(10.50 hodin)

Poslanec Stanislav Křeček: Další bod je bod 4 k paragrafu 33b, to je výdaje na ubytování při tuzemských cestách. (Předkladatel nesouhlasí, zpravodaj nesouhlasí.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 421. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 421 z přítomných 173 poslanců pro 3, proti 126. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Dále budeme hlasovat o čtvrtém bodu B, to je paragrafu 33c, který se týká užívání služebního vozidla bez řidiče. (Předkladatel nesouhlasí, zpravodaj nesouhlasí.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 422. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Ze 172 poslanců pro 4, proti 128. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Konečně budeme hlasovat o bodu 4 paragrafu 33, jedná se o bezplatné používání prostředků hromadné dopravy s výjimkou letecké. (Zpravodaj souhlasí, předkladatel souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 423, které jsem zahájil. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Ze 173 poslanců pro 110, proti 30. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Konečně budeme hlasovat o bodu, který se týká zřízení a užívání telefonní stanice, B4 paragraf 33c. (Zpravodaj nesouhlasí, předkladatel nesouhlasí.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 424. Kdo s návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Ze 173 poslanců pro 7, proti 120. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Poté co jsme hlasovali o některých bodech zvlášť, budeme hlasovat o B1, B3 a zbývajících bodech B4 a B5 jako o celku, neboť spolu souvisí. (Zpravodaj souhlasí, předkladatel také souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 425. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Ze 173 poslanců pro 159, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Tímto hlasováním se staly nehlasovatelnými A5, C1 a C5, o kterých již nelze hlasovat. Nyní budeme hlasovat o bodu D1 poslance Vidíma na vypuštění bodu 1, 9, 10 a 11. (Zpravodaj nesouhlasí, předkladatel také nesouhlasí.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pardon. Hlasování prohlašuji za zmatečné. O slovo se totiž přihlásil místopředseda sněmovny pan Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, omlouvám se, že vystupuji uprostřed hlasování a využívám tak přednostního práva vystoupit, nicméně dovolte mi několik stručných vět k tomuto pozměňovacímu návrhu.

Právě tento pozměňovací návrh byl důvodem, proč jsme navrhli vrátit tento návrh zákona zpět do druhého čtení. Důvody byly následovné. Jsme přesvědčeni o tom, že jednací řád má být neutrální norma, norma, která nezvýhodňuje v tu chvíli existující vládní koalici, v tu chvíli znevýhodňuje existující opozici. To, co platí teď, politicky nemusí platit v příštím volebním období. Tedy ten, kdo se domnívá, že má okamžitý prospěch, může také počítat s tím, že tento relativně existující prospěch se obrátí v neprospěch.

Tento pozměňovací návrh podle našeho názoru přináší velmi špatný signál směrem k veřejnosti, a to, že redukuje de facto takovýto charakter jednání Poslanecké sněmovny na pouhopouhé dva dny v týdnu. Rozumím tomu, že dlouhodobá jednání Poslanecké sněmovny mohou ztěžovat jednání vlády, nicméně uvědomíme-li si, že jsme přijali nový harmonogram jednání Poslanecké sněmovny, třítýdenní, kdy bylo řečeno, že jednání pléna nemůže být prodlužováno, jsme přesvědčeni o tom, že vláda by měla mít dostatek času pro svá jednání, a že tedy není zapotřebí redukovat hlasovací dny Poslanecké sněmovny tak, jak to předkládá tento návrh.

Zvažte prosím velmi pečlivě, jaký signál v případě přijetí tohoto návrhu zákona vyšleme naší veřejnosti, která bude vnímat jednání Poslanecké sněmovny pouze optikou pouhopouhých dnů, kdy budou poslanci přítomni, neboť všechny ostatní dny se zredukují na charakter jednání, na ústní interpelace. Proto tedy na vás ještě jednou apeluji, abychom přistoupili k tomuto pozměňovacímu návrhu optikou ne jak jsme rozděleni teď na momentálně existující vládní koalici a opozici. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: O slovo se přihlásil předseda sněmovny pan Lubomír Zaorálek.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, nemohu pokládat to, co tady vyslovil kolega místopředseda Ivan Langer, za úplně přesné. Formulace, že tím redukujeme hlasování sněmovny pouze na dny středa a pátek, to je formulace, proti které jsem se tady už jednou ohradil. Je samozřejmě celá řada hlasování v prvním a ve druhém čtení, protože to, co říká, se týká pouze třetího čtení, a pouze pokud se nedohodneme jinak. To znamená, byl bych rád, kdybyste nepodléhali tomu, co řekl pan místopředseda Langer, že redukujeme hlasování sněmovny na středu a pátek. Já už jsem tady jednou říkal a opakuji to znovu, není to tak. Je celá řada hlasování, která se budou konat v průběhu celého týdne. Změna v tom zdaleka není tak revoluční a není to to, co znáte z některých parlamentů ve světě, že opravdu existují hlasovací dny, nebo dokonce hlasovací hodiny. Tak zásadní tato změna není. V této sněmovně i po tomto odhlasování toho, co máme tady, se bude hlasovat celý týden.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Přistoupíme k hlasování. Předchozí bylo prohlášeno za zmatečné, takže v hlasování 427 názory předkladatele i zpravodaje byly negativní k návrhu pana poslance Vidíma.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 427. Kdo souhlasí s návrhy pana poslance Vidíma, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Z přítomných 173 poslanců pro 81, proti 63. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Dále budeme hlasovat o E3 pana poslance Zaorálka. (Zpravodaj doporučuje, předkladatel souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 428. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Ze 170 poslanců pro 127, proti 15. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu E4 pana poslance Zaorálka jako o celku, jelikož to spolu souvisí. Je to problematika písemných interpelací. (Zpravodaj doporučuje, předkladatel souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 429. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Ze 170 poslanců pro 117, proti 34. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Tak jako jsme přijali E4, tak budeme hlasovat o návrhu D2 pana poslance Vidíma. Je to pozměňovací návrh, který doplňuje nová slova za návrh E6. (Zpravodaj nedoporučuje, předkladatel nedoporučuje.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP