(16.40 hodin)

Poslanec Antonín Macháček: Podle mě můžeme hlasovat o zákoně jako o celku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o omezení plateb v hotovosti podle sněmovní tisku 264."

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 273. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 180 přítomných pro návrh 112, proti 54. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu zpravodaji a panu ministrovi.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo 102, kterým je

 

102.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 191/1999 Sb., o opatřeních
týkajících se dovozu, vývozu a zpětného vývozu zboží porušujícího některá práva duševního vlastnictví a o změně některých zákonů,ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 420/ - třetí čtení

 

Prosím, aby vedle pana ministra financí zaujal místo u stolku zpravodajů kolega Ivo Vykydal. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 420/3.

Otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí. Rozpravu končím. Dávám slovo panu zpravodajovi.

 

Poslanec Ivo Vykydal: Děkuji. Dámy a pánové, pane předsedající, ve druhém čtení byly předloženy: komplexní pozměňovací návrh výboru pro evropskou integraci - ten je označen jako A, jako B máme označen řekl bych ještě komplexnější pozměňovací návrh hospodářského výboru, jako C je označen pozměňující návrh poslance Vymětala. Já navrhuji, abychom hlasovali nejprve o komplexním pozměňujícím návrhu, který je pod písmenem B, je to komplexní pozměňující návrh hospodářského výboru. Tím by se stal nehlasovatelný komplexní pozměňující návrh výboru pro evropskou integraci. A jako o třetím bychom hlasovali o pozměňujícím návrhu pod písmenem C, kde jsou čtyři body, všechny čtyři body můžeme hlasovat jedním hlasováním. Na závěr bychom hlasovali o zákonu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ještě pan kolega Vymětal vám vypadl. (Vysvětleno.) To je C, ano. Je námitka proti tomuto postupu? Není. Přikročíme k hlasování. Prosím, věnujte mi pozornost. Pane zpravodaji, první návrh.

 

Poslanec Ivo Vykydal: Nejprve budeme hlasovat o komplexním pozměňujícím návrhu hospodářského výboru, který máte uveden pod písmenem B.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Stanoviska? (Ministr financí - souhlas, zpravodaj - souhlas.)

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 274. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 175 pro návrh 160, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Ivo Vykydal: Tím se stal nehlasovatelným pozměňující návrh pod písmenem A a můžeme přistoupit k hlasování o pozměňujícím návrhu pana poslance Karla Vymětala pod písmenem C. (Stanovisko ministra financí - souhlas, zpravodaj - neutrální.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 275. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 175 pro návrh 96, proti 53. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Ivo Vykydal: A nyní o závěrečném usnesení o zákoně jako o celku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 191/1999 Sb., o opatřeních týkajících se dovozu, vývozu a zpětného vývozu zboží porušujícího některá práva duševního vlastnictví a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 420, ve znění schválených pozměňujících návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 276. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 175 pro 162, proti 2. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi i panu zpravodajovi.

 

Dostal jsem informaci o tom, že mandátový a imunitní výbor dokončil své jednání, že má připraven návrh usnesení nebo usnesení, které přijal, s kterým bychom měli být seznámeni. Nemám zde příslušné podklady, ale nepletu-li se, naše jednání bylo v tomto bodu přerušeno a odročeno do ukončení jednání mandátového a imunitního výboru. Tato věcná podmínka byla splněna, můžeme se tedy k tomuto bodu ještě před zahájením projednávání bodu 103 vrátit. Slovo má předsedkyně mandátového a imunitního výboru paní kolegyně Eva Dundáčková.

 

179.
Zpráva mandátového a imunitního výboru o výsledku jednání
k podnětu předsedy Poslanecké sněmovny o přešetření
souvislostí s hlasováním č. 137 ze dne 18. února 2004

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím, paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji vám. Jsme-li znovu v bodě Zpráva mandátového a imunitního výboru, dovolte tedy, abych vám přečetla usnesení mandátového a imunitního výboru číslo 20 ze dne 26. (?) února 2004 z 13. schůze mandátového a imunitního výboru ve věci údajného neoprávněného hlasování za poslance Petra Kotta dne 18. února 2004, a to na základě podnětu k prošetření předsedou Poslanecké sněmovny panem Lubomírem Zaorálkem.

Za prvé: Mandátový a imunitní výbor konstatuje, že dne 18. února 2004 došlo k porušení Ústavy České republiky a jednacího řádu Poslanecké sněmovny, protože za poslance Petra Kotta hlasoval při hlasování číslo 137 jeho hlasovací kartou někdo jiný.

Za druhé: Mandátový a imunitní výbor se pokusil výslechem poslance Petra Kotta, ředitele odboru informatiky Kanceláře Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Igora Václavíka a zhlédnutím videozáznamu ze schůze Poslanecké sněmovny zjistit, jak k tomuto činu došlo, ale žádný z předvedených důkazů neposkytl nezpochybnitelný závěr o tom, kdo je za tento čin zodpovědný, a nepodařilo se ani zjistit, z jakého místa bylo hlasování uskutečněno.

Potud usnesení mandátového a imunitního výboru. Mandátový a imunitní výbor považuje své řízení a jednání za ukončené.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedkyně mandátového a imunitního výboru. Ptám se, kdo se hlásí do rozpravy. Pan předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi doplnit, co v usnesení mandátového a imunitního výboru není obsaženo. A to informaci o tom, že Česká televize včera večer odvysílala takzvaný ilustrační záběr, což je vznešený název pro záběr z jiného okamžiku, než byl okamžik, ve kterém došlo k inkriminované události.

Já si umím představit, že veřejnoprávní televize odvysílá takovýto ilustrační záběr a rozpoutá hysterii, jejímž cílem je kompromitovat a zpochybnit serióznost poslanců a poslaneckého klubu ODS. To už se nám několikrát stalo a to není pro nás velké překvapení. A asi se nám to ještě stane víckrát poté, co jste tady dnes obsadili příslušnou radu, která má dohlížet na nestrannost vysílání, jednobarevným koaličním vládním zastoupením.

Co je však pro nás naprosto nepřijatelné - aby se k této hysterii přidal místopředseda vlády a ministr vnitra, který by měl z titulu své profese, nejenom politického postavení, pečlivě rozlišovat mezi fakty a mezi obviněními.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP