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP