(Jednání pokračovalo v 15.46 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, čas určený pro jednání klubu KDU-ČSL vypršel. Já vás prosím, abyste všichni přišli do sněmovní síně. (Poslanci přicházejí.) Prosím, abyste se všichni posadili na svá místa. Tato moje prosba se vztahuje úplně na všechny.

Zdá se, že téměř všichni, kteří chtějí hlasovat, jsou zde. Ještě předtím, než přistoupíme k hlasování, o slovo požádal předseda klubu KDU-ČSL Jaromír Talíř.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Pane předsedající, pane premiére, vážení členové vlády, omlouvám se za to zdržení, ale poslanecký klub se potřeboval sejít, aby se poradil o tom, jak postupovat v tomto případě. Chci sdělit, že podpoří svým hlasováním propuštění tohoto zákona do druhého čtení. Upozorňujeme však, že naši zástupci v zemědělském výboru připraví pro nás zásadní pozměňovací návrh, jehož přijetím v dalším čtení podmiňujeme osud této vládní předlohy, který odstraní onu zmíněnou retroaktivitu obsaženou v tomto návrhu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji předsedovi klubu KDU-ČSL. O slovo se přihlásil předseda klubu Unie svobody Karel Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, my spatřujeme v tomto zákoně takové dva základní problémy, které se snaží řešit více či méně šikovně. Jedním problémem, nebo základním problémem je snaha o určitou stabilizaci nájemních poměrů v zemědělství, snaha, která je vedena myšlenkou, že tato stabilizace je nezbytnou podmínkou pro čerpání určité části dotačních peněz ze zemědělských zdrojů Evropské unie. Této snaze rozumíme, ale nerozumíme úplně snaze nebo části toho zákona, která se vztahuje do minulosti, protože se domníváme, že retroaktivní zásah do stávajících smluv není konformní s Ústavou České republiky.

Jsme připraveni propustit tento zákon do druhého čtení jenom za podmínky, že ve třetím čtení bude připraven návrh, který tuto retroaktivitu ze zákona odstraní. A pokud k tomu dojde, budeme hlasovat pro konečné přijetí tohoto zákona. Pokud by k tomu nedošlo, nemohli bychom hlasovat pro konečné přijetí tohoto zákona.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Karlovi Kühnlovi. O slovo se přihlásil předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedající. Paní a pánové, poslanecký klub KSČM setrvá na svém návrhu na zamítnutí z jednoho prostého důvodu. Ne proto, že bychom nechtěli stabilizovat vlastnické a nájemní vztahy na půdě. Naopak, ve hře projednávání je návrh zákona, který je zatím - v uvozovkách - zaparkován v zemědělském výboru a který navrhuje řešit tyto vztahy, má cesty, je dostatečně široký na to, aby to bylo. Dokonce nejsme ani natolik ješitní, že bychom byli přesvědčeni o tom, že tento náš návrh, který je zaparkovaný v zemědělském výboru, je jediný správný. Jsme připraveni jej přizpůsobit, není to ani čím hůř, tím líp. Vzkazujeme, že skutečně jsme připraveni při tomto návrhu zákona k diskusi.

Víme, že řešení není jednoduché, ale žádná jednoduchá řešení problémů neexistují. Prosím proto, abychom skutečně vzali v úvahu i tyto naše postoje napříč politickým spektrem, a deklarujeme, že jsme připraveni k jednání. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Pavlu Kováčikovi. Další z předsedů klubů, který vystoupí, je předseda klubu ODS poslanec Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, poslanecký klub ODS podpoří návrh na zamítnutí tohoto návrhu, a to z toho důvodu, že se domníváme, že ve chvíli, kdy prokazatelně není dokončen proces restitucí, vydávání majetku a zejména proces obnovy vlastnických práv v plném rozsahu a také v plném rozsahu jejich respektování, je tento - a to zdůrazňuji - vládní návrh zjevným pokusem o jejich omezení.

To, že poslanecké kluby KDU-ČSL a Unie svobody věří, že v průběhu druhého čtení bude tato základní charakteristika změněna, tomu pro změnu nevěříme my, a proto budeme v tuto chvíli hlasovat pro zamítnutí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, děkuji panu poslanci Tlustému. Čas ukáže, čí víra byla oprávněná.

Takže zdá se, že v tuto chvíli nic nebrání tomu, abych dal hlasovat o návrhu pana poslance Papeže, který byl podpořen i dalšími poslanci. Je to návrh na zamítnutí předloženého návrhu.

 

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 170, které jsem zahájil. Kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 174 hlasujících bylo pro 85, proti 71. Tento návrh nebyl přijat.

 

(Kontrola sjetiny hlasování.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP