(10.10 hodin)
(pokračuje Špidla)

Myslím si, že i to je záležitost, kterou bychom měli uvážit, jak dalece je tato argumentace správná. Podle mého názoru není, ale to ponechám další diskusi.

Při projednávání problematiky umísťování zábran na česko-slovenských státních hranicích v zahraničním výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu dne 12. dubna 2003 vznesl poslanec Václav Exner dotaz, proč policie nepoužívá k zabezpečení cest vedoucích přes státní hranice bezdrátové signalizační prostředky. K tomu Ministerstvo vnitra uvedlo, že zmíněné prostředky slouží pouze k signalizaci pohybu osob, a používají se tedy, ale v žádném případě nemohou fyzicky zabránit průjezdu vozidel. Nejsou ani schopny rozlišit pohyb osoby od pohybu zvěře. Z tohoto důvodu vysílají řadu planých signálů. Jejich časté prověřování odčerpává část policistů od přímého výkonu služby. Na základě negativních zkušeností německé spolkové ochrany hranic používání těchto prostředků nedoporučil v roce 2001 předvstupní poradce jejich plánovaný nákup v rámci programu Phare. Za účelem ověření funkčnosti při výkonu služby byla zakoupena pouze jedna souprava podpovrchových detektorů Klasik 2000, která je používána na česko-slovenských státních hranicích. Jedna sada používána je.

Pro úplnost je třeba dodat, že pro potřeby ochrany česko-slovenských státních hranic byly v roce 2001 zakoupeny z programu Phare dvě termovizní soupravy ve speciálních vozidlech. V roce 2003 byly pro ochranu tohoto úseku hranic doplněny další čtyři soupravy z celkového počtu sedmi souprav zakoupených pro službu cizinecké a pohraniční policie. Tyto prostředky však slouží k monitorování pohybu osob v nepřehledném terénu, avšak v žádném případě nemohou zabránit rychlému průjezdu vozidel.

Aktuální informace Policie České republiky, ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie, o situaci v úseku referátu Cizinecké policie a pohraniční policie Bílá ze 6. února 2004 říká. V katastru obce Bílá bylo zábranami přehrazeno pět lesních, případně polních cest vedoucích přes česko-slovenské státní hranice. Zábrany instalovala stavební firma z Nového Hrozenkova na základě výběrového řízení.

Jedná se o následující lokality. Vjadačka - zábrany jsou uzamčeny v aktivní poloze. Nedochází zde k žádnému omezení přístupu k nemovitostem na území České republiky, žádná povolení k vjezdu na území Slovenské republiky pro toto místo nejsou vydána.

Konečná - zábrany nejsou zatím uzamčeny. Klíče od zábran požaduje sedm rodin žijících v osadě Konečná. Jednání s nimi není zatím ukončeno, neboť teprve v nedávné době požádaly celní orgány o vydání povolení překračovat státní hranice mimo hraniční přechod s dopravními prostředky.

K několika objektům na území České republiky za zábranami bude možné po jejich uzamčení zabezpečit rychlý průjezd záchranného vozidla, sanitka nebo hasiči, policistou referátu cizinecké a pohraniční policie ze stálé směny. Na hraničním přechodu Bílá je tato stálá směna vzdálena tři sta metrů od objektu, přes který budou vozidla propuštěna na území Slovenské republiky, a po odbočení ze silnice se opět vrátí na území České republiky. K objektům by se vozidla mohla dostat i po lesní účelové komunikaci, tzv. moravské cestě, z vnitrozemí České republiky, aniž by jim v tom bránily umístěné zábrany. V zimním období se však údržbou této cesty prováděnou Lesy České republiky nikdy nelze spolehnout a vhodnější je v tomto případě cesta přes hraniční přechod.

V osadě Konečná se na území České republiky nachází obratiště pro autobusy pravidelné linkové dopravy a vozidla údržby silnic. Obratiště je rovněž využíváno jako stanoviště pojízdné prodejny Jednoty. Přístup na obratiště z území Slovenské republiky a vjezd není omezen žádnými zábranami. Toto obratiště bylo navrženo českou stranou jako místo pro překračování státních hranic mimo hraniční přechody.

Bobek - zábrany jsou umístěny na dvou lesních cestách směřujících ke státním hranicím. Nejsou zatím uzamčeny. Důvodem neuzamčení je dosud neukončené jednání o předání klíčů držitelům povolení pro překračování státních hranic motorovými vozidly k nemovitostem na území Slovenské republiky. Jedná se o celkem o dvacet chatařů.

Hluchánka - zábrany nejsou uzamčeny. Důvodem neuzamčení je dosud neukončené jednání o předání klíčů držitelům povolení pro překračování státních hranic motorovými vozidly k nemovitostem na území Slovenské republiky, celkem třicet pět povolení pro chataře a pro trvale žijící rodinu v jediném objektu na území České republiky.

Podle informace slovenských policejních orgánů nabyl dne 1. ledna účinnosti zákon Národní rady Slovenské republiky o ochraně státních hranic. Ve smyslu § 4 tohoto zákona je policejní sbor Slovenské republiky při zabezpečování ochrany státních hranic oprávněn v příhraničním území umísťovat a používat technické prostředky, které zjišťují a dokumentují nedovolené překračování státních hranic, anebo zabraňují nedovolenému překračování státních hranic.

Dámy a pánové, myslím, že má odpověď ukazuje, že se jedná o problém, který je citlivý a který je řešen s ohledem na individuální situaci. Je to problém, který principiálně zasahuje poměrně menší množství lidí, a je to problém, který lze individuálním jednáním a individuálním řešením dané situace zvládnout a řešit uspokojivým způsobem bez nepřiměřeného zatížení lidí, kteří v tomto území žijí. Prozatím na úseku, o kterém jsem hovořil, je to celkem osm rodin, které žijí jakožto trvalí obyvatelé této oblasti.

Dámy a pánové, jakkoliv lze o některých taktických aspektech tohoto opatření debatovat, a dovedu si představit, že na místní úrovni se některé dílčí věci pozmění, přesto ona základní myšlenka vtělená do zákona schváleného v březnu roku 2003 je myšlenkou správnou. Česká republika jakožto suverénní stát má mít schopnost zajistit si kontrolu pohybu obyvatel, pohybu cizinců na svém území, nebo respektive překračování hranic. Poté co bude dokončen schengenský proces a Česká republika vstoupí do schengenského prostoru naplno a zcela, ochrana vnější hranice bude přesunuta. V současné době je součástí našich povinností, ke kterým jsme se zavázali, ochrana i této hranice. Způsob, který volíme, je způsob uměřený, který nepřináší nepřiměřené zatížení a nepřiměřené obtěžování obyvatel v česko-slovenském příhraničí.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane premiére. Do rozpravy se přihlásil pan poslanec Martin Říman.

 

Poslanec Martin Říman: Pane předsedo, dámy a pánové, vážená vládo, já jsem v této věci interpeloval místopředsedu vlády a ministra vnitra Stanislava Grosse před několika týdny, či už několika měsíci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP