(11.40 hodin)

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Pane předsedající, vážené dámy a pánové, účelová tvrzení pana poslance, a myslím si, že ne poprvé a ne naposledy v této sněmovně, nemají smysl, jestliže tvrdí o sobě, že je expertem na daně. A docela zajímavé je poslouchat např. reklamu na některé elektrotechnické spotřební zboží, kde cizím přízvukem nějaký majitel jedné firmy tvrdí, že přes snahu vlády změnit DPH, která mimochodem snižuje sazbu z 22 na 19 procent na veškeré zboží, které tato firma nabízí, tak on ceny udrží. To je dobré sdělení, čili on v podstatě vydělá tři procenta na každém svém výrobku.

Ale co je podstatné. Myslím si, že i pan poslanec uvedl čísla a ví velmi dobře a je dobře informován o tom, že část těchto prostředků jde pro města a obce, čili posílí rozpočty veřejné správy, a prostředky, které zůstanou státu, v podstatě do mrtě jdou na sociální kompenzaci. Pokud jde o daňové úlevy pro podnikatele, ty se odehrávají už mimo tento rámec. Výpočty jsou jednoduché. Nemohou zaplatit důchodci a rodiny s dětmi více než to, co odvedou všichni na tomto navýšení daně, když veškeré tyto výnosy prakticky půjdou pro tyto skupiny. To je matematický nesmysl a obelhávání lidí. Samozřejmě určitá zátěž tady je. Tato kompenzace pokrývá plně tyto dopady pro tyto skupiny a ještě je tady rezerva.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí ještě pan poslanec Kováčik, předseda klubu. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, vážená vládo, paní a pánové, vidím, že se tady v podstatě už poněkolikáté začíná rozbíhat nová, a to od začátku úplně nová rozprava, debata o smyslu či nesmyslu, který je nám dnes předkládán k rozhodnutí.

Protože v podstatě argumenty již byly řečeny a evidentně se koalice s opozicí nedokáže domluvit - a mohl bych také říkat, že i tak velké město, jako je Brno má v dopadu DPH saldo výrazně pasivní, a to zhruba o 250 milionů, takže skutečně i ve prospěch obcí je to velmi diskutabilní záležitost - byl bych rád, abychom u vědomí toho, že jsme před televizními kamerami, že jsme docela ostře sledováni i veřejností, nebo vzápětí budeme, se pokusili teď či za krátkou chvíli ukončit tyto rituální tance a rozhodnout nějakým způsobem o dalším postupu. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan místopředseda Filip se ještě hlásí o slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane předsedo, vážená vládo, paní a pánové, procedurálně navrhuji rozdělit hlasování o zařazení obou bodů a hlasování o tom, jestli bude schůze probíhat ve čtvrtek. To znamená, aby se nejdříve hlasovalo o zařazení bodu, a potom o pevném bodu jednání o základní dani z přidané hodnoty a zákonech souvisejících. Je to velmi legitimní požadavek, protože jste předložil obě hlasování z prezidiálky zároveň.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. To je návrh, aby se rozdělilo hlasování na dva kroky. Nejdříve bychom měli hlasovat o zařazení dvou nových bodů, a pak o… Myslím, že je tady jedna věc, o které musím polemizovat bohužel i z této pozice s panem místopředsedou Filipem. Zařazení bodu je totiž něco, co je ze zákona, a proto jsem navrhl hlasovat o tom, aby tento bod byl projednán v 11 hodin ve čtvrtek. To je problém s jeho návrhem, který mám v této chvíli.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane předsedo, vážená vládo, paní a pánové, ale druhá pravda je, že oba body ještě nejsou součástí této schůze, protože jsme je nemohli zařadit, neměly ještě lhůtu k projednání po vrácení prezidentem republiky. Čili nejdřív se musí stát součástí naší schůze. Nikdo nezpochybňuje, že to je ústavní povinnost Poslanecké sněmovny, zařadit tyto body vrácené prezidentem republiky na program nejbližší schůze Poslanecké sněmovny, ale formálně se o tom hlasovat musí. Vy jste ale přednesl návrh, že se zařazují na tuto schůzi s termínem 11 hodin ve čtvrtek tohoto týdne. To je jiný než pouze formální návrh vyhovující Ústavě České republiky. Proto jsem navrhl rozdělení hlasování. Kdybyste býval navrhl pouze zařazení bodů, jistě by tato diskuse, která tady třičtvrtě hodiny probíhá, nebyla a mohli jsme se jí zcela jednoznačně vyhnout a mohli jsme projednávat dva body, které nám ze schůzí ještě zbývají.

Prosím, abyste o zařazení bodů nechal hlasovat, a potom se dohodneme hlasováním o tom, kdy konkrétní body budou zařazeny do programu této schůze.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bohužel nemohu nikomu udělit slovo. Mám za to, že návrh, který jsem podal já, je v této chvíli podaný správně. Pokud si pamatuji, tak nikdy nehlasujeme takto zvlášť o zařazení, jak navrhuje pan místopředseda Vojtěch Filip. Proto necítím potřebu vyhovět tomuto návrhu, protože si myslím, že můj návrh byl podán řádně, že proti němu nelze nic namítnout, a myslím si, že nelze ani takto rozdělit.

Stejně tak jsem přesvědčen, že není hlasovatelný návrh pana poslance Doktora, který nám navrhoval zařadit vládní návrh na pořad schůze. Jsem přesvědčen, že toto není návrh, který by mohl pan poslanec Doktor podat, a domnívám se, že je nehlasovatelný. Proto o něm nedám hlasovat.

Pokud má někdo námitku proti mému postupu, může ji vznést. Pan poslanec Doktor se hlásí.

 

Poslanec Michal Doktor: Vznáším námitku proti vašemu výkladu, pane předsedo, protože vám znovu přečtu, co jsem přednesl. Návrh vlády na projednání novely zákona, resp. nového zákona o DPH, tzv. eurominima. Vyslechl jsem si řadu tiskových prohlášení členů vlády o tom, jak celý víkend pracovali úředníci a psali ji. Až ji vláda bude mít napsanou, ať ji sem přinese a vymění tento návrh relevantním textem.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Je možné samozřejmě, abyste vznášeli námitky proti mému postupu. Chápu to tak, že v této chvíli vznesl námitku proti mému postupu pan místopředseda Filip. Je tomu tak. Stejně tak vznesl námitku proti mému postupu pan poslanec Doktor. Když dovolíte, vyřešíme situaci tak, že budeme hlasovat o obou námitkách, které byly podány.

O slovo se hlásí ještě paní ministryně Buzková.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Vážený pane předsedo, pane premiére, dámy a pánové, chci pouze upozornit na jednu věc. Ano, tato sněmovna demokraticky rozhoduje většinou, nicméně návrh pana poslance Doktora, který chce hlasovat o zařazení vládního neexistujícího návrhu, je skutečně něco podobného, jako kdybychom si odhlasovali něco o tom, že dnes je 1. září nebo něco podobného. Samozřejmě, pokud by pro to hlasovala většina, také by to tato sněmovna schválila.

Chci pouze upozornit všechny poslance, že vládní návrh může předložit pouze vláda. Pokud vláda nepředloží vládní návrh, nelze o ničem podobném hlasovat. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nechám hlasovat o námitce pana místopředsedy Filipa, pak o námitce pana poslance Doktora. Nevidím jiný způsob, jak situaci vyřešit. První budeme hlasovat o námitce pana místopředsedy Filipa.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout námitku pana místopředsedy Filipa, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti této námitce?

V hlasování pořadové číslo 495 z přítomných 184 pro 84, proti 88. Návrh nebyl přijat, námitka nebyla přijata.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP