(10.40 hodin)
(pokračuje Koudelka)

Proto se domnívám, že akceptace evropského zatykače do našeho právního systému je něco, co odpovídá evropskému vývoji, a je správná, protože se na to dívám pohledem těch, kteří jsou trestným činem poškozeni, a nikoli pohledem těch, kteří trestný čin páchají. Děkuji. (Poslanci ČSSD tleskají.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Koudelkovi. Ptám se, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy. Pan ministr Karel Čermák. Prosím.

 

Ministr spravedlnosti ČR Karel Čermák Já pouze dlužím odpověď paní poslankyni Dundáčkové. Já jsem se už o tu odpověď pokusil. Pojďme k článku 14. Do článku 14 se vkládá jenom jeden nový odstavec. To, že občan nemůže být nucen k opuštění své vlasti, v tomto článku zůstává. Pak tam je článek 5, že občan může být vydán členskému státu Evropské unie k trestnímu stíhání nebo k výkonu trestu odnětí svobody, pokud to vyplývá ze závazků České republiky jako členského státu Evropské unie, které nelze omezit ani vyloučit.

Tato úprava Listiny základních práv a svobod nemůže hrát vůbec žádnou roli vůči jiným státům, než jsou členské státy Evropské unie. Já jsem se pokusil říci to předtím všeobecně. My nemáme se Spojenými státy "jakousi doložku nejvyšších výhod" při vydávání občanů k trestnímu stíhání. Tu možná máme v hospodářské oblasti. Ale my nejsme povinni podle žádného smluvního dokumentu ke Spojeným státům ani k žádnému jinému státu - mimo členských států Evropské unie, pokud toto projde - zachovávat stejný režim a poskytovat jim stejné výhody, jako chceme poskytnout státům Evropské unie. Od tohoto se odvíjejí všechna jednání o dvoustranné smlouvě o právní pomoci, kterých ubývá, a bude jich samozřejmě ubývat, jak ty nadnárodní mechanismy se budou upevňovat, ani v jednom tomto případě žádná nová smlouva uzavřena není, a my odmítáme při jednání uzavřít smlouvu, kde bychom byli povinni za určitých okolností své občany vydávat. Taková je situace. A znovu - při uzavření takové smlouvy by musela sněmovna s ní vyslovit souhlas. Takže i kdybychom tam dohodli vydávání všech občanů bez jakýchkoli výjimek, omezení, kautel a mechanismů, tak to bez sněmovny neprojde. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které mám jednu přihlášku. Nejprve má slovo zpravodajka k tomuto tisku paní poslankyně Vlasta Parkanová, poté paní poslankyně Jiřina Fialová.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Vážená paní místopředsedkyně, já bych chtěla odkázat na připomínky uvedené v bodu II. záznamu ústavně právního výboru z 21. ledna letošního roku k projednávanému tisku 513 a obsah těchto připomínek podat jako pozměňovací návrh. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Nyní prosím paní poslankyni Jiřinu Fialovou.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, asi všichni přítomní zde jsou přesvědčeni o tom, že válečné zločiny, zločiny proti lidskosti, genocidy a zločiny agrese patří mezi ty nejhorší, které jsou. Opatření k nim, takzvaný Římský statut Mezinárodního trestního soudu, který tyto činy stíhá, byl ratifikován již v dubnu 1999. Máme duben 2004 a nikde se mi nepodařilo zjistit, zda byly ratifikační listiny již předány do New Yorku. Namísto toho jsme tu pomalu osočováni, že bychom vyzývali naše občany, ať jdou do celé Evropy páchat trestnou činnost, a aby byli tak šikovní, ihned se vrátili k nám a my je nevydáme. To není vůbec pravda.

Já jenom nesouhlasím s předkládanou novelou Listiny základních práv. Domnívám se, lépe řečeno jsem přesvědčena, že o této novele je potřeba mnohem více mluvit. A protože asi k té dohodě nedojde, tak první můj návrh je - zamítnout návrh ústavního zákona Listiny základních práv a svobod, tisk 513. Pokud návrh na zamítnutí neprojde, vrátit novelu k dopracování a zpět do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. V tuto chvíli se hlásí pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Já bych si dovolil upřesnit návrh kolegyně Fialové, ten podmíněný, vrátit výboru k novému projednání, poněvadž nelze ty ostatní návrhy ve druhém čtení přednést. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Prosím o další přihlášku do podrobné rozpravy. Paní poslankyně Eva Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Já si troufám tvrdit, že prostor pro to, abychom diskutovali vážně o tom, chceme-li vydávat české občany a chceme-li, pak kam, nebyl využit. Proto já podpořím všechny návrhy na vrácení k dalšímu projednání. Ale ačkoli Občanská demokratická strana tak neučinila a nepodala návrh na zamítnutí, v tuto chvíli po ujištění pana ministra spravedlnosti, že opravdu chceme vydávat své občany, když už, jen do Evropské unie a v žádném případě Spojeným státům a že opravdu se nechystáme ani uzavřít dvoustrannou smlouvu, která by něco takového předpokládala, konstatuji, že toto zjištění je pro mě tak zásadní, že se přikláním k tomu, abychom návrh této novely odmítli. Já pro tento návrh zvednu ruku.

Já si myslím, že si zaděláváme na tak obrovský problém, který si ani nedokážeme představit. Když jsem mluvila o tom, že nevidím důvod pro to, budeme-li vydávat občany do Evropské unie, abychom je nevydávali do Spojených států, tak za mnou pan ministr vnitra souhlasně pokyvoval hlavou. Troufám si tvrdit, že to bylo vidět přes rameno. A také říkal, že se s tímto návrhem ztotožňuje. Nicméně pan ministr spravedlnosti se k něčemu takovému nepřihlásil a již podruhé, ne-li po třetí neodpověděl na to, jaké další texty byly připravovány a projednávány na půdě Ministerstva spravedlnosti.

Já si v tuto chvíli nejsem jista, zda vrácení do výboru bude využito k tomu, abychom o této problematice mohli diskutovat. Právě proto se přikláním k tomu, podpořit i návrh na zamítnutí této předlohy.

Zároveň mi dovolte podat ve druhém čtení podrobný návrh, který se týká poněkud jiné problematiky, nicméně se vztahuje k Listině základních práv a svobod. Před původně navržený bod vkládá se nový bod 1, který zní: 1. V článku 3 odst. 1 Listiny základních práv a svobod vyhlášené usnesením předsednictva České národní rady č. 2/1993 Sb. jako součást ústavního pořádku České republiky se za slova "sociálního původu" vkládají slova "zdravotního postižení". Původně navržený bod se označí jako bod 2.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP