(16.00 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji podrobnou rozpravu. O slovo se hlásí paní poslankyně Fischerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: V obecné rozpravě jsem vás upozornila, že předložím vlastní pozměňovací návrh k vládnímu návrhu novelizace zákona o rozhlasovém a televizním poplatku. Návrh vám byl v písemné podobě rozdán do lavic, takže ho nebudu celý načítat, ale tímto vás na něj odkazuji.

Zároveň jsem v obecné rozpravě ještě avizovala předložení alternativního pozměňovacího návrhu k pozměňovacímu návrhu stálé komise pro sdělovací prostředky. I ten vám byl rozdán v písemné podobě do lavic, ale dovolte mi stručné zdůvodnění.

Zavedení pozitivní fikce, která předpokládá, že držitelem nebo uživatelem rozhlasového nebo televizního přístroje je každý občan, je pozitivní změnou, která může napomoci zlepšení výběru poplatku. Myšlenka platit nikoli za přístroj, ale za veřejnou službu, je podnětná, ale bez diskuse ve společnosti a jejího většinového souhlasu s ní by se její realizace mohla jevit jako určité násilí zákonodárců na občanech, což není dobré zvláště v době reformy veřejných financí. Proto navrhuji možnost čestného prohlášení, pokud občan přístroj nevlastní. (Velký hluk v sále.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pardon, ale tady se nedá sledovat vaše vystoupení. (Zvoní.) Prosím, aby se ve sněmovně vytvořila klidnější atmosféra. Děkuji.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Pokládám ale za správné, aby osoby a domácnosti, které nejsou držiteli ani uživateli přijímače, mohly tuto skutečnost čestným prohlášením dokázat.

Podle poslední informace o ekonomických dopadech omezení reklamy ve vysílání České televize se ukazuje, že hranice 0,8 % pro reklamu a 0,8 % pro teleshopping je hraniční. Co půjde pod ni, je v navrženém kontextu pro Českou televizi likvidační. Vedle tohoto ekonomického argumentu platí i další argumenty, které jsem uvedla v obecné rozpravě. Proto žádám, aby se ve třetím čtení hlasovalo samostatně o článku III bodu 3, který snižuje reklamu právě na hraniční mez. Zároveň vás žádám, abyste v dalším samostatném hlasování o bodech 1, 2, 4, 5, 6 a 7 tohoto třetího článku, které reklamu snižují postupně až k úplnému zákazu, zvážili svou podporu. Protože s novelizačními body článku III souvisejí věcně změny navržené v odstavcích 4 a 5 článku II přechodných ustanovení, žádám, aby o nich bylo hlasováno současně s body 1, 2, 4, 5, 6 a 7 článku III.

A ještě vás prosím, opravte si v mých pozměňovacích návrzích: v bodě 8 mého pozměňovacího návrhu k vládnímu tisku se v písm. h) slova "oznámí formou čestného prohlášení" nahrazují slovy "oznámí formou úředně ověřeného čestného prohlášení".

V bodě 1 mého alternativního pozměňovacího návrhu k pozměňovacímu návrhu stálé komise pro sdělovací prostředky se v písm. j) slova "oznámí formou čestného prohlášení" nahrazují slovy "oznámí formou úředně ověřeného čestného prohlášení".

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já také. Dalším přihlášeným je paní poslankyně Nováková.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Ještě bych doplnila, že právě načtené články se týkají právě toho usnesení mediální komise. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, děkuji. Nyní prosím paní poslankyni Novákovou, nyní další přihlášenou do podrobné rozpravy.

 

Poslankyně Eva Nováková: Děkuji. Já jen, aby nedošlo k nedorozumění, podávám za stálou komisi pro sdělovací prostředky komplexní pozměňovací návrh, který je obsažen v tisku 274/4 a který vám byl rozdán minulý týden. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Toť vše, děkuji paní poslankyni Novákové. (Hluk v sále.) Prosím o klid a ptám se, kdo další se hlásí do podrobné rozpravy k návrhu tohoto zákona. Pokud se nikdo do rozpravy nehlásí, rozpravu končím.

Ptám se, jestli ještě někdo má zájem - navrhovatel - přednést nějaké závěrečné slovo. Pokud ne, mám za to, že již v této chvíli není o čem hlasovat, takže můžeme skončit druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji navrhovateli i zpravodaji a končím projednávání tohoto bodu.

 

Druhým návrhem je bod číslo 44, je to

 

44.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 231/2001 Sb., o provozování
rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů,
ve znění zákona č. 309/2002 Sb.
/sněmovní tisk 341/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády by předložený návrh zákona měl znovu uvést ministr kultury Pavel Dostál. Ještě jednou ho prosím, aby se ujal slova a uvedl tento sněmovní tisk 341. Prosím, pane ministře.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Vážený pane předsedo, návrh novely zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, ve znění zákona č. 309/2002, upravuje pouze některé dílčí nedostatky této právní normy, na něž upozornila ve svém stanovisku Ministerstvo kultury Evropská komise. (Opět značný hluk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, pane ministře, ale tady se zase nedá nic poslouchat. Prosím všechny poslance, aby šli diskutovat do foyer a tady by bylo tak klidno, že by bylo možné přednést úvodní slovo. Apeluji na vás, abyste nevedli diskuse ve sněmovní síni. Děkuji.

Pane ministře, prosím.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Jen bych zopakoval, že návrh novely je vypracován na základě stanoviska Evropské komise. Návrh zároveň sjednocuje právní úpravu v oblasti televizního a rozhlasového vysílání v souvislosti s přijetím některých dalších právních předpisů, kterým byl zákon o regulaci reklamy, občanský správní řád. Návrh byl také upraven podle výhrad obsažených ve stanovisku Úřadu vlády, a to odboru kompatibility s právem Evropského společenství z června roku 2002.

Nedostatky stávající právní úpravy, které označila Evropská komise jako neslučitelné s právem Evropského společenství, se týkají především vymezení působnosti zákona, jurisdikce nad provozovateli vysílání a ustanovení upravujících teleshoppingové šoty. V dalších případech se jedná o změny formulace ustanovení, která byla v rozporu se Smlouvou o založení Evropského společenství.

Snad bych jen řekl, že první čtení proběhlo 25. 6. 2003. Poslanecká sněmovna nesouhlasila s projednáváním tak, aby mohla s návrhem vyslovit souhlas již v prvém čtení, proto byl návrh zákona přikázán k projednání. Projednal ho výbor pro evropskou integraci, který doporučil Poslanecké sněmovně návrh novely schválit. Projednal ho výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, který přijal pozměňovací návrhy, které zde zřejmě budou předneseny. Novelu projednala stálá komise pro sdělovací prostředky a pozměňovací návrhy, které byly vzneseny právě komisí pro sdělovací prostředky, se shodují s pozměňovacími návrhy výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, ke kterým se tedy vyjádřím ve třetím čtení. Navíc stálá komise pro sdělovací prostředky schválila pozměňovací návrh, kterým se navrhuje uložení povinnosti provozovatelům celoplošného vysílání s licencí, aby dbali na kultivovanost jazykového projevu, s tím, že zajišťují rozvoj českého jazyka. To byla také součást pozměňovacího návrhu výboru.

Já nevím už, co bych dál řekl. Byl tam také pozměňovací návrh pana poslance Plevy, nejsou s ním problémy, ale k tomu se vyjádřím až později.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, tento návrh jsme opravdu přikázali k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a také komisi pro sdělovací prostředky. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání a zároveň stálé komise pan poslanec Petr Pleva.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP