(9.30 hodin)
(pokračuje H. Šedivá)

Odstavec 3. Nenastoupí-li odsouzený ve lhůtě, která mu byla poskytnuta, nebo bylo-li z konkrétních skutečností zjištěno, že jeho pobyt na svobodě je nebezpečný, nebo jestliže z jeho jednání nebo dalších konkrétních skutečností vyplývá důvodná obava, že uprchne nebo se bude ukrývat, nařídí předseda senátu, aby byl do výkonu trestu dodán. Není-li známo místo pobytu odsouzeného, užije se na příkaz pro jeho dodání do výkonu trestu přiměřeně ustanovení § 69 odstavec 3. Je-li místo pobytu odsouzeného známo, lze použít k jeho dodání do výkonu trestu ustanovení § 83 odstavec 2. V příkazu předseda senátu vždy požádá policejní orgán o neprodlené podání informace o tom, zda byl odsouzený do výkonu trestu dodán, popřípadě jaké okolnosti dodání do výkonu trestu brání.

Odstavec 4. Příkaz podle odstavce 3 se vydá i v případě, nesplní-li odsouzený svou povinnost uvedenou v § 322 odstavec 1 v poslední větě, nebo za podmínek uvedených v § 322 odstavec 3 větě druhé.

Odstavec 5 je úplně nový, a to: Podá-li poškozený žádost podle § 44a, zašle předseda senátu znovu s nařízením výkonu trestu příslušné věznici informace o poškozených, které je třeba o propuštění nebo uprchnutí odsouzeného vyrozumět. V případě, že poškozený podal žádost v době, kdy je odsouzený ve výkonu trestu odnětí svobody, zašle soud věznici, v níž odsouzený vykonává trest odnětí svobody, příslušné informace dodatečně. Věznice je povinna písemně vyrozumět poškozeného bezodkladně, nejpozději však v den následující po skutečnosti uvedené v § 44a odstavec 1 písmeno b).

Paragraf 322 je také změněn, takže se jedná o komplexní pozměňovací návrh:

Předseda senátu odloží na potřebou dobu výkon trestu odnětí svobody, jestliže z lékařské zprávy o hospitalizaci odsouzeného v lůžkovém zdravotnickém zařízení nebo z jiných skutečností vyplývá, že by výkon trestu ohrozil jeho život nebo zdraví.

Odstavec 2. Požádá-li odsouzený o odklad výkonu trestu odnětí svobody z důvodů uvedených v odstavci 1, avšak předseda senátu má za to, že takové důvody nejsou zřejmě dány, vyzve odsouzeného, aby nejpozději při nástupu výkonu trestu odnětí svobody předložil zprávu o svém zdravotním stavu příslušné věznici. Zjistí-li věznice, že zdravotní stav odsouzeného mu neumožňuje podrobit se výkonu trestu odnětí svobody, podle povahy navrhne soudu jeho odklad nebo přerušení.

Odstavec 3. Výkon trestu odnětí svobody na těhotné ženě a na matce novorozeného dítěte předseda senátu odloží na dobu jednoho roku po porodu.

Odstavec 4. Proti rozhodnutí podle odstavců 1 a 3 je přípustná stížnost, jež má odkladný účinek.

A nyní avizované doplnění změny v protokolaci. Navrhuji, aby v článku II zákona číslo 265 z roku 2001 Sb., závěrečná a přechodná ustanovení, v části první se vypustila věta druhá bodu 3.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Haně Šedivé a nyní prosím paní poslankyni Marii Rusovou.

 

Poslankyně Marie Rusová: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, k projednávané právní normě jsem se již podrobně vyjádřila v rámci prvního čtení. Neshledávám předmětný sněmovní tisk tak závažného obsahu, aby se nemohlo vyčkat do doby celkové rekodifikace trestního práva procesního, která se předpokládá k 1. 1. 2005. Navrhuji proto přerušení tohoto tisku do doby, jak jsem se už zmínila, celé rekodifikace trestního práva procesního. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak, podrobnou rozpravu končím.

Budeme tedy hlasovat o návrhu, který přednesla paní poslankyně Marie Rusová, a tento návrh zní na přerušení projednávání tohoto bodu do doby, než bude předložena celková rekodifikace trestního práva procesního.

O tomto návrhu rozhodneme za malý okamžik, ale ještě před hlasováním se zeptám na případná závěrečná slova. Paní zpravodajka nechce využít. Pan ministr, pokud se chce vyjádřit k návrhům které zde zazněly? Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Karel Čermák Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, mé vystoupení bude velice stručné. Obsah této novely je velice závažný. Samozřejmě nesouhlasím s tím, aby bylo přerušeno jednání. S převážnou většinou návrhů doplňujících souhlasím, vyjádřím se při jednotlivých hlasováních. Nesouhlasím s návrhem paní poslankyně Dundáčkové. Sledování účtu je důležitý institut při potírání hospodářské kriminality, organizovaného zločinu a praní špinavých peněz. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře.

Oznamuji, že paní poslankyně Dostálová má náhradní kartu číslo 13.

Zeptám se ještě, zda chce se závěrečným slovem vstoupit paní zpravodajka.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Paní předsedající, já pouze shrnu, že v obecné rozpravě vystoupily tři poslankyně, v rozpravě podrobné čtyři poslankyně a padla řada pozměňovacích návrhů a závěrem padl procedurální návrh na přerušení projednávání. Já tento návrh jako zpravodajka výrazně nedoporučuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Můžeme tedy přistoupit k hlasování o návrhu, který padl a který zde byl přečten.

 

O tomto návrhu na přerušení projednávání tohoto bodu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 108, které zahajuji, a táži se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování s pořadovým číslem 108 z přítomných 161 se pro vyslovilo 72, proti 81. Tento návrh nebyl přijat.

 

Končím tedy druhé čtení tohoto návrhu zákona a končím projednávání bodu číslo 30.

 

Přistoupíme k projednávání bodu číslo 31. Tímto bodem je

 

31.
Vládní návrh zákona o zahájení činnosti Krajského soudu v Brně - pobočka ve Zlíně
/sněmovní tisk 516/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede opět ministr spravedlnosti Karel Čermák. A já vás poprosím, pane ministře, abyste se ujal slova.

 

Ministr spravedlnosti ČR Karel Čermák Děkuji, vážená paní předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ústavně právní výbor - (Hluk v sále. Předsedající: Dámy a pánové, prosím o klid v jednací síni, abychom umožnili panu ministrovi…) - projednal vládní návrh zákona o zahájení činnosti Krajského soudu v Brně - pobočky ve Zlíně a navrhl ve svém usnesení jedinou změnu, která se týká účinnosti zákona, která nemá být stanovena pevně k 1. dubnu, ale k prvnímu dni kalendářního měsíce, který bude následovat po dni vyhlášení zákona. S tímto návrhem budu souhlasit, protože nelze předvídat přesně dobu dalšího legislativního procesu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavně právnímu výboru, jeho usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 516/1. Prosím, aby se ujal slova zpravodaj výboru pan poslanec Zdeněk Koudelka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP