(18.20 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 305 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 305 z přítomných 172 pro 131, proti 35. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedající, podle mých záznamů jsme vyčerpali všechna hlasování a mohli bychom hlasovat o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já mám také takový dojem. Má někdo z přítomných jiný názor? Není tomu tak. Vyčerpali jsme všechny pozměňovací návrhy a já přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 87/1995 Sb., o spořitelních a úvěrních družstvech a některých opatřeních s tím souvisejících a o doplnění zákona České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 429, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 306 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 306 z přítomných 172 pro 88, proti 84.

 

Vidím, že je zájem o kontrolu výsledku hlasování. Chvíli počkám. Děkuji. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodajovi a končím bod 103.

 

Pokračovat budeme bodem

 

106.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech
a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 357/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr životního prostředí pan Libor Ambrozek a zpravodajka výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí paní poslankyně Iva Šedivá. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 357/3, který jste všichni dostali.

Otevírám obecnou rozpravu ve třetím čtení, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se do ní hlásí. Opakuji, že podle § 95 odst. 2 jednacího řádu se ve třetím čtení koná rozprava, ve které lze navrhnout pouze opravy legislativně technických chyb, gramatických chyb, chyb písemných nebo tiskových, úpravy, které logicky vyplývají z přednesených pozměňovacích návrhů, popř. podat návrh na opakování druhého čtení.

Přihlásil se pan poslanec Ivo Vykydal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivo Vykydal: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, v mém pozměňovacím návrhu pod číslem 2 jsem nesprávně uvedl odkaz na poznámku 31g. Proto bych vás prosil v rámci legislativně technické úpravy, aby odkaz na tuto poznámku byl z bodu 2 vypuštěn. To znamená, že zůstává text tak, jak byl načten ve druhém čtení, mimo poznámku pod čarou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Má ještě někdo zájem vystoupit? Ano, paní zpravodajka, poslankyně Iva Šedivá. Máte slovo, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Iva Šedivá: Já bych tady chtěla načíst jen velice drobnou legislativně technickou poznámku v tom smyslu, že pokud bude přijat pozměňovací návrh pod označením B14, tak návrh A hospodářského výboru bude muset být změněn. V číslovce odstavce 5 bude docházet ke změně, bude tam číslo 3.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nikdo další se do rozpravy ve třetím čtení nehlásí, rozpravu končím. Ptám se, jestli pan navrhovatel nebo paní zpravodajka nebo pan poslanec Kala, zpravodaj hospodářského výboru, mají zájem vystoupit. Pan ministr má zájem. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, k pozměňovacím návrhům, které padly v rozpravě ve druhém čtení, se potom vyjádřím jen stručným stanoviskem "ano" nebo "ne".

S pozměňovacími návrhy výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí souhlasím se dvěma výhradami. K jedné bych se rád vyjádřil trochu podrobněji, protože se kolem toho hodně diskutovalo.

Jedná se o pozměňovací návrh B28, který se týká přeshraniční přepravy odpadu za účelem odstranění. Informace, které získala řada poslanců, směřovaly k tomu, že by přijetí tohoto pozměňovacího návrhu umožnilo dovoz komunálního odpadu za účelem spalování. Po rozboru, který provedl odbor odpadů Ministerstva životního prostředí, musím ovšem říci, že ta problematika je ještě vážnější, protože v oblasti přeshraničního pohybu odpadu Česká republika na rozdíl od sousedních přistupujících zemí, jako je Polsko, Maďarsko a Slovensko, nemá žádné přechodné období. Nebylo vyjednáno, nebylo o ně požádáno. Přijetím tohoto návrhu by se Česká republika vzdala i možnosti nepovolit dovoz odpadu k odstraňování, kterou evropská legislativa poskytuje. Dovoz odpadů za účelem jejich odstranění byl podle dosud platných úprav zakázán a přijetí pozměňovacího návrhu by znamenalo zásadní průlom v politice dovozu odpadů. Vzhledem k naší zeměpisné poloze a výhodnému dopravnímu spojení a v důsledku této liberalizace by se Česká republika stala nejdostupnějším cílem v odstraňování odpadů vzniklých ve stávajících ekonomicky silnějších zemích Evropské unie.

Dovoz odpadů za účelem materiálového využití umožňují dosud platné pasáže zákona o odpadech, zákaz dovozu odpadů k energetickému využití uvedený v současné právní úpravě bude vstupem České republiky do Evropské unie zrušen - to znamená, že po vstupu do Evropské unie bude do České republiky možné dovést odpad ke všem operacím za účelem využití, a to včetně využití energetického. Pozměňovací návrh, tak jak je ovšem připraven, by umožňoval výjimku i ze zákazu dovozu odpadů za účelem povinného odstranění, a to nejen komunálního odpadu, ale i všech dalších odpadů určených k odstranění, při jejichž spalování vzniká využitelná energie.

Závěrem bych zdůraznit, že ostatní přistupující země prostřednictvím sjednaných přechodných období přijaly opatření k ochraně před zatížením svého životního prostředí v důsledku nivelizace (?) přeshraniční přepravy odpadů a schválení tohoto pozměňovacího návrhu by znamenalo v české legislativě v tomto poměrně velký průlom.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi. Paní zpravodajka ani pan zpravodaj Kala nemají zájem vystoupit.

Paní zpravodajko, přikročíme k návrhu, jak budeme postupovat. Máte slovo.

 

Poslankyně Iva Šedivá: Můj návrh zní takto: Nejprve bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu kolegy Mencla, označeném E. Pokud by byl přijat, stal by se nehlasovatelným pozměňovací návrh pod označením B14 a) a f).

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vás ještě na chvíli přeruším. Žádám všechny kolegy, aby se usadili na svá místa. Jsme ve třetím čtení a je třeba se věnovat jednotlivým pozměňovacím návrhům. Prosím kolegy ze všech poslaneckých klubů, aby se uklidnili, odleva doprava nebo odprava doleva, jak chcete.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP