(16.20 hodin)
(pokračuje Špidla)

A mohl bych pokračovat. Ale celá základní situace je podle mého názoru definovaná jasně. Hlavní cíl je zrušit zákoník práce a v oblasti daňové dosáhnout tak nízkých hodnot, aby nebyla možná přiměřená míra přerozdělení v evropském kontextu, aby bylo možné vytvořit ekonomický tlak na privatizaci veřejných služeb. To je cesta, která by údajně mohla vést k cíli. Tato cesta mohla být realizována od roku 1992 do roku 1997, kdy naše pravicová opozice měla plnou politickou sílu, ale nedokázala realizovat tyto věci, protože byly nerealistické a oni si to uvědomovali a neměli odvahu.

Tohoto dne byl několikrát citován bankovní socialismus. Nemůžu nic jiného říci, než že od okamžiku, kdy se minulé vládě podařilo zvládnout gigantickou bankovní krizi, vyvolanou právě oním bankovním socialismem, je situace zlomově a zásadně lepší. Veškeré případy velké tuneláže a rozpadu velkých podniků, velkých neúspěchů a ekonomické zlodějny obrovského rozsahu mají svůj původ v oněch "šťastných letech". Od okamžiku, kdy se nám podařilo zvládnout bankovní krizi, jsou banky stabilizované, nepadají desítky kampeliček, nedochází k jevům, na které jsme byli v těchto devadesátých letech bohužel zvyklí.

Onen hlavní problém našich současných ekonomických potíží nebo ještě nedostatečné dynamiky je velmi prostý - chybné strategické rozhodnutí v kuponové privatizaci. Česká republika nikdy nedosáhla ekonomického růstu srovnatelného se svými sousedy. Odpověď je jednoduchá: protože šla svou originální chybnou cestou. Ti, kteří použili klasické metody, nedekapitalizovali českou ekonomiku, cíle dosáhli nebo jej dosahují lépe.

Ale myslím si, že přesto je vhodné, abych se zmínil o některých výrocích, které byly předneseny a byly velmi konkrétní.

Pan poslanec Langer prohlásil, že zdanění v České republice je přehnaně vysoké. Dovolím si, paní předsedající, požádat, aby mi pan poslanec Langer sdělil, jaká je podle jeho názoru současná souhrnná daňová kvóta. Až mi to sdělí, tak poté budeme hovořit o tom, jaká je souhrnná daňová kvóta v evropském kontextu, a budeme hovořit dál.

Padl tady výrok o tom, že vládní spotřeba prudce narůstá. Mohu konstatovat, že mezi lety 2002 a 2003 spotřeba vlády klesla. Neklesla výrazně, ale o něco málo klesla. Ani tento výrok není správný.

Padl tady výrok, že se nepodařilo připravit nové úpadkové právo. Ani tento výrok není správný. 31. března byl připraven nový úpadkový kodex a je odeslán do připomínkového řízení a pokračuje se o něm ve veřejné diskusi. V červnu tohoto roku bude nad tímto kodexem seminář a předpokládám, že v září tohoto roku bude mít sněmovna příležitost o tomto kodexu jednat.

Mohl bych pokračovat dál a dál. Ale přesto mi dovolte, abych se tedy dotkl jednotlivých priorit.

Vstup České republiky do Evropské unie - nepochybně splněno.

Zajištění bezpečnosti občanů a ochrany jejich životů, zdraví, práv a majetku - není pochyb o tom, že tento úkol je průběžně plněn bez ohledu na to, že je třeba docílit ještě lepšího výsledku.

Rozvíjení sociálního státu na základě sociálního a tržního a ekologicky orientovaného hospodářství - podle nervózních výroků naší pravicové opozice mohu velmi jednoduše usoudit, že tato věc se daří.

Rozvoj podmínek pro svobodné podnikání a udržení hospodářského rozvoje a růstu - o hospodářském růstu jsem hovořil, počet podnikatelů souhrnně vzrostl. Počet firem, které jsou ve stabilizované pozici, narůstá oproti obdobím, která byla před námi.

Intenzivní boj proti všem formám korupce a závažné hospodářské kriminality - myslím si, že mnozí z vás mohou zaznamenat, že postupně se dokončují desítky soudních procesů, ve kterých jsou konečně trestáni velcí zločinci v bílých límcích.

Všestranná podpora vzdělání, vědy a kultury - opět vláda v možnostech, které jsou rozpočtově omezeny, protože je cílem vlády stabilizovat veřejný dluh a zvládnout situaci, poskytuje školství prioritní postavení a dá se to doložit podrobným rozborem státního rozpočtu.

Rozvíjení demokratického právního státu a samosprávných prvků - myslím, že nikdo nemůže pochybovat o tom, že první, byť neúspěšný pokus přesunout rozpočtovým určením daní značné prostředky samosprávným krajům, je výrazným krokem na této cestě. A doufám pevně, že v letošním roce se nám to povede.

Postupné ozdravení veřejných financí - celá reforma veřejných výdajů směřuje touto cestou. Chci ovšem upozornit na to, že poněkud měnící se údaje o státním dluhu a o zadlužení veřejných financí jsou především definovány změnami metodiky Eurostatu, který konečně podle mého názoru správně započítal veškeré garance, avšak tyto garance byly poskytnuty v době minulých, především konzervativních vlád a bohužel je budeme muset platit, stejně tak jako ony špatné úvěry, které jsou teď vyúčtovány ve ztrátě Konsolidační banky.

Trvale udržitelný rozvoj a ochrana životního prostředí - nepochybně.

Vyvážená zahraniční politika státu a zapojení do boje proti mezinárodnímu terorismu - doufám, že nikdo z vás nepochybuje, že toto je cesta, kterou jsme se dali.

Posílení účasti občanů na rozhodování - předkládali jsme návrh o referendu. Bohužel společným úsilím levicové i pravicové opozice se jej nepodařilo prosadit.

Všestranná podpora rodiny a mladých manželství. Dovolte mi, abych krátce vyjádřil co se doposud učinilo. Zvýšení rodičovského příspěvku, zřetelné, velmi významné daňové výhody pro rodiny s malými dětmi, pokud se je podaří dotáhnout do konce v rámci legislativního procesu, společné zdanění manželů, rodin s dětmi. Opět na to, že jsme v poločase, to není bilance, kterou by nebylo možné hájit.

Dámy a pánové, dovolte mi, abych skončil dalším citátem, který mi připadá pro situaci případný.

Nepochybuji o tom a jsem připraven někdy ke konci června předložit aktualizovanou zprávu, dejme tomu předsedy vlády, o sociálním a ekonomickém stavu České republiky a očekávám od naší opozice, že této zprávě a tomuto vystoupení bude věnovat poněkud lepší pozornost.

Dovolte mi tedy, abych zakončil oním citátem. Chcete-li, dámy a pánové z opozice, vést efektivní diskusi, platí na vás onen výrok z Hrabalových postřižin: "Musíte se více snažit, pane správče." (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji předsedovi vlády. Je mojí povinností se zeptat pana zpravodaje, zda chce vystoupit se svým závěrečným slovem. Není tomu tak, ale hlásí se ještě předtím, než otevřu podrobnou rozpravu, místopředseda Poslanecké sněmovny pan Ivan Langer. Prosím, pane místopředsedo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP