(11.20 hodin)
(pokračuje Kováčik)

A to stanovisko zní, že poslanecký klub KSČM se zachová při hlasováních, která jsou spojena s prezidentským vetem o těch dvou zákonech souvisejících s daní z přidané hodnoty, naprosto v souladu se zájmy převážné většiny občanů České republiky.

My nepodpoříme zákon o DPH. V případě, že zákon o DPH projde, podpoříme kompenzace těm skupinám občanů České republiky, kteří budou nejvíce poškozeni přijetím zákona o DPH, ale nemůže od nás nikdo očekávat, že budeme aktivně podporovat i byť jakýkoli přesun toho hlasování na jakýkoli jiný den v tomto týdnu.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím pana ministra financí místopředsedu vlády pana Sobotku, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane předsedo. Já se domnívám, že každý v této zemi ví, že pokud by prezident republiky u těchto dvou zákonů nevyužil právo veta, tyto zákony by již 14 dní byly ve Sbírce zákonů a žádný problém by nenastal. (Potlesk poslanců koaličních stran.)

Podnikatelská veřejnost očekává, že u takto vážných zákonů nadřadíme zájem stability České republiky nad úzce stranický pohled. Jestliže tento zákon schválila Poslanecká sněmovna, jestliže tento zákon schválil Senát s vědomím jeho časové naléhavosti, s vědomím všech vážných dopadů, které by mělo případné nepřijetí návrhu zákona při přehlasovávání veta prezidenta - a s tím, že veto prezidenta nebude přehlasováno, musí rovněž prezident republiky počítat - neměl prezident republiky tuto krizovou situaci způsobit tím, že tyto dva návrhy zákona Poslanecké sněmovně vrátil. (Potlesk poslanců koaličních stran.)

Podnikatelská veřejnost je informována o obsahu zákona. Probíhají na komerční bázi i ze strany finančních úřadů vzdělávací akce, které informují o podobě zákona o dani z přidané hodnoty, a to již několik měsíců, protože ta základní filozofie zákona se nezměnila. To, co se změnilo při projednávání v Poslanecké sněmovně, bylo zatřídění některých zboží a služeb buď do snížené, nebo do základní sazby. Ale není v tom problém.

Vláda předložila návrh zákona do Poslanecké sněmovny na začátku listopadu loňského roku. Návrh zákona byl přijat Poslaneckou sněmovnou, návrh zákona byl přijat Senátem, návrh zákona byl vetován prezidentem republiky s vědomím všech důsledků, které přijímání zákona na poslední chvíli může mít.

Chtěl bych konstatovat, že pokud Poslanecká sněmovna ve čtvrtek schválí návrh zákona, tak jak již to jednou učinila, nebudou podnikatelé platit mimořádnou zálohu, a zákon může vyjít ve velmi krátkém čase ve Sbírce zákonů, tak aby vyšel ještě před 1. květnem, to znamená před datem vstupu do Evropské unie. Čtvrteční hlasování je z tohoto pohledu bezpečné hlasování, ať už jde o otázku placení záloh, nebo ať už jde o otázku toho, jaký zákon bude platit v okamžiku, kdy budeme členskou zemí Evropské unie.

A pokud zde skutečně někomu záleží na ekonomice této země a na naší podnikatelské veřejnosti, měl by pro zákon hlasovat, a hlasovat pro něj ve čtvrtek, protože to je nejrychlejší cesta k tomu, aby stávající nejistota způsobená vetem prezidenta byla rychle překonána, byla rychle ukončena. (Potlesk poslanců koaličních stran.)

Chtěl bych vyzvat všechny poslance a poslankyně, aby tuto rozumnou, pragmatickou cestu podpořili, schválili zákon o DPH a dali podnikatelské veřejnosti jistotu, a to nejpozději ve čtvrtek tohoto týdne. Znovu opakuji - toto je bezpečná cesta.

Jestli si někdo přeje vyvolávat krizovou situaci, pak nepochybně má šanci proti tomuto návrhu hlasovat. To je jeho legitimní právo. Mým cílem a cílem vlády je bezpečně dovést Českou republiku do Evropské unie a tato vláda této odpovědnosti dostojí. (Potlesk poslanců koaličních stran.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jsem viděl jako prvního pana poslance Vojíře, ale ten se vzdává slova, takže pan poslanec Doktor. Pak jsem viděl pana místopředsedu Filipa.

(Nesouhlasné hlasy v sále.)

Je, pardon. Já se teď omlouvám panu poslanci Doktorovi, ale pouze procedurální návrh je jediné, co z jeho úst můžeme vyslechnout. Jinak rozprava není. Vystupují pouze ti, kteří mají právo mluvit kdykoli.

 

Poslanec Michal Doktor: Já jsem si tohoto omezení vědom, pane předsedo Poslanecké sněmovny. Je však velmi složité sedět v poslanecké lavici, vnímat lež -

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To ne, pane kolego, ale to patří k údělu poslance, který musí respektovat jednací řád, takže já vám slovo nemohu udělit, pokud se nejedná o procedurální návrh. To je jediné, co můžete říci.

 

Poslanec Michal Doktor: Já bych chtěl připomenout panu ministru financí, aby se seznámil -

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ne. Já si myslím, že není možné nic připomenout panu ministru financí. Opravdu pouze procedurální návrh, na tom musím trvat, protože bych porušil jednací řád. Slovo mohu udělit panu poslanci Vojířovi, panu místopředsedu Filipovi a se všemi politickými kluby musím zacházet stejně.

Prosím, pan poslanec Vojíř má slovo. (Potlesk poslanců stran vládní koalice.)

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové. Já si myslím, že jsem korektně popsal situaci a průběh toho, jak se vyvíjela jednání o DPH. Myslím si, že by bylo velmi korektní ze strany pana ministra, kdyby také začal tím, že skutečně to byl vládní poslanec a vládní strany, které prohlasovaly právě ony inkriminované zálohy, které jsou splatné 24. 4. tohoto roku. To znamená, že jestli vyjde tento zákon také 24. 4., tak já si myslím, že se dostáváme do jisté kolize, a nechám na právnících, jak velké. Faktem je, že tato kolize může nastat. A to ještě za předpokladu, že tento zákon vládní koalice bude schopna schválit.

Já nemohu za to, opravdu nemohu za to, že vládní koalice má pouze 101 mandátů. A já sám za sebe si přeji, aby jak po operaci pan Cyril Svoboda se uzdravil velmi rychle, tak kolega Vlček, aby se uzdravil velmi rychle. Ale není vinou opozice a není vinou ani pana prezidenta, že prostě vládní koalice je slabou koalicí.

Co se týče faktického obsahu toho zákona, tak by měl pan ministr přiznat, že euronovela sama o sobě při přesunu položek z 5% sazby do 22%, resp. 19%, by přinášela do státního rozpočtu zhruba 13 miliard korun. K této euronovele vládní koalice přibalila díky tomu, že chce zalepit díry ve státním rozpočtu, přesuny, které nebyly nezbytně nutné, právě přesuny z 5% do 19% sazby. A tyto by měly přinést zhruba 12 mld. korun. Není se tedy co divit, že jde o novelu, která zdražuje služby či zboží, které nikdo nepožadoval, abychom je zdražili. A myslím si, že v této věci - aniž bych hájil pana prezidenta, on se umí obhájit jistě sám, hovořím za ODS - nemůžeme takovouto novelu podpořit.

Opakuji znova: My jsme byli ochotni, do včerejška jsme byli ochotni jednat o tom, že může nastat zrychlený proces jednání o čisté euronovele, abychom si zachovali tvář jako Česká republika, dostáli svým závazkům směrem do Evropské unie a abychom vytvořili prostor pro podnikatele a abychom odstranili ty nešvary, které do nich zavlekla vládní koalice.

Děkuji za pozornost. (Potlesk v pravé části sněmovny.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP