(10.50 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já netvrdím, že bylo ukončeno projednávání tohoto bodu, pane poslanče. Já tvrdím, že byla ukončena ta část, která byla určena na včerejší večer, do doby, než bude znovu zařazeno to pokračování. Ne že automaticky bude pokračovat, až se vám bude líbit, nebo ne, až tady budete všichni. Tak to prostě není.

Jestli s tímto postupem nesouhlasíte, vzneste námitku proti postupu předsedajícího a rozhodne sněmovna. Kdybyste tady byli v plném počtu včera, tak k tomuto nemuselo dojít. Tím, že tady byli tři poslanci ODS, nebylo možné hlasovat. Je to pravda. (Potlesk části sálu).

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Hlásí se předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové. Pokud si pan místopředseda myslí, že toto je způsob, jak pokračovat v našich konsensuálních jednáních, tak holt se budeme muset chvilku školit v tom, jak to opravdu bylo.

Fakt číslo 1 - poslanci vládní koalice umístili projednávání interpelací do okamžiku, který my, tj. předkladatelé těchto interpelací, považujeme za snahu omezit náš prostor pro komunikaci s vládou a s veřejností. Bylo to učiněno proti naší vůli a proti našim hlasům. (Část poslanců tleská.) Většinou jednoho hlasu nám vláda předvedla, že umístí naše interpelace do prostoru, kdy jim nikdo nebude věnovat pozornost. A my s tím nesouhlasíme.

Za druhé, a to je takřka neuvěřitelné, vláda prokázala neúctu vůči těmto interpelacím, které jsou ze zákona součástí jednání Poslanecké sněmovny, tím, že interpelovaní ministři se v obou dvou případech interpelace nezúčastnili. Opakuji - nezúčastnili. Za této situace opozice měla jediný způsob, jak v tomto nedůstojném projednávání nepokračovat. Tímto způsobem bylo toho jednání se nezúčastnit. Protože vládní koalice sice měla dost síly na to, aby umístila interpelace do toho bodu, ale neměla dost sil na to, aby sama se ho zúčastnila, Poslanecká sněmovna byla neusnášeníschopná. Byla-li Poslanecká sněmovna neusnášeníschopná, nemohlo nic, paní předsedající, být přerušeno, protože na to nebyli poslanci, kteří by to mohli odhlasovat. Nebylo-li nic přerušeno, musí to pokračovat.

Děkuji. (Část poslanců tleská.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. O slovo se hlásí Miroslav Kalousek. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Paní předsedající, dámy a pánové. Já bych rád upozornil na normální proces a jednací řád a upozornil tak právě proto, že si nemyslím, že teď vystupuji v souladu s jednacím řádem.

Paní předsedající, vy jste zahájila projednávání sněmovního tisku 497, načež jste udělila slovo panu poslanci Plachému, který začal mluvit úplně o něčem jiném. Já bych prosil, aby buď někdo vznesl námitku proti jednání předsedajícího, a pokud takovouto námitku nevznese, aby probíhalo projednávání bodu 497, protože pan poslanec Plachý v rámci zahájeného bodu upřímně řečeno neměl právo vystoupit - dodávám ztišeným hlasem - právě tak, jako v tuto chvíli nemám právo vystupovat já… (Předsedající: Ano.) … pokud rozprava neprobíhá. Takže prosím, projednávejme tisk 497.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já jsem vám jenom chtěla říci, pane poslanče, že jsem nemohla tušit, když se hlásil o slovo pan poslanec Plachý, s jakým procedurálním návrhem v tu chvíli chce vystoupit, a proto jsem mu dalo slovo.

Teď ještě se hlásí o slovo předseda poslaneckého klubu ODS.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, dámy a pánové. Za prvé tento nesoulad se dá snadno vysvětlit tím, že pan kolega Plachý se hlásil v okamžiku, než byl zahájen bod, byl ale vyvolán po jeho zahájení, to je neoddiskutovatelný fakt.A protože máme zájem na korektním a vstřícném jednání, dá se to snadno vyřešit. Nechť je dokončen bod, který byl zahájen, a poté nechť pokračuje interpelace pana kolegy Plachého. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Budeme pokračovat v projednávání bodu č. 105, sněmovního tisku 497. O dalším postupu prosím, abyste se dohodli a podali příslušné návrhy, bude-li možno je akceptovat Poslaneckou sněmovnou.

Pokračujeme tedy v bodu projednávání sněmovního tisku č. 497. Jedná se o třetí čtení. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal místopředseda vlády, ministr financí Bohuslav Sobotka a také zpravodaj rozpočtového výboru, který už zde je. Je to jeho předseda Miroslav Kalousek.

Pozměňovací návrh jsou uvedeny ve sněmovním tisku 497/2. Otvírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Táži se vás, zda se někdo do ní hlásí. Není tomu tak, proto rozpravu končím a můžeme přistoupit k hlasování o pozměňovacích návrzích.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Já bych chtěl pouze požádat, zda by bylo možné ještě otevřít rozpravu tímto vystoupením. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, prosím. Slovo má předseda rozpočtového výboru.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Velmi se omlouvám. Byla to taková rychlost, že jsem nestačil vstát, abych přednesl některé nezbytné legislativně technické návrhy v rámci rozpravy ke třetím čtením, a proto prosím, aby byly zaznamenány čtyři legislativně technické úpravy k tisku 497.

Za prvé je to k bodu 6.57. usnesení rozpočtového výboru, kdy by mělo být zařazeno jako další článek této části zákona zrušovací ustanovení, nikoliv do zrušovacích ustanovení zákona č. 353/2003 Sb., tedy se zpětnou účinností.

Za druhé, budou-li přijaty novely nově zařazených zákonů, musí být příslušně upraven název zákona, řazení částí a článků a ustanovení a účinností zákona. Promiňte, že nepředčítám jednotlivé varianty, protože jsou příliš pestré. Prostě prosím sněmovnu, aby je vzala na vědomí na základě toho, jak budou přijaty některé části zákonů, že pak bude upraven název zákona v tom rozsahu, kolik se mění názvů zákonů.

Za třetí, v tisku 497/2 B4 bod 2 § 135, odst. 1 a 2 slova: "sankci pokuty" navrhuji nahradit slovem "pokutu". V odst. 5 slovo "sankci" navrhuji vypustit a v odst. 12 mezi slovy "předepíše náklady" navrhuji vložit slova "k náhradě".

Za čtvrté navrhuji za předpokladu, že bude přijat návrh na změnu zákona o spotřebních daních např. pod písm. A a současně i jeho další dílčí změny, které jsou v částech B2 nebo B3, navrhuji tyto změny soustředit do jedné novely.

To jsou legislativně technické návrhy legislativně technického odboru Ministerstva financí Poslanecké sněmovně, které si jako zpravodaj osvojuji. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane předsedo. Zeptám se tedy ještě, zda se někdo hlásí do této rozpravy, aby se mohlo dostat na jeho případné návrhy. Není tomu tak. Rozpravu končím.

Můžeme zahájit hlasování o pozměňovacích návrzích. Já poprosím, aby pan zpravodaj přednesl návrh procedury, kterou se budeme řídit, a poté jednotlivé pozměňovací návrhy uváděl a dal k nim své stanovisko. Zároveň o totéž poprosím pana ministra. Prosím, máte slovo, pane zpravodaji, k návrhu procedury.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Dovoluji si navrhnout proceduru, která bude poměrně jednoduchá. Nejprve navrhuji en bloc odsouhlasit legislativně technické úpravy, které jsem přednesl v rozpravě ke třetímu čtení. Poté postupně návrhy, které přednášeli jednotliví poslanci ve druhém čtení. Poté usnesení rozpočtového výboru. Na závěr doporučuji hlasovat o návrhu zákona en bloc.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP