(17.00 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážené kolegyně a kolegové, budeme pokračovat interpelacemi na jednotlivé členy vlády. Jako první byl vylosován pan poslanec Hynek Fajmon, který bude interpelovat ministra životního prostředí pana Libora Ambrozka. Připraví se pan poslanec Jaroslav Pešán se svojí interpelací na ministra zemědělství pana Jaroslava Palase. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, mám interpelaci na pana ministra Ambrozka ve věci znečištění okolí podniku Spolana Neratovice. Jedná se o opakovanou interpelaci, protože se opakují také problémy v tomto regionu, který spadá do mého volebního obvodu. A protože občané se o tuto věc eminentně zajímají a protože také média o těchto věcech velmi důkladně informují, tak bych rád znal stanovisko pana ministra, co je důvodem těchto opakovaných problémů, zda orgány státní správy v oblasti ochrany životního prostředí činí skutečně vše potřebné k tomu, aby se opakovaně tyto věci nevyskytovaly, aby v potocích netekla smrdutá voda, jak jsme byli nedávno svědky a informováni, a zda je možné udělat opatření k tomu, aby lidé nebyli takovýmto okolnostem vystavováni. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má ministr životního prostředí pan Libor Ambrozek.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Paní předsedající, kolegyně a kolegové, problematiku Spolany by samozřejmě bylo možné rozdělit do několika odstavců. Já bych chtěl zmínit alespoň ty hlavní tři. Nejstarší problém, který pochází už z padesátých a šedesátých let, se týká starých ekologických zátěží, pak to jsou objekty, které jsou v současné době pilotním projektem odstraňovány. Druhá záležitost je otázka kontaminace okolí Spolany Neratovice nejenom po povodních v roce 2002, ale vůbec okolí podniku po několika desítkách let provozu. A třetí záležitost je aktuální, poslední, ke které došlo 22. ledna.

Vezmu to odzadu. Dne 22. ledna tohoto roku večer byla Spolaně předána stížnost na zápach v obci Libiš. Hasičský záchranný sbor Spolany provedl měření ovzduší, nebyly zjištěny žádné nebezpečné látky. Senzoricky byl zjištěn mírný zápach, blíže neidentifikovatelný, v té době byla inverzní situace. Byly odebrány vzorky vody z libišské strouhy. Dne 23. ledna byl ze strany společnosti Spolana telefonicky oznámen výskyt závadných látek v melioračním příkopu v Libiši. Česká inspekce životního prostředí, oblastní inspektorát Praha, provedla téhož dne v odpoledních hodinách místní šetření této vodoteče. Pro zajištění kontrolních odběrů vody ve strouze bylo se Spolanou, a. s., Neratovice dohodnuto okamžité vzorkování a dále i vyšší četnost sledování a průběžné předání výsledků e-mailem na Českou inspekci životního prostředí. Výsledky rozborů mohu panu poslanci samozřejmě předat. Jde o to, že v libišské strouze byl zjištěn zvýšený výskyt chemických látek - rozpouštědel, především etanolu a chloroformu; jejich přítomnost vymezila případný zdroj znečištění, kterým je společnost NeraPharm, s. r. o., která sídlí v objektu TIÚ-PLAST, a. s. Je to tedy jedna z firem, které sídlí v areálu Spolany. Naměřené koncentrace látek dosahovaly zvýšených hodnot proti stávajícímu trendu. Na základě předběžných bilancí se odhaduje uniklé množství závažných látek na 10 až 20 kg.

Provoz společnosti NeraPharm byl dne 23. ledna zastaven, pokračovaly práce na zjištění příčiny úniku závadných látek. Maximální hodnoty byly v pátek 23. ledna, dále se koncentrace snižovaly. Při další kontrole 6. února byly ze strany Spolany poskytnuty další informace ohledně postupu při odhalování možných příčin úniku. Bylo zjištěno, že k úniku došlo pravděpodobně netěsností jímky u budovy TIÚ-PLAST, a. s. Jímka je využívána společnostmi NeraPharm, s. r. o. a TIÚ-PLAST, a. s., a z této jímky se odpadní vody přečerpávají nadzemním potrubím po potrubních mostech na biologickou čistírnu odpadních vod. Netěsnost byla zjištěna až po opakovaných zkouškách těsnosti za použití tlakové vody a barvení kontrastní látkou. Budova, kanalizace a jímka je podle informací Spolany majetkem společnosti TIÚ-PLAST.

Po ukončení kompletního šetření bude závěrečná zpráva o havárii předána České inspekci životního prostředí. Na základě této závěrečné zprávy a smluvních vztahů mezi jednotlivými společnostmi bude zahájeno správní řízení.

Tolik k záležitosti poslední, která samozřejmě ukazuje, že je potřeba velmi pečlivě sledovat provoz takovýchto podniků a v případě nebezpečí okamžitě zahájit šetření. Jsem přesvědčen, že v současné době tam nedochází k závažným haváriím a že samozřejmě by i privatizace Unipetrolu a s tím související Spolany do rukou skutečně odpovědných vlastníků měla vést k dalšímu zlepšení této situace.

Druhou záležitostí, a to je otázka kontaminace areálu Spolany a jejího okolí perzistentními organickými látkami, se zabývá meziresortní skupina expertů, kterou Ministerstvo životního prostředí ustavilo v říjnu roku 2002. V březnu roku 2003 byla publikována zpráva Shrnutí kontaminace okolí Spolany. O výsledcích a hlavních doporučeních jsem stručně informoval v odpovědi na interpelaci kolegy Fajmona 18. srpna 2003, kde jsem uvedl také výsledky šetření provedených příslušnými orgány jednotlivých resortů.

Za nejvýznamnější považuji šetření Státní veterinární správy, která v květnu 2003 prokázala zvýšený obsah některých organických látek, DDT, hexachlorbenzen ve směsném vzorku slepičích vajec a v tukové tkáni ryb. U ryb byla navíc nalezena zvýšena koncentrace rtuti. V souladu se závěry roku 2002 byly dále analyzovány vzorky půd a sedimentů, především v obci Libiš. Nalezené zvýšené hodnoty PCB potvrzují závěr, že meliorační strouha v Libiši je potenciálním zdrojem kontaminace okolí těmito látkami. Zástupci Spolany na posledním zasedání expertní skupiny, to je 9. února 2004, konstatovali, že v roce 2004 zabezpečí likvidaci sedimentů ze strouhy a svedení dešťové kanalizace do čistírny odpadních vod. To je záležitost ze začátku tohoto týdne, kdy byla dána garance Spolany likvidovat sedimenty ze strouhy, která skutečně je potenciálním zdrojem znečištění.

Ministerstvo zdravotnictví navrhlo epidemiologickou studii ke zjištění úrovně zátěže populace žijící v okolí Spolany výše uvedenými látkami. Jako biomarkery byly zvoleny hladiny těchto látek v krvi, resp. v krevním tuku. Studie byla provedena ve druhém pololetí roku 2003. Na zmíněném zasedání expertní skupiny prezentoval výsledky studie náměstek ministryně zdravotnictví, hlavní hygienik dr. Michael Vít. Studie bude do 14 dnů zveřejněna a k této příležitosti bude svolána tisková konference.

Interpretace dat získaných v rámci studie přísluší epidemiologům, a proto se omezím na citaci dvou závěrů. Pokud se týká rtuti, nalezené koncentrace v krvi obyvatel jsou srovnatelné s kontrolními hodnotami a nesignalizují zvýšenou expozici. U některých organických látek, PCB a metabolity DDT byly nalezeny přibližně dvojnásobné hodnoty oproti kontrolní skupině Benešov. Tyto hodnoty jsou však zhruba o dva řády nižší než koncentrace, u nichž by mohly být pozorovány nežádoucí zdravotní účinky, a jsou srovnatelné s hodnotami nalezenými v epidemiologických studiích provedených v průmyslových aglomeracích v evropských státech.

Znečištění životního prostředí v okolí Spolany považuje náš resort, ale také další orgány státní správy nadále za závažný problém, byť studie dokládá, že zdraví obyvatel není dramaticky ohroženo. Proto považuji za důležité, a to je otázka, která vyžaduje naši největší pozornost, právě proces odstranění starých ekologických zátěží. A to je část třetí mého vystoupení.

Spolana má uzavřenu smlouvu s Fondem národního majetku, kde je výše garance 4,3 mld. korun. V současné době je projednáváno navýšení garance na částku 6,3 mld. korun. Nejzávažnější z ekologické zátěže jsou objekty s dioxiny. Sanační práce byly zahájeny v dubnu 2003. Základní postup je hrubá dekontaminace budov, to znamená odstranění nejvíce kontaminovaného materiálu, demolice budov a zneškodnění objektu. Byl proveden pilotní pokus likvidace jedné tuny kontaminovaného materiálu metodou termické desorpce a BCD. Na tento projekt je i vydáno stavební povolení, zahájeno v srpnu 2003, zhodnoceno v prosinci 2003 s kladným výsledkem a v současné době probíhá dopracování projektu pro hlavní sanaci včetně posuzování vlivu na životní prostředí a vydání integrovaného povolení. Náklady jsou odhadovány na 2,77 mld. korun, doba sanace do čtyř let.

Druhou hlavní zátěží je amalgámová elektrolýza, kde je kontaminace rtutí. Je vypracován a schválen projekt sanace objektu B116. Proběhlo výběrové řízení na dodavatele a byly zahájeny práce v březnu 2003. Sanace z důvodu urychlení prací je po schválení rozdělena do dvou etap.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP