(11.10 hodin)
(pokračuje Skopal)

Za páté. V § 47 položka 92 písm. b) zní: Vydání prvního rozhodnutí o zatřídění jakostního vína, jakostního vína s přívlastkem, jakostního vína šumivého stanovené oblasti, aromatického jakostního šumivého vína stanovené oblasti pěstitelského sektu, jakostního perlivého vína, jakostního likérového vína u prvních osmi vzorků vína jednoho výrobce za jeden kalendářní rok, položka v korunách je nula.

Za další. V § 47 položka 92 písm. c) zní: Vydání prvního rozhodnutí o zatřídění jakostního vína, jakostního vína s přívlastkem, jakostního vína šumivého stanovené oblasti, aromatického jakostního šumivého vína stanovené oblasti pěstitelského sektu, jakostního perlivého vína, jakostního likérového vína, položka v korunách 150.

Pak ještě jednu legislativně technickou úpravu. Bod 23 správně zní - jedná se o usnesení zemědělského výboru: V § 17 odst. 2 písm. a) se za slova "stanovené oblasti (§ 5)" vkládají slova "nebo z odrůd, které jsou uvedeny v seznamu odrůd v prováděcím právním předpisu".

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Dalším přihlášeným do podrobné rozpravy je pan poslanec Petr Pleva. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, mám pět pozměňovacích návrhů, které jsem tady už zdůvodnil, takže je už jen přečtu.

První pozměňovací návrh zní: V § 3 odst. 2 písm. n) se slova "víno ohodnocené cechem místních vinařů, dále jen víno ohodnocené cechem stanovené pěstitelské oblasti" zrušují. § 23 se zrušuje. V § 39 odst. 2 písm. c) se zrušuje.

Druhý pozměňovací návrh: V § 4 odst. 1 zní: Stanovenou pěstitelskou oblastí pro jakostní víno stanovené pěstitelské oblasti, dále jen jakostní víno stanovené pěstitelské oblasti, je vinařská oblast Čechy, vinařská oblast Znojmo, vinařská oblast Pálava a vinařská oblast Slovácko.

V § 4 odst. 3 se před slovo "podoblasti" vkládá slova "oblastí" a v § 26 odst. 1 se slovo "Morava" nahrazuje slovy "Znojmo, Pálava, Slovácko".

Třetí pozměňovací návrh: V § 16 odst. 5 se slova "které jsou uznány ministerstvem nebo členským státem Evropské unie" zrušují.

V § 16 odst. 10 se písm. a) zrušuje.

V § 39 odst. 1 písm. t) se slova "získaná ocenění nebo medaile, které nejsou uznány podle § 16 odst. 5, nebo uvede na etiketě" zrušují.

Čtvrtý pozměňovací návrh. V § 18 odst. 2 se vkládá nové písm. h), které zní:

h) Pokud je součástí známky geografický údaj, musí být víno vyrobeno z hroznů révy vinné vypěstovaných v rámci vinařské podoblasti, která odpovídá uvedenému geografickému údaji.

Pátý pozměňovací návrh: Slova "zemské víno" se v celém textu zákona nahrazují slovy "oblastní víno".

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Petr Pleva byl posledním přihlášeným do podrobné rozpravy. Ptám se, kdo se hlásí do rozpravy. Nikoho nevidím, takže podrobnou rozpravu končím.

Ptám se pana ministra a pana zpravodaje, zda chtějí využít svého práva závěrečného slova. Není tomu tak. Není také, o čem hlasovat. Nepadl žádný návrh na vrácení či na zamítnutí a já končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

Dalším bodem, který budeme podle schváleného pořadu jednání projednávat, je bod 7, kterým je

 

7.
Zákon, kterým se mění zákon č. 20/1966 Sb.,
o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 419/7/ - vrácený prezidentem republiky

 

Stanovisko prezidenta republiky s odůvodněním jeho nesouhlasu s tímto zákonem vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 419/8.

Nejdříve se táži zástupce navrhovatelů pana poslance Tomáše Kvapila, zda se chce ke stanovisku vyjádřit. Vidím, že tomu tak je. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, nebudu stanovisko pana prezidenta komentovat, pouze bych chtěl podotknout, že jsme na minulé schůzi, nevím přesně datum, o tomto zákonu hlasovali. Bylo to za situace, kdy nám ho vrátil Senát s určitými pozměňovacími návrhy. My jsme na plénu přijali návrh ve znění vráceném Senátem a tehdy hlasovalo pro 139 poslanců. Mám za to, že bychom měli na svém stanovisku setrvat, a doporučuji Poslanecké sněmovně, aby prezidentovo veto přehlasovala. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu poslanci Tomáši Kvapilovi a ptám se pana poslance Jaroslava Krákory, který byl zpravodajem, zda se chce ke stanovisku vyjádřit. Není tomu tak.

Otevírám rozpravu a úvodem připomínám, že pozměňovací návrhy nejsou přípustné. Nemám žádnou písemnou přihlášku do rozpravy. Ptám se, zda se někdo hlásí z místa. Není tomu tak, rozpravu končím.

Článek 50 odst. 2 Ústavy České republiky stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat. Prosím, aby bylo nastaveno potřebné kvorum. Ano, už je tomu tak.

Budeme hlasovat o následujícím návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu, kterým se mění zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů podle sněmovního tisku 419/7."

Pokusila jsem se vás všechny přivolat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem… Vidím jednu technickou, takže toto hlasování prohlašuji za zmatečné. Prosím pana poslance Šeicha, aby nám sdělil svoji námitku.

 

Poslanec David Šeich: Jenom poprosím Poslaneckou sněmovnu, nefunguje mi náhradní karta, jestli by mohla sekundu posečkat s její aktivací.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano, chvilku počkáme. Pan poslanec Šeich má náhradní kartu č. 7, pan poslanec Lachnit má náhradní kartu číslo… Pan poslanec Lachnit mě upozorňuje, že mu rovněž nefunguje hlasovací zařízení. Prosím naše technické zázemí, aby se na tento problém podívalo.

Hlasování jsem prohlásila za zmatečné. Všechny vás odhlašuji a prosím, abyste se všichni zaregistrovali svými hlasovacími kartami. Zeptám se, zda je všechno v pořádku. Ještě jednou zazvoním a zdá se, že nyní skutečně můžeme přistoupit k hlasování. Návrh usnesení jsem vám přečetla.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 24 z přítomných 173 poslanců pro 124, proti 48. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP