(11.30 hodin)
(pokračuje Pleva)

Dnes se zase řídíme něčím úplně jiným, to znamená, že rozjednanému bodu jsme nedali přednost a posouváme jej někam úplně jinam. Dokonce prý o něm máme hlasovat.

Vážení kolegové a kolegyně, připadá mi tato situace jako na kocourkovské radnici.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní s faktickou připomínkou kolega Plachý, pak s přednostním právem předseda klubu KDU-ČSL a předseda sněmovny.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Pane předsedající, děkuji, nicméně namítám proti vašemu postupu, protože já jsem nedal žádný procedurální návrh. Já nepotřebuji hlasovat o proceduře.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Teď nedám slovo ani předsedovi klubu KDU-ČSL a předsedovi sněmovny. Byla vznesena námitka proti postupu předsedajícího a tu prosím odhlasujme. Já jsem navrhl hlasovat o návrhu, protože já si myslím, že ten bod byl včera řádně přerušen přerušením schůze cca v 19.20 hodin. Jestliže ten bod byl přerušen, o jeho zahájení rozhoduje předsedající. To je můj výklad jednacího řádu. Pokud se mnou nesouhlasíte, hlasujte proti mému postupu.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 497. Kdo je pro přijetí námitky proti postupu předsedajícího? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 497 z přítomných 157 pro 45, proti 80. Námitka proti mému postupu nebyla přijata.

 

Nyní se vrátím do debaty a ptám se přihlášených, zda chtějí vystoupit. Předseda klubu KDU-ČSL chce vystoupit? Nechce. Předseda sněmovny? Nemá zájem. Předseda klubu ODS? Máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, na protest proti bezprecedentnímu postupu předsedajícího, který potvrdila většina této sněmovny, poslanecký klub ODS se nezúčastní tohoto jednání. Není pravda, že předsedající má právo rozhodnout o tom, jestli bude pokračovat bod, který byl přerušen. Ten bod byl na programu, byl přerušen a měl pokračovat podle jednacího řádu poté, co skončily body předřazené. To je naprosto zjevné porušení jednacího řádu nejen předsedajícím, ale i většinou této sněmovny, a my se tomu nebudeme podřizovat. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane předsedo, máte jistě možnost tento politický krok udělat.

Slovo má předseda sněmovny, potom předseda klubu KDU-ČSL.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pokud jde o námitku, která tady zazněla - jsem přesvědčen, že to, co říkám, je naprosto korektní. Včera byl ten bod přerušen, ať již byl přerušen z jakýchkoliv důvodů, třeba že byla neusnášeníschopná sněmovna, ale ten bod byl řádně přerušen. Sněmovna prostě dnes může nebo jediná musí rozhodnout o tom, jak se dá pokračovat. V tom není žádné porušení jednacího řádu. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Předseda klubu KDU-ČSL. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Pane předsedající, dámy a pánové, chci potvrdit přesně tento postup, neboť tento bod, interpelace, je přerušen, ale sněmovna dnes rozhodla o předřazení jiných bodů. Proto probíhají teď pevně zařazené body, o kterých dnes sněmovna rozhodla hlasováním. Jakmile bude na přerušenou interpelaci čas, jistě v ní bude pokračováno.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ještě jednou vysvětlím, podle čeho jsem postupoval. Postupoval jsem podle jednacího řádu, § 54 odst. 8. Jestli se mnou někteří nesouhlasí, je to samozřejmě možné. Pokud nepadne návrh, abych byl odvolán z řízení schůze, budu pokračovat ve schváleném bodu programu.

Nyní s přednostním právem ministr vnitra a místopředseda vlády Stanislav Gross. Máte slovo, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, milí občané tohoto státu, já jen aby byla interpretace zcela jasná a nevznikaly nějaké pochybnosti. Tato Poslanecká sněmovna projednávala písemné interpelace mnohem déle, než bylo kdykoliv jindy zvykem. Zabraly nám celý jeden jednací den. Tato sněmovna učinila vše, aby mohla plnit svoji primární úlohu, to je projednávat zákony. Proto vytvořila časový prostor pro dojednání písemných interpelací v období méně obvyklém, v době po 19. hodině.

Pan poslanec Plachý interpeloval pana ministra Dostála. Stěžoval si na to, že včera pan ministr Dostál nebyl přítomen. Pravda ale je taková, že pan ministr Dostál byl třikrát přítomen, když čekal, že bude interpelace pana poslance Plachého uskutečněna, pan poslanec Plachý třikrát přítomen nebyl a pan ministr Dostál zbytečně třikrát na tuto interpelaci čekal. Včera se situace obrátila, pan ministr Dostál se řádně omluvil a nemohl být přítomen projednání této interpelace. Poslanci vládní koalice byli přítomni jednání zhruba v desetinásobném počtu oproti poslancům ODS. Ti tady byli pouze tři, tudíž skutečně Poslanecká sněmovna nebyla v okamžiku projednávání písemných interpelací usnášeníschopná. Kdyby se poslancům ODS včera večer chtělo pracovat, tak zcela nepochybně mohli. Je jejich chyba, že nechtěli.

Nyní by sněmovna měla pokračovat dále, protože máme mnoho jiné, důležitější práce. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi vnitra a místopředsedovi vlády. Ještě s faktickou procedurální připomínkou - protože jsme mimo bod, přijímám přihlášky k procedurálním připomínkám. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Protože jsem byl napaden, musím se bránit. To, co bylo řečeno, není pravda. My jsme pracovat nemohli.

(Poslanci vykřikují a buší do lavic.)

Nemohli jsme pracovat, protože tady nebyli přítomni ministři. Jak známo, je to interpelace na členy vlády. Koho bych tady interpeloval? Prázdnou síň?

(V sále je velký hluk, poslanci buší do lavic.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane kolego, dal jsem vám slovo k procedurální připomínce, protože jsme byli mimo bod.

Jinak, protože jsem tady byl přítomen, vím přesně, že podle jednacího řádu tady byl nejméně místopředseda vlády. To je podmínka zákona o jednacím řádu, aby mohlo být jednáno, protože pokud není vláda přítomna, má Poslanecká sněmovna právo, aby tu za vládu byl alespoň místopředseda vlády. Ten přítomen byl.

Pokud jde o přítomnost ministra vlády, není jeho přítomnost povinná ani při interpelacích ústních, ani písemných. Pokud není přítomen při ústní interpelaci, jednací řád zná přesný postup - že poslanec přednese ústní interpelaci a ministr, který není přítomen, má povinnost do třiceti dnů písemně odpovědět. Pokud jde o písemnou interpelaci, může na ni odpovídat člen vlády a projednává se v plénu sněmovny. To tady bylo a nikdo nebyl přihlášen do rozpravy. Byl jsem přítomen a stvrzuji, že postup předsedajícího v tu chvíli, kolegy Jana Kasala, byl správný.

O slovo se přihlásil místopředseda sněmovny Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane místopředsedo, já mám pocit, že bychom neměli zaměňovat následek a příčinu. Myslím, že první věcí, která odstartovala tu nešťastnou spirálu emocí provázející písemné interpelace, bylo rozhodnutí většiny, kterou disponuje vládní koalice, nezařadit na jednání Poslanecké sněmovny bod, který byl nesmírně aktuální a je velmi palčivý, a to je problematika nezaměstnanosti. Tady já spatřuji první okamžik, kdy ten problém byl nastartován.

Následně v reakci na to v rámci řádně zařazeného bodu "písemné interpelace na předsedu vlády na téma nezaměstnanost" poté opozice reagovala logickým způsobem. Nebylo-li umožněno jednat v rámci nového bodu, potom se bude jednat v rámci bodu "odpovědi na písemné interpelace". To byla tedy druhá reakce.

V reakci na toto vládní většina učinila rozhodnutí, kterým z bodu "písemné interpelace" udělala naprosto degradující proceduru, která znamenala, že v prázdném jednacím sále za nepřítomnosti interpelovaného by mělo docházet k projednávání bodu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP