(15.40 hodin)

Poslanec Martin Kocourek: Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás seznámil v návaznosti na návrh rozpočtu nákladů na zabezpečení provozní činnosti Fondu národního majetku České republiky pro rok 2004 s usnesením rozpočtového výboru č. 342 z 20. schůze ze dne 3. března 2004, kde v rámci tohoto projednávaného tématu a podkladu, tisk 588, rozpočtový výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby s návrhem rozpočtu nákladů na zabezpečení provozní činnosti Fondu národního majetku České republiky pro rok 2004, které máme v tisku 588, vyslovila souhlas.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Pan kolega Gongol se hlásí.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedající, dámy a pánové, vím, že jsme v časové tísni, a tak tím, že k tomuto bodu vystoupím, nevzbudím u vás žádné velké nadšení. Přesto si myslím, že se jedná o veliké finance, a proto bychom rozpočtu Fondu národního majetku měli věnovat přinejmenším velkou pozornost.

Všimněte si, že rozpočet budeme schvalovat po uplynutí více než tří měsíců roku 2004. To samozřejmě vypovídá o tom, co si Fond národního majetku a potažmo Ministerstvo financí myslí o aktu schvalování rozpočtu touto sněmovnou, navíc když se v podstatě nejedná o navýšení nákladů na provozní činnost, takže stejně mohou v rámci rozpočtového provizoria čerpat jednu dvanáctinu nákladů měsíčně z rozpočtu minulého roku.

Všimněte si, že se v tomto návrhu už ani neřeší rozpočet nákladů na realizaci privatizačních projektů právě proto, aby snad nevznikla diskuse o tom, zda mohou čerpat i příslušný podíl z těchto nákladů. Jestliže provozní náklady na činnost Fondu národního majetku činí v rozpočtu 149,8 mil. Kč, pak náklady na realizaci činí na rok 2004 celkem 350 Kč, čili více než dvojnásobek, což dohromady - spočítejte si to - činí půl miliardy korun. Proto jsem hovořil o tom, že se jedná o značné finanční náklady. Poněkud drahá, já tomu říkám loupež národního majetku, kterou si ještě národ platí ze svých prostředků.

V roce 2003 tyto plánované náklady v rozpočtu činily 200 mil. Kč, čili se jedná o podstatné navýšení nákladů o 150 mil. Kč proti roku 2003. Jedná se o náklady, které se vypočítávají podle zcela nesmyslného vzorce, který platí od roku 1997 a který dnes již je zcela mimo realitu, neboť nesmyslně zvyšuje náklady podle hodnoty privatizovaného majetku, takže velké privatizace jsou pro firmy, které je připravují, podle mého názoru nezaslouženými příjmy.

Tato vláda nám již vyhrožovala tím, že Fond národního majetku zruší. Dnes jsem slyšel konečný termín, kdy předloží vláda do konce roku návrh na zrušení Fondu národního majetku. Zatím ale ani není znám harmonogram likvidace FNM. Pravděpodobně se čeká až na poslední dny této vlády a zatím je to dobrý zdroj příjmů pro členy dozorčí rady.

V podrobné rozpravě pak navrhnu návrh na usnesení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo se další hlásí do obecné rozpravy? Nikdo se nehlásí, všeobecnou rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Slovo má pan kolega Gongol.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Dámy a pánové, v podrobné rozpravě dávám návrh na zamítnutí tohoto rozpočtu Fondu národního majetku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo se další hlásí do podrobné rozpravy? Nikdo, rozpravu končím. Přikročíme k hlasování.

Nejprve tedy budeme hlasovat o návrhu, který přednesl pan kolega Gongol, a to je zamítnout předložený návrh. Odhlásil jsem vás.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 493. Kdo je pro, předložený návrh zamítnout? Kdo je proti?

Z přítomných 127 pro návrh 34, proti 46. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o usnesení, které je obsaženo ve sněmovním tisku 588/1. Zahájil jsem hlasování číslo 494. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 130 pro návrh 80, proti 35. Konstatuji, že návrh usnesení byl přijat.

 

Vážené kolegyně a kolegové, dříve než přeruším tuto schůzi, mám pro vás sdělení. Prosím, nenechávejte si žádné cennosti, žádné významné intimní materiály, dokumenty či poznámky na svých lavicích, neboť v období, kdy bude schůze přerušena, budou v jednacím sále probíhat různé akce a mohlo by se stát, že byste byli o tyto své cennosti ochuzeni. Proto si je vezměte s sebou nebo zastrčte do lavice.

Přerušuji naše jednání do 20. dubna 11. hodiny.

 

(Jednání skončilo v 15.47 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP