(17.10 hodin)
(pokračuje Mikuta)

Již slyším námitku, že struktura výročních zpráv je předepsána. To dle mého názoru ale nemůže být důvodem naprosté absence vlastní iniciativy zejména Všeobecné zdravotní pojišťovny podávat daleko podrobnější informace v době, kdy financování zdravotní péče prochází nesmírně obtížným obdobím. Tyto, eventuálně další informace - zde bych iniciativě meze nekladl - by umožnily jejich následné vyhodnocení, ze kterého by minimálně zřetelněji vystoupily problémy, které se v systému nacházejí.

Já vůbec postrádám v předložené materii, ale i v běžné každodenní praxi dostatek vlastních podnětů, precizovaných odborných stanovisek a návrhů na řešení nejen systémových otázek ze strany speciálně Všeobecné zdravotní pojišťovny, ale i nedostatků, řekněme, denní operativy, které obtěžují a znesnadňují život našim spoluobčanům, a ti jsou buď současnými, nebo budoucími pacienty. Často se však při své terénní praxi poslance setkávám s řadou problematických přístupů a v uvozovkách tolerancí Všeobecné zdravotní pojišťovny k některým nešvarům, a u některých těchto nešvarů jejich neřešení může být pro nás všechny jako občany tohoto státu velmi nákladné a pro pacienty i odbornou veřejnost nepohodlné, obtížné, zatěžující a někdy i nebezpečné.

Nikde jsem nenašel žádný legislativní podklad, který by takovouto navýsost potřebnou iniciativu Všeobecné zdravotní pojišťovně i ostatním zaměstnaneckým zdravotním pojišťovnám znemožňoval. Jsem přesvědčen, že hlavně Všeobecná zdravotní pojišťovna a do jisté míry i ostatní, zaměstnanecké zdravotní pojišťovny nemohou hrát roli v uvozovkách mrtvého brouka, vše problematické přímo či nepřímo směřovat na vrub Ministerstva zdravotnictví či Parlamentu České republiky, případně u Všeobecné zdravotní pojišťovny problémy odůvodňovat téměř výlučně konstatováním nevýhodné skladby pojištěnců.

Všeobecná zdravotní pojišťovna je, či spíše měla by být v mém vidění cosi jako výsostný nejvyšší v uvozovkách denní operátor a koordinátor zdravotní péče a problémy našich spoluobčanů pacientů by měla důsledně řešit. Všeobecná zdravotní pojišťovna by měla být dle mého názoru i aktivním iniciátorem změn k lepšímu, jejichž množství má ve své kompetenci, a u těch, které nemá, daleko aktivnějším účastníkem diskuse s resortním ministerstvem i s celou vládou a samozřejmě i oběma komorami Parlamentu České republiky.

Tuto svoji představu bych rád doložil alespoň několika konkrétními postřehy, kde aktivní role především Všeobecné zdravotní pojišťovny je jistě možná, ale zcela ji postrádá.

Za prvé - hypertenze. Většina dospělé populace u nás trpí vyšším nebo vysokým krevním tlakem. Hypertenze byla za minulého režimu značně podceňována. Na krevní tlak do systolického 160 a diastolického 100 mm rtuťového sloupce nebo např. u žen v klimakteriu 190/100 mm Hg se v podstatě hledělo jako na normální apod. O mnoho lépe na tom nejsme ani dnes. Krevní tlak do 140/90 je u nás stále pokládán za normální, ve světě je přitom za normu uváděn krevní tlak kolem 130/80.

Na tomto místě cítím nutnost citovat část článku např. z měsíčníku garantovaného odborně Českou lékařskou komorou Osobní lékař, ročník III/2003: Vysoký krevní tlak je již několik desetiletí znám jako jeden z nejzávažnějších rizikových faktorů srdečních a cévních chorob a právě tato skupina onemocnění je nejčastější příčinou úmrtí ve vyspělých zemích. Skupina lékařů sdružená v tzv. Prospective Studies Collaboration před několika měsíci zveřejnila souhrnnou analýzu více než 60 klinických studií, v jejichž rámci byl v posledních letech sledován zhruba milion lidí s vysokým krevním tlakem, kteří při zahájení sledování netrpěli žádnou chorobou srdce nebo cév. V průběhu sledování se v rámci této velké skupiny lidí s vysokým krevním tlakem vyskytlo celkem 56 000 úmrtí. Nejvíce úmrtí mezi 40. a 89. rokem života bylo způsobeno kornatěním tepen zásobujících srdeční sval, tzv. ischemická choroba srdeční - 34 000 úmrtí, a mozkovou mrtvicí 12 000 úmrtí. Ve všech věkových skupinách stoupalo riziko úmrtí přímo úměrně se stoupajícími hodnotami krevního tlaku.

Ve věkové skupině 40 - 69letých účastníků studií bylo odvozeno následující pravidlo: Pokud horní, tzv. systolický krevní tlak přesahoval 115 mm rtuťového sloupce, tak na každých dalších 20 mm Hg stoupalo riziko úmrtí na choroby srdce a cév na dvojnásobek. Obdobně pokud dolní, tzv. diastolický krevní tlak přesahoval 75 mm rtuťového sloupce, tak na každých dalších 10 mm Hg stoupalo riziko úmrtí na choroby srdce a cév rovněž na dvojnásobek. Toto pravidlo platilo jako pro muže, tak i pro ženy. Vysoký krevní tlak je chorobou, která nebolí, nemusíme ji proto vůbec vnímat. Pokud ale zvýšený krevní tlak zůstává neléčený, jeho důsledky mohou být osudové již v poměrně mladém věku. Konec citace.

V České republice se sice občas objeví v odborné literatuře sdělení, že se málo pozornosti věnuje hypertenzi, ale to je asi vše, co se proti tak vážné, rozšířené a při nedostatečné prevenci či léčení i nesmírně drahé chorobě dělá. Proč říkám také drahé chorobě? Protože při zmíněné nedostatečné prevenci či nedostatečném léčení nastávají nevyhnutelně závažné zdravotní komplikace s následným nesmírně nákladným léčením.

A jsme stále hlavně u Všeobecné zdravotní pojišťovny. Zde je hypertenze sice alibisticky zařazena jako tzv. dispenzarizace do kapitační platby coby cílené vyšetření v hodnotě 69 bodů několikrát v roce, ale to je vše. Podle ředitelky Všeobecné zdravotní pojišťovny Ing. Musílkové, která sice uznává, že stoupá incidence hypertoniků v dospělé populaci a že prevence u této skupiny pacientů má zásadní význam, se preventivní prohlídka u hypertenze provádí jednou za dva roky, ovšem jedenkrát za dva roky se prevence má provádět u všech pacientů. Přitom hypertenze je jednou z mála chorob, které mohou být úspěšně léčeny levně a s velkým efektem. Zcela určitě by zde výrazně pomohlo zařazení hypertoniků do zvláštní péče - opravdové prevence. Ponechme stranou akademické diskuse o názvosloví, zda použít slova prevence, či dispenzarizace. Ze strany Všeobecné zdravotní pojišťovny by to však muselo být nutně doprovázeno např. zavedením samostatného preventivního kódu mimo kapitaci. Snížilo by se množství drahých vyšetření, nemuselo by docházet k takovému množství cévních komplikací, zbytečné invalidizaci apod.

Hypertenze a její léčení totiž vyžaduje správný přístup a ten znamená především dostatečný čas věnovaný pacientovi. Dobře prováděné preventivní prohlídky musí změnit především komplexně pacientův životní styl. Předcházení především cévních komplikací z neléčené hypertenze, které jsem dříve zmínil, přece neznamená a nemůže znamenat jen vysoké náklady na drahé léky a speciální vyšetření. Mnou navrhovaným či jiným, ale ve výsledném efektu stejně pozitivním přístupem by se naopak snížily náklady na drahé léky a speciální vyšetření, omezily by se pracovní neschopnosti. Dobře prováděné preventivní prohlídky jsou naprostou nezbytností. Při nich však např. zavedení samostatného preventivního kódu mimo kapitaci ze strany Všeobecné zdravotní pojišťovny je předpokladem, neboť i lékař musí mít vytvořeny odpovídající podmínky k zvláštnímu dlouhodobému a důslednému přístupu u prevence této choroby. Kvalitně prováděné preventivní prohlídky by vedly neoddiskutovatelně v konečném efektu ke snížení nákladů na provoz zdravotnických zařízení. Prostředky takto proplacené ošetřujícím lékařům na prevenci hypertenze by se vrátily jednak ve zlepšeném zdravotním stavu obyvatelstva, což pokládám za nejdůležitější, ale i v mnohamilionových úsporách.

Všeobecné zdravotní pojišťovně i ostatním zaměstnaneckým zdravotním pojišťovnám je tato situace známa, ale kromě pohodlného poukazování na Ministerstvo zdravotnictví, příp. Parlament České republiky nekonají dle mého názoru v této velmi důležité konkrétní otázce nic, přičemž jsem přesvědčen, že pole jejich možné vlastní iniciativy je obrovské. Jak plyne z předložené materie, ani se nic konat nechystají.

Za druhé - vyšetření u odborných lékařů. V tomto bodu chci upozornit, že vycházím ze stížností především značného množství pacientů, ale i části odborné veřejnosti. Stále je dosti velký počet těchto vyšetření vykonáván bez doporučení ošetřujících lékařů. Není dodržováno doporučení, aby si pacienti tato - podtrhuji - ošetřujícím lékařem nevyžádaná vyšetření hradili.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP