(14.30 hodin)
(pokračuje Tůma)

Nicméně inflace jako taková poroste, a i poté, co tyto jednorázové vlivy odezní, zůstane podle našeho názoru uvnitř cíle. Kdybychom totiž reagovali v momentě, kdy jsme sice byli mimo cíl, a uvolňovali bychom měnovou politiku dál, tak by mohlo už dojít k ohrožení inflačního cíle v budoucnosti.

Další argument proti tomu, proč jsme se nerozhodli pro další snížení úrokových sazeb, byl v tom, že v minulém období, a to zejména do poloviny minulého roku, byl růst domácí ekonomiky hnán především spotřebou domácností. A víme velmi dobře, jak rychle narůstá zadlužení domácností. My jsme neviděli jako žádoucí podporovat tento zdroj růstu, naopak jsme předpokládali, že dojde k určitému vyrovnání těch faktorů, které jsou klíčové pro ekonomický růst, a to se také potvrzuje. Mírně zpomaluje spotřeba domácností, pomalu startují investice a i ten vývoj ve vnějším sektoru je poměrně pozitivní.

Když to shrnu, ten hlavní argument asi je, že se opravdu musíme dívat zhruba rok až dva dopředu, co se bude dít, a ne na to, že jsme v daném okamžiku vytlačeni mimo cíl. Ale plně souhlasím s tím, že bychom byli raději uvnitř cíle, a rozhodně my jsme nikdy neprezentovali jako nějaký úspěch, že jsme byli na tak nízkých hodnotách. Já bych to také viděl daleko raději uvnitř cíle. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji guvernérovi České národní banky panu Zdeňku Tůmovi a nyní otevírám podrobnou rozpravu, do které se přihlásil zpravodaj rozpočtového výboru pan Martin Kocourek.

 

Poslanec Martin Kocourek: Děkuji. Já bych jen formálně v návaznosti na svoji zpravodajskou zprávu přednesl návrhy usnesení k těmto dvěma zprávám, které plynou z usnesení rozpočtového výboru.

Ke Zprávě České národní banky o měnovém vývoji za I. pololetí roku 2003 navrhuji usnesení, které by znělo: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Zprávu České národní banky o měnovém vývoji za I. pololetí roku 2003."

Ke zprávě České národní banky o měnovém vývoji za rok 2003 navrhuji usnesení Poslanecké sněmovny, které by znělo: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Zprávu České národní banky o měnovém vývoji za rok 2003."

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Žádnou jinou přihlášku do podrobné rozpravy nemám, ani nikoho nevidím, že by se do podrobné rozpravy hlásil. Končím podrobnou rozpravu.

Nyní, kolegyně a kolegové, přistoupíme k hlasování postupně podle jednotlivých návrhů. Ale protože mám informaci o tom, že je technická závada na našem hlasovacím zařízení, ptám se, zda ještě nebyla odstraněna. (Nebyla.)

Kolegyně a kolegové, vyhlašuji přestávku deset minut. Ve 14.42 hodin, pokud bude technická závada odstraněna, budeme hlasovat o přednesených návrzích usnesení.

 

(Jednání přerušeno ve 14.33 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP