(13.10 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Vidím pana ministra Jaroslava Palase, který se hlásí. Zřejmě bude zpochybňovat své hlasování. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Paní předsedající, kolegyně a kolegové, zpochybňuji hlasování, neboť jsem mačkal křížek, a na sjetině mně svítilo plus, tedy ano.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nechám o vašem návrhu hlasovat bez rozpravy.

 

Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Jaroslava Palase, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 199 z přítomných 191 poslanců pro 133, proti 7. Tento návrh byl přijat.

 

Budeme tedy opakovat hlasování. Ještě předtím, než nechám o návrhu hlasovat, přihlásil se o slovo pan místopředseda Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, paní a pánové, nevím, jaká podivná hra se tady hraje. Nevím, proč se bojuje zpochybňováním hlasování o tom, jestli volba má být tajná, nebo veřejná, když bylo zřejmě u volby, která proběhla v předchozím bodě, jasné, že Poslanecká sněmovna není dohodnutá, že jednotlivé politické kluby daly své kandidáty a nebyl ani zájem po celou dobu o jednání. Zdá se mi, že to stejné je u Grantové agentury. Není tam žádný kandidát, přesto máme hlasovat veřejně a již se ví, jestli na něm je shoda, nebo není shoda.

Rád bych položil otázku - co vadí vládní koalici na tajné volbě? Má to být jakási stranická lopata, o které se zmiňoval nejmenovaný místopředseda vlády, kterou se má protlačit někdo někam? Ptám se, jestli to myslíte úplně vážně s tím, že chcete zpochybňovat tajné hlasování. Byl bych rád, kdybyste se nad svým postupem opravdu zamysleli. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nicméně výsledek předchozího hlasování byl rozhodnutím Poslanecké sněmovny zpochybněn. My budeme opakovat hlasování o návrhu volební komise a já nechám hlasovat o tomto návrhu.

 

Kdo souhlasí s návrhem volební komise, aby proběhla volba tajným způsobem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 200 z přítomných 190 poslanců pro 96, proti 30. Tento návrh byl přijat.

 

Přerušuji bod číslo 135 a budeme se zabývat bodem 136, kterým je

 

136.
Návrh na volbu kandidáta na jmenování člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

 

Poslanec Pavel Hojda: Bod 136. Jedná se o návrh na jmenování člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. V této radě je stále neobsazené místo jednoho člena. Připomínám, že na návrh Poslanecké sněmovny člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání jmenuje předseda vlády na funkční období šesti let.

Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckých klubů tyto návrhy: Pavla Gomba, US-DEU, a Alena Macková, ODS.

Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům 10. února letošního roku.

Způsob hlasování zvláštní zákon nestanoví. Volební komise navrhuje hlasování veřejné. Způsob hlasování zvláštní zákon nestanoví a volební komise to takto navrhla.

Protože se jedná o návrh a potom o jmenování předsedou vlády, hlasování se neuskutečňuje dvoukolově. V případě, že nebude na stávajícím hlasování kandidát na člena zvolen, nemůže následovat další hlasování a tento bod končí.

Nyní prosím,,paní předsedající, abyste otevřela rozpravu k navrženým kandidátům na člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a k návrhu na způsob hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám rozpravu a vidím poslance Jana Vidíma. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedající, paní a pánové, ostatně jako vždy i dnes navrhuji, aby se o návrhu na kandidáta do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání hlasovalo tajně.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Pan poslanec Váňa. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, velmi se omlouvám, ale zpochybňuji své hlasování. Hlasoval jsem proti, a na sjetině mám pro. Omlouvám se .

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Které hlasování?

 

Poslanec Miroslav Váňa: Předchozí hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Předchozí hlasování, ve kterém jsme rozhodovali o tom, zda bude probíhat návrh na jmenování člena kontrolní rady Grantové agentury veřejnou volbou, anebo tajnou volbou. Nechám o vašem návrhu hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s touto námitkou, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 201 z přítomných 191 poslanců pro 95, proti 12. Tento návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy pokračovat v projednávání bodu 136. V rozpravě padl návrh od pana poslance na tajný způsob hlasování, nicméně od předsedy volební komise na veřejnou volbu. Je tomu tak, pane předsedo? (Ano.)

Domnívám se, že nechám nejdříve hlasovat o návrhu pana poslance Vidíma. Jestliže tento návrh nebude přijat, budeme postupovat tak, jak navrhla volební komise.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Vidíma, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Je někdo proti?

V hlasování pořadové číslo 202 z přítomných 190 poslanců pro 95, proti 40. Tento návrh nebyl přijat.

 

Dochází ke kontrole výsledků hlasování.

Nedochází ke zpochybnění hlasování. Znamená to, že budeme postupovat tak, jak navrhla volební komise a budeme hlasovat veřejně. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Paní předsedající, dovolte mi, abych představil kandidáty, resp. abychom hlasovali o jednotlivých kandidátech podle toho, jak byli navrženi v abecedním pořadí.

První byla navržena Pavla Gomba, US-DEU. Nechte hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 203 z přítomných 191 poslanců pro 96, proti 77. Tento návrh byl přijat.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Protože zase dochází ke kontrole výsledků hlasování, posečkáme.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP