(14.50 hodin)

Poslanec Jan Klas: Stálá komise Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pro kontrolu činnosti BIS navrhuje Poslanecké sněmovně následující usnesení:

Poslanecká sněmovna

1. bere na vědomí Zprávu o činnosti stálé komise Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pro kontrolu činnosti BIS za období srpen 2002 až leden 2004;

2. opakovaně žádá vládu České republiky, aby v co nejkratším možném termínu zpracovala a předložila Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k projednání zákon o parlamentní kontrole všech zpravodajských služeb České republiky.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pokud se nikdo další nehlásí do podrobné rozpravy, tak podrobnou rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování o návrhu usnesení, který přednesl předseda stálé komise Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pro kontrolu činnosti BIS. Já se pokusím vás všechny přivolat.

Domnívám se, že můžeme hlasovat najednou, pokud nemá nikdo námitky.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 478 z přítomných 155 poslanců 140 hlasovalo pro návrh, proti nikdo. Návrh usnesení byl přijat.

 

Děkuji. Končím projednávání bodu 131.

 

Nyní budeme projednávat bod

 

132.
Zpráva o činnosti stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu
použití operativní techniky Policie České republiky

 

Prosím, aby předloženou zprávu uvedl předseda této komise pan poslanec Jiří Bílý. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bílý: Paní předsedající, členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych přečetl zprávu komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky. Tato zpráva má trošku zpoždění, protože se dostala na pořad až této schůze, proto některé věci, které jsou zde zapsány, a máte je i rozdané v tisku, jsou už momentálně napraveny.

Komise se sešla celkem jedenáctkrát. Nebudu zde číst, kdy a co prováděla, to máte napsáno ve zprávě. Z toho provedla ještě kontrolní činnost, která byla provedena šestkrát. V kontrolní činnosti zjistila pouze jedno pochybení, které předala inspekci ministra vnitra. Inspekce ministra vnitra odpověděla na tento dotaz vysvětlením a odůvodnila, že v tom případě - konkrétně se to týkalo odsouzeného pana Žirovnického - bylo vše v souladu se zákonem, a dala nám zprávu, že nebyl porušen zákon.

Cílem této zprávy je upozornit na některé neshody a nejasnosti mezi komisí a ministrem vnitra, a to zejména na pravomoci komise při provádění fyzické kontroly na útvaru zvláštní činnosti Služby kriminální policie a vyšetřování /dále jen ÚZČSKPV/, jak je dáno v § 53 odst. 1 zákona o policii České republiky a při dodání písemné zprávy ministrem vnitra § 53 odst. 2 zákona o policii. Tato věc může být napravena a vyjasněna, pokud bude přijata novela zákona, jejíž návrh budu já a kolegové z komise předkládat na příští schůzi. V této novele by se přesně vyjasnila pravomoc komise. Tam se jednalo o to, že komise nemohla provádět činnost na útvaru zvláštní činnosti vyšetřování bez souhlasu ministra vnitra. Naše legislativa říkala, že my máme pravomoc kontrolovat, ale ministr vnitra říkal po jednání se státním zastupitelstvím, že tuto pravomoc nemáme. Aby se vyjasnilo, jestli máme, nebo nemáme, bude podán návrh novely zákona o policii na příští schůzi.

Ve zprávě se dále vytýká ministrovi, že nedodal včas materiály, tak jak mu ukládá zákon o policii. To je již napraveno, protože zpráva měla být ke konci roku. Zpráva je dodána.

Paní předsedající, hlásím se do podrobné rozpravy, kde bych přečetl usnesení komise.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Sundal jste si brýle, takže vaše zmýlená je omluvitelná.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Máte slovo, pane kolego, nasaďte si brýle.

 

Poslanec Jiří Bílý: Pane místopředsedo, děkuji. Je vidět, že se nedívám dozadu. Omlouvám se, že jsem vás zaměnil za paní místopředsedkyni.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Omlouvám se, pane poslanče. Chyba je i na mé straně. Po vaší vyčerpávající předkladatelské zprávě jsem se domníval, že si nikdo nedovolí přihlásit se do všeobecné rozpravy, a tak jsem ji přeskočil. Ptám se, zda se někdo hlásí do všeobecné rozpravy. Měl jsem jako vždy pravdu, nikdo se nehlásí. Všeobecná rozprava je skončena. Teď tedy rozprava podrobná.

 

Poslanec Jiří Bílý: Dovolte mi, abych přečetl návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna

I. bere na vědomí zprávu o činnosti stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky;

II. žádá vládu České republiky, aby její člen, ministr vnitra, dodal stálé komisi Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky potřebné údaje doplňující jím předkládané informace pro kontrolní orgán Poslanecké sněmovny o použití odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu a o použití sledování a věcí za druhé pololetí roku 2002 a předložil kontrolnímu orgánu Poslanecké sněmovny kompletní informaci za první pololetí 2003;

III. doporučuje vládě, aby se zabývala úpravou právních norem, které se týkají působnosti stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky, tak aby byly jednoznačné a neumožňovaly nejednotné výklady.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Tak zní návrh usnesení. Přejete si, aby se hlasovalo dohromady, či po bodech? Dohromady. Je nějaká námitka proti společnému hlasování? Ano. Je námitka proti společnému hlasování, budeme tedy hlasovat zvlášť o jednotlivých bodech.

Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Odhlásil jsem vás na žádost z pléna.

Přikročíme k hlasování. Nejprve o bodu I. Pro jistotu jej přečtu: I. Poslanecká sněmovna bere na vědomí zprávu o činnosti stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP