(Jednání pokračovalo ve 14.25 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Prosím všechny, aby se zkusili zaregistrovat svými kartami a sdělili mi v dostatečném časovém předstihu, zda má někdo problém s registrací. - Žádný problém avizovaný nemám.

Vypršel čas určený pro přestávku. Prosím, abyste všichni zaujali svá místa, neboť budeme hlasovat o zamítnutí předloženého návrhu zákona.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 116. Ptám se, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí. Kdo je proti?

Z přítomných 170 pro návrh 82, proti 83. Tento návrh nebyl přijat.

 

Myslím, že teď mohu zahájit podrobnou rozpravu. Ještě počkám na kontrolu výsledku hlasování a potom přikročíme případně k podrobné rozpravě.

Takže žádné zpochybnění výsledku hlasování není.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které jsem jako prvního předřadil pana poslance Evžena Snítilého s jeho pozměňovacím návrhem. Připraví se pan kolega Bratský a pan poslanec Beneš.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, pan kolega Martínek upozornil na to, že se pokusím požádat ctěnou sněmovnu o to, aby komplexní pozměňovací návrh Radka Martínka, Tomáše Kvapila, Evžena Snítilého, Františka Pelce a Stanislava Křečka byl vzat za základ projednávání sněmovního tisku 270. Povzbudila mě, pane předsedající, vaše odpověď, když jste konstatoval, že v této sněmovně je možné všecko, s tím, že tento pozměňující návrh byl distribuován na naše lavice skutečně včera ve 14.00 hodin, a s tím, že jsem slyšel v obecné rozpravě tolik zasvěcených vystoupení právě k tomuto komplexnímu návrhu, si myslím, že i já zkusím své štěstí a požádám procedurálně tuto sněmovnu, aby pozměňovací návrh, který hodlám předložit, byl vzat za základ projednávání sněmovního tisku 270.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Myslím si, že ten sled kroků by měl být opačný. Nejdříve budete konstatovat, že jste návrh předložil, a potom budeme hlasovat případně, zda ho vezmeme za základ.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Samozřejmě, že jsem ten návrh předložil, vy jste přece viděl, jaká plodná diskuse k tomuto návrhu byla vedena už v obecné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, já jsem jenom očekával, že konstatujete, že byl předložen. Vy jste řekl, že až ho předložím, že nejdříve hlasovat, a potom že ho předložíte. Dobře. Je to procedurální návrh pana poslance Evžena Snítilého. Paní kolegyně Horníková k proceduře. Prosím.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, já myslím, že v tuto chvíli jsme v situaci, kdy vládá přiznává, že její původní návrh, sněmovní tisk 270, je tiskem neprojednatelným, že je tiskem natolik špatným, že musí předložit tisk naprosto nový. Tím tiskem naprosto novým je ucelený pozměňovací návrh. Že je to tisk naprosto nový, svědčí už jenom název těchto dvou zákonů. Tisk 270 nese název "zákon o nájemném z bytu", pozměňovací návrh nese název "zákon o regulaci nájemného".

Já si myslím, že je to tak výrazná změna, že bych v tuto chvíli doporučila, zda by kolegové z vládní koalice nezvážili přerušení projednávání tohoto tisku a nezvážili vrácení k doprojednání do výboru. Děkuji. Situace je totiž naprosto jiná, projednáváme naprosto jiný tisk, než který byl této Poslanecké sněmovně předložen. Děkuji. (Potlesk části sálu.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já si chci jenom ujasnit, zda vaše vystoupení, paní kolegyně, bylo apelem, nebo… Pouze apelem. Máte pravdu. Když jsem říkal, že tato sněmovna může všechno, co chce, tak to nebylo s potěšením, nýbrž s hlubokou lítostí, a teď jsme svědky toho, že z původního návrhu, který jsme projednávali, zůstal jenom ministr financí. Nicméně procedurální návrh zazněl.

Ještě k proceduře pan zpravodaj? Takže ještě prosím k proceduře, ale výhradě pouze k proceduře, potom pan ministr, když tak úpěnlivě prosí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP